Enflasyonun yüzde 11,1 olması bekleniyor

Durmuş Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında ”enflasyon raporu”nda döviz kurundaki gelişmelerin enflasyon üzerinde oluşturduğu baskıların, gerek gıda ve enerji fiyatlarının olumlu seyri gerekse iç talepteki yavaşlamayla telafi edileceğinin öngörüldüğünü ve bu doğrultuda orta vadeli enflasyon tahminlerinde belirgin bir değişiklik yapılmadığını bildirdi. 


Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin para politikasının duruşunu değiştirmesine neden olabileceğine dikkati çeken Yılmaz, ”Özellikle belirsizliklerin yüksek boyutlara ulaştığı mevcut konjonktürde para politikasının esnekliğini korumasının gerektiğini vurgulamakta yarar görmekteyim” dedi. 


Enflasyon tahminlerine değinen Yılmaz, birinci senaryoda gıda fiyat enflasyonunun baz senaryoya göre daha yüksek artışlar göstererek 2008, 2009 ve 2010 yıllarında sırasıyla yüzde 12,5, 10 ve 9 olarak gerçekleşeceği; petrol fiyatlarının ise 2008 yılının sonunda 110 ABD dolarına kadar yükseldikten sonra sabit seyredeceğinin varsayıldığını anlattı. 


Yılmaz, şöyle devam etti: 


”İkinci senaryoda ise gıda fiyat enflasyonunun baz senaryoya göre daha düşük bir oranda artarak 2008, 2009 ve 2010 yıllarında sırasıyla yüzde 9,5, 5 ve 3 olarak gerçekleşeceği; petrol fiyatlarının ise 2008 yılının sonunda 50 ABD dolarına kadar indikten sonra sabit seyredeceği varsayılmaktadır. 


Önümüzdeki dönemde yukarı yönlü riskler gerçekleştiği takdirde, para politikası enflasyon hedeflerinden sapmayı en aza indirgemeyi amaçlayacaktır. Gıda ve enerji fiyatlarının beklenenden daha olumlu gelişmesi halinde ise enflasyonun hedeflerin altında kalmasına izin verilecektir.”

1068990cookie-checkEnflasyonun yüzde 11,1 olması bekleniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.