Enerji şirketlerine pandemi yasakları işlemiyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – İç İşleri Bakanlığı genelgesiyle kahvehaneler geçici olarak kapatıldı. Ancak İzmir’de özel bir enerji firmasının 21 Nisan’da köy kahvehanesinde enerji projesi için Halkın Katılımı Toplantısı yapacak olması tepki çekti.

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü’nde yapılması planlanan jeotermal enerji santrali (JES) için 21 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılımı Toplantısı’na tepki gösteren köylüler, “halkın bir kısmının katılamayacağı bir kısmının da can güvenliğinin tehlikeye atıldığı bir halkın katılımı toplantısını kabul etmiyoruz” diyerek Vali Yavuz Selim Köşger’e yazılı başvuruda bulundu. Orhanlı köylülerinin tepkilerinin ardından bugün bir duyuru yayınlayan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, söz konusu toplantının ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

Covid-19 salgınına ve İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı olduğu genelge ile getirilen salgın yasaklarına rağmen Orhanlı köyünde köyde yapılması planlanan Jeotermal Enerji Santralı (JES), Rüzgâr Enerji Santralı (RES) ve Güneş Enerjisi Santralı (GES) Entegre Enerji Santrali için Halkın Katılımı (ÇED) Toplantısı yapılmak isteniyor. Yöre halkının sağlığını riske atarak yapılması planlanan toplantıya tepki gösteren köylüler, yaşam alanlarından yapılmak istenen enerji projesine karşı direniyor.

PANDEMİ GENELGESİNE GÖRE KAHVEHANELER KAPALI

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Kısmi Kapanma Genelgesi’, Türkiye’nin her yerinde pandemiye yönelik alınacak tedbirleri içeriyor. Genelgenin 5. Maddesinde,  geçici olarak kapatılacak alanlar arasında kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerlerin olduğu belirtiliyor. Alınan karara göre kahvehaneler 17 Mayıs 2021 tarihine kadar kapalı olacak.

SALGIN YASAKLARINA RAĞMEN KÖY KAHVESİNDE TOPLANTI

Ancak İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye rağmen Orhanlı Köyü’nde bulunan bir kahvehanede 21 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılımı Toplantısı, yöre halkının tepkisini topluyor. Hem bölgede yaşayan 65 yaş üstü nüfusun düşüncelerini, hem de toplum sağlığını hiçe sayarak alınan bu kararın bir an önce durdurulması için köylüler İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e dilekçe göndererek toplantının iptalini talep ettiler.

ORHANLI KÖYLÜLERİ YIKIMA KARŞI HUKUK MÜCADELESİ VERİYOR

İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ormanlarının içerisinde yer alan Orhanlı Köyü, JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali tehlikesiyle karşı karşıya. Köyün içerisinde yer alan Gökçam Mevkii’nde devam eden jeotermal kaynak arama çalışmalarına dava açan Orhanlı köylüleri, henüz bu dava sonuçlanmadan bir başka Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesinin ÇED süreciyle karşı karşıya kalmış durumda. Köy halkı ürettikleri dünyaca ünlü zeytinyağını bitirecek olan bu projelere karşı hukuksal yollardan haklarını arıyor. Köy sakinleri, bu süreç devam ederken yaşam alanlarının içerisinde açılması planlanan 23 adet jeotermal kaynak arama kuyusu ve sonrasında yapılmak istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali için gerçekleşecek Halkın Katılımı Toplantısı’nın derhal iptal edilmesini talep ediyor.

‘ENERJİ SANTRALI BİNLERCE İNSANIN HAYATINI TEHDİT EDİYOR’

Konuyla ilgili açıklama yapan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, “Köyümüz, yediden yetmişe üreterek, kültürünü yaşatarak binlerce yıldır bu vadide var olmaya devam ediyor. Asırlık zeytin ağaçlarımızdan ürettiğimiz zeytinyağımız, temiz havası, suyu, toprağıyla köyümüz Türkiye’nin yaşayan ve göç vermeyen köylerinden biri. Burada hayata geçirilmek istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali yalnızca köy halkımızın sağlığını değil, köyümüzün ürettiği sağlıklı gıdayla beslenen binlerce insanın da hayatını tehdit ediyor. Koronavirüs salgınını adeta fırsat bilerek köyümüzü yok etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

‘TOPLANTI KESİNLİKLE İPTAL EDİLMELİ’

Jeotermal enerji şirketi tarafından 21 Nisan Çarşamba günü Orhanlı köyünde yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısının kesinlikle iptal edilmesi gerektiğini dile getiren Akçil, “Köyümüzün kökü olan yaşlılarımızın katılımını engelleyen, gençlerin ise sağlığını tehlikeye sokan bu toplantının hiçbir geçerliliği olamaz. Hem bu toplantının hem de projelerin iptali için mücadelemizi tüm köy halkıyla birlikte sonuna kadar sürdüreceğiz. JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali’ni de toplantısını da köyümüzde istemiyoruz” dedi.

KÖYLÜLERİN TEPKİSİNİN ARDINDAN TOPLANTI İPTAL EDİLDİ

Orhanlı köylülerinin tepkisinin ardından bir duyuru yayınlayan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, söz konusu toplantının iptal edildiğini açıkladı. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün resmi internet sitesinde 19 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

‘İLERİ BİR TARİHTE YAPILMAK ÜZERE’

“İzmir İli Seferihisar ve Menderes İlçeleri, Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri Mevkii’nde Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Müh. İnş. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Tesisleri’ projesi ile ilgili olarak, ÇED Yönetmeliğin 9. Maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 21/04//2021 tarihinde, Orhanlı Caddesi No:274/2 (Köylü Kafeterya) Orhanlı/Seferihisar/İZMİR adresinde Saat:14:00’da yapılması planlanan Halkın Katılımı Toplantısı Bakanlığımızca belirlenecek ileri bir tarihte yapılmak üzere iptal edilmiştir.”

2509570cookie-checkEnerji şirketlerine pandemi yasakları işlemiyor!
Önceki haberErdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a “laiklik dersi” ters tepti
Sonraki haberGülçin Ergül’ün İlk İngilizce Albümü “Invitation” Yayında!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.