Enfield’de toplumun gurur günü

FARUK ESKİOĞLU – Enfield Belediye’sinin 23 Mayıs günkü oturumunda belediye liderinden sonra, başkanı ve 8 üyeli kabinenin yarısı da bizim toplum üyesi oldu.

Enfield Belediye’sinin İşçi Partisi’nden Meclis Üyesi Saray Karakuş 23 Mayıs Çarşamba günü yapılan törenle “belediye başkanı” cübbesini giydi. Başkan Karakuş, açılış konuşması sonrasında geçen hafta belediye meclisinde çoğunluğu elinde tutan İşçi Partisi’nin seçtiği lider Nesil Çalışkan’a söz verdi. Çalışkan da aralarında 4’ü toplum üyesi 8 üyeli kabinesini açıkladı.

Nesil Çalışkan’ın 350 bin nüfuslu Enfield’i yönetecek, Belediyeyi dışarıya karşı da Kraliçe adına Saray Karakuş temsil edecek.

Belediyelerin, kabineye başkanlık eden ve yürütmeden sorumlu liderin yanı sıra belediyeyi temsil eden başkanı bulunuyor. Lider ve başkan belediye meclisinde çoğunluğu elde eden parti tarafından belirleniyor. Türkiye’deki gibi halkın seçtiği belediye başkanlığı sistemi ise istisna olarak yalnızca Londra büyük belediyesi, Bristol, Hackney ve Greenwich’de bulunuyor.

Mutluluğun resmi: Başkan Karakuş, aile ve dostlarıyla…

“HERKESİN BAŞKANI OLACAĞIM”

Enfield Belediye Meclisi çarşamba günü yaptığı özel oturumda belediye bir yıllık yöneticilerini resmen atamış oldu. Törene İşçi Partisi’nin Enfield Milletvekili Joan Ryan, Enfield Belediyesi’nin ilk Türk başkanı Doğan Delman, Hackney Belediyesi eski başkanı Ali Özbek, Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil ve toplum üyeleri katıldı.

Başkan Karakuş geleneksel seromoniyle girdiği salonda ayakta karşılandı…

Belediye meclisinde yapılan oturumda meclis üyeleri Saray Karakuş’un başkanlığıyla ilgili kısa konuşmalar yaptılar. İşçi Partili üyeler toplumsal çalışmalarını ve sanatçı yönünü övdükleri Karakuş’un Enfield seçmeninin oyunu doğru olarak yansıttığı belirttiler. Muhafazakâr Partili bir meclis üyesi ise partisi adına Karakuş’un başkanlığını tanımadıklarını çünkü Karakuş’un yeni seçildiği için deneyimsiz olduğunu diye getirdi. Yapılan seçimde çoğunluk Karakuş’u başkanlığını onayladı.

Karakuş başkan seçildikten sonra kostümünü giyerek Kraliyet’in simgesi topuzlu görevli eşliğinde salona girdi. Bütün belediye meclis üyeleri ve salondaki konuklar yeni başkanı ayakta alkışladı. Karakuş ilk konuşmasında karşı oy veren Muhafazakâr partili meclis üyelerini de ayırmaksızın bütün üyelere teşekkür etti. Yeni başkan bütün Enfield sakinlerinin başkanı olarak elinden gelenin en iyisini yapacağını ve herkesin başkanı olacağını sözlerine ekledi.

Başkan Karakuş, sosyal etkinliklerde kendisine eşlik etmek üzere seçtiği eşi İsmet Karakuş ve kızı Destiny Karakuş’un boyunlarına belediyeyi temsil eden kolyeyi taktı.

Usül üzerine Başkan Karakuş, sosyal etkinliklerde kendisine eşlik etmek üzere seçtiği eşi İsmet Karakuş ve kızı Destiny Karakuş’un boyunlarına belediyeyi temsil eden kolyeyi taktı.

KABİNENİN YARISI TOPLUM ÜYESİ

Başkan Saray’dan söz alan Belediye Lideri Nesil Çalışkan, başkanı kutlayarak yeni dönemde kesintilere rağmen bütçeyi en iyi değerlendirerek verimli bir çalışma yapmayı amaçladıklarını söyledi. Enfield’deki çalışmalarda çıtayı yükseltmeye çalışacaklarını vurgulayan Lider Çalışkan, aralarında Ahmet Öykener, Güney Doğan, Yasemin Brett ve (annesi) Alev Cazımoğlu’nun da aralarında bulunduğu 8 kişilik kabineyi açıkladı. Ahmet Karahasan da 3 üyeli ek kabineye girerek Kuzey Enfield bölgesinden sorumlu oldu.

Lider Çalışkan, eski belediye lideri Doug Taylor’a sekiz yıllık hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Salondan büyük alkış alan Taylor da kesintilere karşın sosyal çalışmaları yaratıcı bir çabayla sürdürmeye çalıştığını belirterek, yeni lider ve yeni başkana önümüzdeki zorlu süreçte başarılar diledi.

