Enerji Bakanı’nın temelini attığı nükleer santral kaçak çıktı!

Mersin’in Gülnar ilçesinde Rusya tarafından yapılacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın deniz yapılarının temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törenle atıldı. Bakan Yıldız, depreme dayanıklı olacağını belirttiği Akkuyu’nun Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 28’ini karşılayacağını öne sürdü. Ancak Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, dünyada hiç denenmemiş bir teknolojiye izin verenlerin Mersin’in kalbine bir atom bombası yerleştirdiklerini öne sürdü. Dernek yönetim kurulu üyesi avukat Semra Kabasakal ise projeye karşı açılan 6 ayrı davanın sürdüğünü belirterek, “bugün atılan temelin yasal dayanağı yoktur. Temeli atılan inşaat kaçak olacaktır. Bu inşaatın temelini atanlar suç işlemektedir, inşaatın derhal durdurulması için Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyoruz” dedi.

‘AKDENİZ’İN KALBİNE ATOM BOMBASI YERLEŞTİRDİLER’

Gülnar’a bağlı Büyükeceli mahallesinde temeli atılan Akkuyu Nükleer Güç Santralı’yla ilgili basın açıklaması yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Bugün bu temeli atanlar, dünyada hiç denenmeyen bir teknolojinin Akkuyu’da yapılmasına izin vererek, Mersinin ve Akdeniz’in kalbine bir atom bombası yerleştirmişlerdir” dedi.

‘ÜLKEMİZİ YÖNETENLER GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA SUÇ İŞLEDİ’

Mersin halkının 40 yıldır süren nükleer karşıtı mücadelesinin hiçe sayılarak, hiçbir yasal dayanağı olmayan bir temel atma törenine tanık olduklarını dile getiren Aslan, “Bugün ülkemizi yönetenler halkın gözünün içine baka baka suç işlemiştir. Maalesef bu suça Rusya devleti de ortak olmuştur. Bugün Akkuyu Nükleer Santral Projesinin temelini atanlar Akdeniz bölgesini gözden çıkarmışlardır. Bugün bu temeli atanlar yaşam hakkımızı gasp etmişlerdir. Bugün bu temeli atanlar Çocuklarımızın geleceğini karartmışlardır. Bugün bu temeli atanlar, dünyada hiç denenmeyen bir teknolojinin Akkuyu’da yapılmasına izin vererek, Mersinin ve Akdeniz’in kalbine bir atom bombası yerleştirmişlerdir” görüşünü savundu.

‘AKKUYU’NUN NÜKLEER ATIK DEPOSU OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Akkuyu Nükleer Santralı projesinin iptal edilmesi konusunda hükümeti defalarca uyardıklarını anımsatan Aslan, “her ne kadar bugün halka rağmen ve hukuksuz bir şekilde temeli atılsa da Mersin Halkı, Akkuyu’nun Çernobil ve Fukuşima olmasına, Akkuyu’nun nükleer atık deposu haline dönüşmesine, bölgemizin ekosisteminin bozulmasına, insanları öldürmek için Akkuyu’da ‘nükleer silahın hammaddesinin üretilmesine’, kamu kaynaklarımızın zarara uğratılmasına, bölgemizin tarımına ve turizmine darbe vurulmasına, neden olacak nükleer santralinin yapımına asla izin vermeyecektir. Mersin halkı bu hukuksuzları en kısa sürede durdurarak, ekonomik ve siyasi rant kazanmak isteyenlere gerekli cevabı verecektir. Bundan sonrada mücadelemiz çok etkin bir şekilde devam edecektir” ifadelerini kullandı.

AV. SEMRA KABASAKAL: ‘TEMELİ ATILAN NÜKLEER SANTRAL HUKUKSUZ’

Türkiye’nin ilk nükleer santralı olarak atılan temelin hukuksuz olduğunu ileri süren MERÇED Yönetim Kurulu Üyesi avukat Serme Kabasakal ise Akkuyu Nükleer Santralı’na karşı 6 ayrı dava açıldığını anımsatarak, söz konusu davaları şöyle sıraladı: “Hukuksuzluklarla dolu açılan davalar şunlardır: ÇED raporu alınmadan ÇED raporu bölünerek taşocağı işletme ruhsatı, ÇED raporu alınmadan Mersin Valiliği toprak koruma kurulu kararlarına karşı açılan davalar, ÇED rapor alınmadan Güncellenen yer lisansı onayına karşı açılan dava, ÇED raporu iptal davası, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında işaretli olan santralın iptali için açılan dava ve Akkuyu bölgesini doğal sit alanı olması için açılan dava.”

‘NÜKLEER İNŞAATI KAÇAK, SAVCILARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ!’

Akkuyu projesinin Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelere de aykırı olduğunu kaydeden avukat Semra Kabasakal, projeyle ilgili ÇED raporunun uluslar arası sözleşmeler ihlal edilerek onaylandığının altını çizerek, “Ancak onaylanan ÇED raporuna karşı Mersin İdare mahkemesinde dava açılmış olduğundan ÇED raporu kesinleşmemiştir. Bu nedenle bugün atılan temelin yasal dayanağı yoktur. Temeli atılan inşaat kaçak olacaktır. Nükleer santral gibi tehlikeli ve büyük bir projenin kaçak olarak yapılması nedeniyle, bu temeli atanlar suç işlemektedir. Bu kaçak inşaatın derhal durdurulması için Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyoruz” dedi.

MERÇED AÇIKLAMA

MERÇED AÇIKLAMA1

Kkkuyu temel atma törenine bakan yıldız da katıldı

Akkuyu temel atma

Akkuyu Nükleer Santralı canlandırma

1571990cookie-checkEnerji Bakanı’nın temelini attığı nükleer santral kaçak çıktı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.