Engellileri üç kuruşa muhtaç ettiler

Türkiye’de, 2017’de, yüzde 40- 69 arası engelliler için aylık 353.21 TL, yüzde 70 ve üstü engelliler için ise aylık 529,82 TL maaş belirlendi.

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı avukat Turan Hançerli, üç ayda bir verilen engelli maaşlarının kesildiğini, son dönemde çok yoğun şikâyet aldıklarını belirterek, “Engelli maaşı için, hanede yaşayan tüm kişilerin, her türlü gelirlerinin toplamı dikkate alınıyor. Hanede kişi başına düşen gelir 423,58 TL’nin altındaysa maaş veriliyor. Bir hanedeki tüm gelir, sanki engellinin geliriymiş gibi değerlendiriliyor. Bu da çok vahim sonuçlar doğuruyor” dedi.

Engelli mağdur edildi

Avukat Turan Hançerli, kesintinin aileler arasındaki bağları da kopardığını belirterek, “Aileyi topyekûn yoksulluk ve çaresizliğe itiyor. Engelli bu aylıkla yaşamsal gıda ve barınma ihtiyacını karşılıyor. Aylığın kesilmesi acı ve telafisi imkânsız yaralar açıyor” diye konuştu. 2013 yılına dek birey esaslı değerlendirmenin olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti: “Aylıklar düşüktü iyileştirme beklenmekteydi ve fakat iyileştirme yerine adeta herkesin aylığının kesilmesine yol açabilecek değişikliği yapıldı. Yüz binlerce engelli ve yaşlı mağdur edildi. 10 binlerce kişiye geriye dönük borç çıkartıldı. Engelli ve yaşlılar devletlerince icraya verildi, mahkemelere çıkarıldı.”

Maaşı almak imkânsız

Cam kemik hastası Cem Argun (46), “Vatandaşının ihtiyaçlarını görmezden gelip, onun sosyo ekonomik ve kültürel gereksinimlerini karşılama yeteneğini gösteremeyen devlet ya da yönetim anlayışının varlık nedeninin sorgulanması gerekir. 2022 sayılı kanun öyle bir hale getirildi ki, bu maaşın hak edilişi neredeyse imkânsız bir hale getirildi. Oysa anayasasında sosyal devlet ibaresi bulunan bir ülkede, engelli bireyin bu maaşı hak edip etmediği kişisel geliriyle değerlendirilmeliydi” dedi.

Akü alıyordu

Engelli Abdülkadir Ayyıldız (41) ise “Bugüne kadar engelli maaşıyla ihtiyaçlarımı karşılıyordum. İkinci el akülü sandalyeme rahatça akü alabiliyordum. Bu yaştan sonra ailemin eline bakmak zoruma gidiyor. Maaşım kesilince çok mağdur oldum” diye konuştu.

Tuzak kurulmuş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da engelli maaşlarının kesilmesini eleştirdi. Yarkadaş, “Ekonomideki kötü gidişin faturası bu kez de engelli yurttaşlarımıza kesiliyor. ‘Sosyal İnceleme’ adı verilen ve neyin incelendiği bile bilinmeyen bir yöntemle engellilerin maaşları kesiliyor. Üstelik kesintiyle de bitmiyor bir de engelli yurttaş borçlu çıkartılıyor. Gelir testinin ne şekilde yapıldığı ise tam bir muamma, kimsenin haberi yok. Sosyal inceleme gelinceye dek bu uygulamadan engelli vatandaşlarımız ve ailelerinin haberi yok. Engelli vatandaşlara kurulmuş bir tuzaktır bu. Bu konuda vakit geçmeden yasal bir zorunluluk getirilmesi şarttır” diye konuştu.

Suriyelilere yardım için zorlaştırıyorlar

CHP Başakşehir İlçe Örgütü Engelliler Komisyonu Başkanı Hüsrev Türer, AKP ’nin seçimlerden önce engelli maaşları konusunda çok ılımlı davrandığını belirterek, “Seçimden sonra gelir testini uyguladılar. Gelir testinde aile fertlerinin gelirlerini de göz önüne alarak engellileri mağdur ettiler. AKP’nin bu politikasını çok yanlış bir politika olarak değerlendiriyorum. Buraya gelen Suriyelilere o kadar yardım ediyorlar. Yardım parasını çıkartmak için de engellilerin raporlarında ve gelir testinde zorluk çıkarıyorlar” dedi. Zehra Özdilek / Cumhuriyet

 

2091670cookie-checkEngellileri üç kuruşa muhtaç ettiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.