Enflasyonun 3.1’e çıkması korkuttu

İngiltere’de 17 Nisan’da açıklanan enflasyonun son 10 yılın en yüksek rakamı 3.1’e yükseldi. Enflasyondaki şok artış İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarındaki yüzde 5.5 oranını yükselteceği beklentisini doğurdu.


İngiltere’deki 1987 krizi, faiz oranlarını yüzde 4’lerden 16’lara fırlatmış ve 14 bin aile aylık ‘mortgage’ taksidini ödeyemediği için evlerini yüksek gelir gruplarına satmak zorunda kalmıştı. Kriz döneminde aile bütçesinin kısılması da en çok seyahet acenteleri ve otomotiv sanayiye darbe vurmuştu.


BLAİR’İN HALEFİNİN ŞANSSIZLIĞI


Ciddi ulusal basın enflasyon rakamlarındaki ”şok artışı” ön sayfalarına taşıdı. The Guardian, İngiltere Merkez Bankası’nın mayıs ayında faiz hadlerini yarım puan artırmasının artık kaçınılmaz göründüğü yorumunu yaptı. The Guardian’a Mayıs’ın ikinci haftasında yükseltilmesi beklenen faizlerin, Başbakan Tony Blair’in koltuğunu Maliye Bakanı Gordon Brown’a bırakacağı döneme rastlayacağını öngördü. Guardian’a göre,yeni makro dengeler ekonomiyi iyi idare etmekle övünen Brown’un liderlik koltuğundaki ilk günlerine enflasyon gölgesi düşürebilecek.


The Times da 1992’den bu yana ilk kez döviz kurlarında 2 dolara eşitlenen İngiliz Sterlinindeki değer artışını sayfalarına taşıyarak seyahat acentelerinin ABD’ye ve Dolar’a bağlı ülkelere yönelik dış turizmin artabileceği görüşünü aktardı. Gazete, bu haberin madalyonun diğer yüzündeki ihracatçıları zorda bıraktığının da altını çizdi…

801840cookie-checkEnflasyonun 3.1’e çıkması korkuttu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.