Engelli aileleri Özürlüler Yasası’nı protesto etti

Engelli Aileleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Salih Sezgin, burada yaptığı açıklamada, 5378 sayılı Özürlüler Yasası’nın çeşitli alanlarda önemli çözümler üretmesine rağmen yasayla ”özürlülerin birçok hakkının da elinden alındığını” savundu.


Sezgin, yasaya ait yönetmeliklerin ilgili sivil toplum örgütlerinin önerileri doğrultusunda çıkarılması gerektiğini belirterek, “Yasayla özürlülerin ve ailelerinin sorunlarının çözümleneceği, özürlü bireylerin sosyal hukuk devleti ilkesi ve Anayasa’nın 61. maddesi göz önünde tutularak insanca yaşama olanaklarının, istihdam, eğitim koşullarının düzeltileceği umudu ve beklentisi yaratılmıştır. Ancak, özürlüler bu çalışmaların sonucunda hep hayal kırıklığına uğradılar” diye konuştu.


Özürlülerin kullandığı protezlerin maliyetinin, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’nca karşılanmasını isteyen Sezgin, “Biri Bizi Gözetliyor” türü yarışmalarda olduğu gibi kendi evlerine de kameralar yerleştirilerek 24 saatlik yaşantılarının kamuoyuna gösterilmesini istedi. Sezgin, “O zaman insanlar bizim neler yaşadığımızı, ne zor şartlar altında mücadele ettiğimizi daha iyi anlarlar” dedi.


Salih Sezgin, yaşlılık ve özürlülük maaşlarının alınmasında da bazı sorunlar yaşandığını dile getirerek, bu imkandan faydalanan özürlülerin daha fazla mağdur edilmemesi için ilgili yönetmeliklerin bir an önce çıkarılmasını istedi.


Sezgin, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ya bu sorunlar giderilsin ya da Türkiye’deki özürlü çocuğu olan tüm aileler çocuklarını devlete bırakacak” dedi.


Sezgin’in konuşmasının ardından aileler, tekerlekli sandalyedeki özürlü çocuklarını, yanlarından bir süre uzaklaşarak yalnız bıraktılar. Aileler, çocuklarının yalnız kaldıklarında hayatlarının ne hale geleceğini göstermek için böyle bir şey yaptıklarını ifade ettiler.


Aileleriyle birlikte TBMM’nin Dikmen Kapısı önüne gelen tekerlekli sandalyelerdeki özürlü çocuklar ise protesto gösterisi boyunca kucaklarında, “Hastanelerdeki prosedürlerde ona ayrı, buna ayrı rapor işkencesine son verin”, “Eğitime katkı, ‘Haydi Kızlar Okula’ diyorsunuz ama bizleri evlerde oturmaya mahkum ediyorsunuz”, “Bugün burada bu kadarız, yarın binlerce olmak istemiyoruz” yazılı dövizler taşıdılar.


Engelli ailelerinin protesto gösterisine, Emek Platformu üyesi bazı sendikalar da destek verdi.

1028770cookie-checkEngelli aileleri Özürlüler Yasası’nı protesto etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.