Şengen genişletiliyor

Lüksemburg’un Şengen kasabasında 1985’te yapılan anlaşma ile 13 üyenin yanı sıra Norveç ve İzlanda da tek vize ile bürokrasiyi azaltma yoluna gitmişti..

Anlaşma üye ülkelerin polis örgütleri ve adli sistemleri arasında daha sıkı işbirliği yapılmasını gerektirmiş ve 1995’te de bilgisayar ağı Şengen Enformasyon Sistemi (SIS) oluşturulmuştu. Üye ülkeler, sisteme vize bilgilerinin yanısıra, oturma izinleri, aranan kişiler ve çalıntı kredi kartlarıyla ilgili verileri de yüklediler.

Ama merkezi Strasbourg’da bulunan sistemin AB sınırlarının genişlemesiyle yetersik kaldığı belirtiliyor. Mart 2007’de SIS 2’nin uygulamaya sokulmasıyla Avrupa ve BM’nin arananlar listesi de sisteme girilecek. AB’nin SIS2 için 40 milyon Euro harcama yapması öngörüldü.

ŞENGEN REFERANDUMU

İsviçre’de ise bugün (pazar) Şengen referandumu yapılıyor.

Kamuoyu yoklamaları halkın önemli bir kısmının komşu ülkelere pasaportsuz seyahat yapmak ve göçmenlerle mülteciler konusunda AB’yle işbirliğine girmekten yana olduğunu gösterdi.Milliyetçi İsviçre Halk Partisi ve diğer muhalif gruplar, Şengen’e dahil olunması halinde İsviçre’nin ciddi güvenlik sorunlarıyla karşılacağını savunuyor.

1108000cookie-checkŞengen genişletiliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.