Belediye oturumu tamamlandıktan sonra Karakuş’un belediyedeki özel odasında aile fotoğrafı çekildi ve resepsiyona geçildi.

ENFİELD’DE TOPLUMUN AĞIRLIĞI ARTTI

3 Mayıs 2018 yerel seçimlerinde toplam 63 koltuklu Enfield Belediye Meclisinde, İşçi Partisi üye sayısını 43’ten 48’e çıkarırken, Muhafazakârlar 23’ten 15’e düştü.

Türkiye ve Kıbrıs Türk kökenli toplum üyelerinin Enfield Belediye Meclisindeki sayısı ise 21 çıktı. Önceki 2014 yerel seçimlerinde de 13’ü İşçi Partisi, 3’ü Muhafazakâr Parti’den 16 toplum üyesi Enfield Belediyesi meclis üyeliğine seçilmişti.

Enfield Belediyesi’nde Londra’nın en genç lideri Nesil Çalışkan ve Londra’nın en genç meclis üyesi 22 yaşındaki Elif Erbil oldu. Hem lideri hem başkanı ve hem de kabinenin yarısı Türkçe konuşan toplum üyesi olmasıyla da Enfield Belediyesi bir başka rekora imza atmış oldu.

KARAKUŞ: ONUR VE GURURUNU YAŞIYORUM

Enfield Belediye Başkanı Saray Karakuş, seçimden hemen sonra mikrofonumuza başkanlığa seçilmenin onur ve gururunu yaşadığını söyledi. Kendisini seçen ve mutluluğu paylaşanların gözlerindeki ışıktan çok mutlu olduğunu anlatan Karakuş, “Umarım görevimi tamamladığımda da beni böyle kutlarlar. Çünkü önemli olan gelmek değil hakkıyla hizmet edebilmektir.

Başkan Karakuş muhafazakarların kendisine karşı oy vermelerinin sürpriz olmadığını belirterek, “Doğal olarak farklı düşünenler olabilir” diye devam etti

KARAKUŞ’UN BAŞKANLIĞI İÇİN KİM NE DEDİ

“BİR ROL MODEL OLDU”
Ecz Ali Özbek (Haringey eski belediye başkanı): Türkiyeli toplumdan bir kadın belediye başkanı olmasını onurla, sevgi ve saygıyla karşılıyorum. Bir rol model oldu. Özellikle bir kadın olması ve emeğin hizmetkarı olması toplum için çok önemli. Hem tiyatro sanatına ve hem de topluma verdiği hizmetlerle böyle bir makamı hak etti. Keşke 5 milletvekili 10 belediye başkanımız daha olabilse. Gençler de siyasete atılmalı ve bizimle ilgili karar mercilerinde yer almalı.

EŞİME DESTEK OLMAKTAN MUTLUYUM
İsmet Karakuş (Başkan Saray Karakuş’un eşi): İnsanın eşinin başarısı ve bu başarıya destek olmaktan dolayı çok mutluyum, huzurluyum. Saray yoğun bir tempoda çalışıyor haliyle, belki daha da yoğunlaşacak ama hayat bir paylaşım. Birbirimizin eksiklikleri gidereceğiz.

“BİZİ ZORLU BİR SÜREÇ BEKLİYOR”
Ahmet Öykener (Enfield Belediye Meclisi ve Kabine üyesi): Ben 2004’te belediyeye girmiştim. Çok sayıda arkadaşımız seçildi. Belediye lideri ve başkanının bizim toplum üyesi olması da sevindirici. Ne yazık ki kesintilerden dolayı zorlu bir süreçteyiz. 210’dan bu yana 167 milyon kesinti yapıldı. Bugünden itibaren de 20 milyon kesinti daha yapılacak. Bu kesintileri hizmetlere yansıtma yöntemi bizim elimizde. Sosyal harcamalara yansıtmamaya çalışacağız.

“ŞİMDİ HEDEF PARLAMENTO”
Doğan Delman (Enfield Belediyesi’nin ilk toplum üyesi belediye başkanı): Ben 1982’de politikaya atıldığımda benden başka Haringey’de bir de Mehmet Muhammet vardı. Şimdi onlarca toplum üyesi üstelik genç bir kadının lider olması, başkan seçilmesine çok mutluyum. Ben politikadan emekli oldum ama gençlerdeki hedef parlamento olmalı.

“ÇOK GURURLUYUZ”
Nesil Çalışkan (Belediye Lideri): Bana verilen görevi büyük bir onurla kabul ettim. Saray Karakuş’un da belediye başkanı seçilmesine çok sevindim. Her ikimiz de bize verilen görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Belediye hizmetlerini yaratıcı bir şekilde daha da ileriye taşıyacağız.

