Enerji Savaşları

Türkiye 'arka bahçesi' açısından iki büyük dev ile çok sorun yaşayacağa benziyor. Türkiye'nin Kafkasya, Orta Doğu ve Asya'daki 'hayati çıkarları' maalesef Rusya ve Çin gibi iki 'süper devin' çıkarları ile çakışmakta. Bu sorun Azerbaycan'da da gündeme gelmişti. Ermenistan'ın haksız bir şekilde işgal ettiği Azerbaycan topraklarından atılması Rusya tarafından engellenmişti ve Türkiye ordusunu modernleştirdiği müttefiki Azerbaycan'ın Rusya destekli Ermenistan ordusuna karşı yenilgisini izlemek zorunda kalmıştı. Şimdi de 'Rusya tarafından parçalanmak istenen' Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü savunmaya kalkması sonucu Rusya'nın saldırılarına maruz kalmasına karşı yapabileceği fazla bir şey yok. Gürcistan iki ülkeden muhteşem desteğe sahipti bugüne kadar: Türkiye ve Almanya.

Gürcistan lideri Saakaşvili'nin Güney Osetya'yı askeri gücüyle dize getirmeye kalkması aslında stratejik olarak bir hataydı. Rusya için bulunmaz bir fırsat oldu. SSCB'nin çöküşünün ardından bir dönem 'kağıttan kaplan' muamelesi gören bu devin ne 'ön' ne de 'arka bahçesinde' rahatsız edilmeye tahammülü yok! Türkiye'nin de Doğu Akdeniz'in en büyük gücü olarak Kafkaslar'a kayıtsız kalma lüksü yok! Balkanlar, Orta Doğu ve Kıbrıs Türkiye'nin güvenlik ve ekonomi stratejileri için ne kadar hayati ise Kafkaslar'da aynı öneme sahip. Azerbaycan ve Gürcistan gibi müttefikler ve Çeçenistan'ın bağımsızlığı için haklı bir mücadele veren güçler doğal olarak bu bölgede güçler dengesi açısından çok önemli aktörler. Rusya bu nedenle Türkiye'den rahatsız. Ancak Türkiye artık öyle bir konumdaki, Rusya için 'yutulabilir bir lokma' değil. NATO üyesi ve AB üye adayı ve de Doğu Akdeniz'in tek hakimi güçlü bir devlet ile ilişkilere önem veren Rusya bu nedenle Türkiye'nin gaz ihtiyacının %70'ini sağlamakta.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğü işte bu noktada yani 'enerji' söz konusu olduğunda 'bir olmazsa olmaz'. Bu nedenle Gürcistan'ın arkasında ABD ve AB var. Dünya genelinde enerji alanlarında 'dünyanın jandarması' konumundaki ABD için Rusya'nın burnunun dibinde ve 'enerji yollarının' orta yerinde bir Gürcistan, çok değerli. Öte yandan hala ortak bir 'Enerji Startejisi' olmayan ve tamamen dışa bağımlı AB'de meydanı boş bırakmamaya özen göstermekte. Bu açıdan hem ABD hem de AB için Türkiye ve Gürcistan işbirliği çok yararlı. Ancak bu ülkeye Rusya'nın bu derece yakın olması 'ellerini kollarını bağlamakta'. Bu nedenle NATO üyesi olmaya hazırlanan Saakaşvili, Rusya karşısında yapayalnız kalmaya mahkum. Rusya, bu dengesiz savaşta bölgede güçler dengesini lehine çevirmekte. Güney Osetya artık Rusya'nın. Gürcistan önümüzdeki on yıl sorun yaratamayacak bir şekilde imha edilmekte.

Bu arada ABD, belki de bu şekilde planlamaksızın Rusya'nın 'stratejik nasırına basıldığında' nasıl tepki verdiğini test etmekte. Olan ölen sivillere oluyor. Yine çocuklar ve kadınlar çekmekte 'enerji savaşının' acılarını! Ama bundan sonra bu tarz 'Enerji ve Su Savaşları' çok sık gündeme gelecek. Devler direk savaşmaksızın enerjinin ve suyun kaynağındaki müttefikleri aracılığı ile 'bilek güreşine' devam edecekler.

KKTC'de su da enerji de yok. 'Ateşkes' sonrası elektrik faturalarında artışlar Güney Osetya'nın çok yakında olduğunu hissettirecek herkese. Gaz ve petrol alanındaki uluslararası devler şimdiden ateşkes sonrası planlarını çekmecelerden çıkarmaktalar. Bu duruma tek alternatif olan Güneş Enerjisi konusunda 'pahalı' olduğu için şimdi yatırım yapmayanlar yarın 'çok geç kalındığının' farkına vardıklarında karanlıkta oturuyor olabilirler! 


 

1616430cookie-checkEnerji Savaşları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.