“GELECEK KUŞAĞA MESAJDIR”
İsrafil Erbil (BAF Başkanı ve Saray Karakuş’un abisi): Biz artık göçmen değil eşit vatandaş, birinci sınıf vatandaş olma göstergelerimizdir. Gelecek kuşağa da mesajdır. Biz artık eşit vatandaşız. Bu ülkede hem seçme hem de seçilme haklarımızı kullanabiliyoruz. Kendi toplumunun sorunlarını bilenlerin bizi yerel ve merkezi yönetimde temsil etmesi önemli.

“KADIN OLMALARI ÇOK ÖNEMLİ”
Yasemin Brett (Enfield Belediye Meclisi ve Kabine üyesi): Bugün hem lider hem başkanın bizim toplumdan genç ve kadın olması önemli.  Enfield pek çok ilkin denendiği bir bölge olmuştur. Hep birlikte güzel bir çalışma yapacağız.

“BU EKİP 350 BİN NÜFUSLU ENFİELD’İ YÖNETECEK”
Mustafa Çetinkaya (Belediye Meclis Üyesi): Öncelikle Kıbrı kökenli 29 yaşındaki Nesil Çalışkan’ın 350 bin nüfuslu Enfield’de liderin seçilmesi çok önemli. Enfield KKTC nüfusunun iki katını barındırıyor. Saray Karakuş’un da başkan seçilmesi büyük başarı. Bizim toplum artık gücü oranında Enfield’de temsil ediliyor.

“SİYASİ ÇALIŞMANIN ÜRÜNLERİ”
Baki Düzgün (CHP İngiltere eski başkanı, İAKM-Cemevi kurucularından): Göçmen bir toplumuz. İngiltere’de uzun süredir siyasi çalışmanın ürünlerini alıyoruz. Bugün Enfield’deki toplum üyelerinin başarısı, ileride parlamento da temsil edilebileceğimizi düşündürdü.

“TOPLUMA MORAL VERDİ”
Ahmet Karahasan (Belediye Meclis Üyesi): Diğer toplumlarla aynı düzeye geldik. Önemli olan toplumun siyasi tanınırlığını yükseltmek. Ayrıca topluma moral de verilmiş oldu.  Özellikle 29 yaşında bir toplum üyesinin lider olması, gençlere rol model oldu ve bizim de siyasette doğru işler yaptığımızı gösterdi.

MUHAFAZAKARLARIN TAVRINA TEPKİ

Enfield Belediye’sinde 43’e 15 ezici çoğunlukta bulunan İşçi Partisi, geçen hafta belediye liderini belirledikten sonra seçtiği Başkan Saray Karakuş’u usulen, oturumda bütün belediye meclis üyelerinin onayına sundu. Oturumda alışılmışın dışında Muhafazakâr sözcünün Karakuş’un başkanlığını tanımadıklarını çünkü Karakuş’un yeni seçildiği için deneyimsiz olduğunu diye getirmesi İşçi Partili üyelerde şaşkınlık yarattı.

Belediye eski meclis üyesi Haydar Ulus ve İşçi Partisi Enfield Milletvekili Joan Ryan

Enfield Belediye Meclisi’ndeki oturumu izleyen Joan Ryan, Saray Karakuş’un Alevi ve Türkiye toplumunun toplumunun temsilcisi olarak bölgedeki seçmeni doğru yansıttı. Ayrıca Kıbrıslı Türk toplumundan Nesil Çalışkan’ın 29 yaşında lider seçilmesi büyük gurur verici. Enfield ve İşçi Partisi olarak bir kazanım olarak görüyoruz. Her iki başkan da belediyeyi ileriye taşıyacaktır…” dedi.

Muhafazakarların tavrını ise Ryan, “Kendilerini dibe vurdular. Başkanlık politik bir koltuk değildir. Başkan Kraliçe ve Anayasa’yı temsil ediyor. Muhafazakârlar bu tavırlarını tekrar gözden geçirip, başkanı desteklemeleri gerekir” diye konuştu.

Enfield Belediyesi eski meclis üyesi Haydar Ulus da “Tory’lerin tarihinde ilk kez böylesi bir hata yapıldığını düşünüyorum. ‘Başkanlığınızı tanımıyoruz’ sözü usule uygun olmayan, üstelik ırkçılık olarak tanımlanabilecek bir sözdü. Seçimlerde bizim toplumdan oy istiyorlardı. En kısa zamanda kurum olarak randevu isteyip kendileriyle görüşeceğiz” dedi.

Ulus sözlerini “Bugün Türkiye’de kadınlar baskı görüyor. Bizim toplum üyesi bir kadının rol model olması önemli” diye sürdürdü.

2191830cookie-checkEnfield’de toplumun gurur günü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.