Enver Kannur’a “Freeman”’ Onur Payesi

Accounting Direct Plus Mali Müşavirlik firması yöneticisi ve Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Yönetim Kurulu Üyesi olan Enver Kannur’a, “Freeman Onur Payesi” verildi.

Londra’da faaliyet gösteren Accounting Direct Plus Malî Müşavirlik firmasının yöneticisi, Kıbrıslı Türk iş insanı Enver Kannur’a “Freeman” payesi verildi.

Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Yönetim Kurulu Üyesi olan Enver Kannur’a, “The Chamberlain’s Guildhall”da dün düzenlenen törende “Freeman”’ Plaketini hakim Muray Craig takdim etti.

Plaket takdim töreninde Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Başkanı Emma Edhem, Direktörü Yavuz Sökmen, Enver Kannur’un eşi Meyrem, kızları Meliz ve Belin Kannur ile yakın dostları hazır bulundu.

LONDRA’DA KILIÇLA GEZEBİLECEK, İPEK SİCİMLE ASILABİLECEK!

Başkentte halen devam eden bir geleneğe göre Londra Belediyesine bağlı “Freedom of The City London” tarafından, Londra”nın yerlilerine ve soylularına şehrin köprü, geçit gibi imkanlarından ücretsiz olarak yararlanma, şehir içerisinde kılıçla dolaşma, asılırken ipek ip tercih etme ve şehirde tutuklanma korkusu olmadan sarhoş olarak dolaşma hakkı tanıyan “Freeman Payesi” veriliyor. Birtakım değişikliklere uğrayarak günümüze kadar gelen Freeman Payesi daha önce beş Türke de verildi.

Mazisi 1300″lü yıllara uzanan “Freeman Onur Payesi” ilk olarak 1867 yılında Sultan Abdülaziz’e verildi. 1998 yılında iş adamı Kazım Akkuş, 2003 yılında iş adamı Remzi Gür, 2014 yılında iş adamı İbrahim Uzun ve 2017 yılında da iş kadını Emine Arslan ‘Freeman’ payesnin sahibi oldu.

İLK TÜRK FREEMAN SULTAN ABDÜLAZİZ

İngiliz arşivlerinde yer alan belgeye göre, Londra Belediye Meclisi, Britanya’yı ziyaret eden Sultan Abdülaziz’i 18 Temmuz 1867’de konuk Etti ve “Freeman Payesi” verdi. Düzenlenen törende, yapılan konuşmalar, İngilizlerin Sultan Abdülaziz’e olan hayranlığını da ortaya koyuyor; “Meclisimiz, ülkemizle dost olan müttefik yabancı ülkelerin egemenliğine saygı göstermeyi ciddi bir şekilde arzulamaktadır. Sultan Hazretlerinin bu şehri ziyaret etmek üzere olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Majestelerine bir davet gönderilerek, meclisimizin kendilerini bir ziyafetle (eğlence) şehrin locasında ağırlamasına izin vermesini talep etme fikrindeyiz.”

YARDIMSEVERLİĞİ İLE DE TANINIYOR

Faruk Eskioğlu’nun Londra’daki Bizim’Kiler kitabında Kannur özetle şöyle tanıtılıyor:

“Enver Kannur, 1963’te Limasol’da 7 aylık olarak doğar. Babası, Yeşilirmaklı gümrük memuru, annesi de Binatlı’lı ev kadınıdır. Enver henüz doğmadan ailesi 1960-63 arasında Londra’da yaşar ve babası “işletme” okur.

Kannur 1978’de TÜBİTAK yarışmasında ikinci olur ve o yıl da babası oğlunun daha iyi bir eğitim alması için Londra’daki teyzelerinin yanına gönderir. Kannur, teyzeleri ve kuzenlerinin kendisine çok iyi sahip çıktıklarını minnettarlıkla aktarıyor.

İngilizce dil sorununu kısa sürede çözer ve başarılı bir öğrencilik dönemi sonrasında da finansal danışmanlık – muhasebe eğitimi alır. “Thatcher döneminde yabancı öğrencilerin okul harçları artırılmasaydı Tıp Fakültesi’ne gitmek isterdim ama gidemedim” diyen Kannur, okul sırasında da eniştesi Türk Toplumu Futbol Federasyonu (İTFF) eski başkanlarından Hasan Çakarto’nun şirketinin muhasebesine yardım eder.

1989-1991 arasında da Hatford’da ülkenin en büyük muhasebe şirketlerinden Moores Rowland Chartered Accountants’da çalışır.

1991-2007 arasında da değişik kurumlarda muhasebecilik yapar. 2007-2011 arası Ertan Hürer ve Mertdoğan Ziya ile Hurkan Sayman & Co’da ortaklık kurar. 2011’de ise güçlü bir kadro oluşturarak kendi şirketi Accounting Direct Plus’la yola devam etmeye karar verir.

İlk gençlik yıllarında Hackney’de, Türk Toplumu Futbol Federasyonu’nda (İTTF) top peşinde koşan Kannur koyu bir Chelsea ve Fenerbahçe taraftarı. Şampiyonlar Ligi finali için Moskova’ya bile gitmiş.

Toplumsal çalışmalara da zaman ayıran Kannur, Enfield Kıbrıslı Türkler Derneği’nde eğitim koordinatörlüğü, veznedarlık ve iki yıl da başkanlığını yapar. Türk okullarına ve TTFF’ye maddi, manevi ve mesleki açıdan destek verir. 2009’da TBCCI yönetimine, 2011’de de TBCCI veznedarlık görevine seçilir.

1990’da Meyrem Hanım ile evlenir. Kannur ailesinin, Meliz (1991) ve Belin (1993) adlı kızları var. Kendisini ‘’Ailesine düşkün” diye tanımlayan işadamı siyasi olarak da “Sosyal demokrat” olduğunu söylüyor.

Çevresince de alçakgönüllü, çalışkan ve yardımsever olarak bilinen Kannur, 2002’den bu yana yardım kuruluşu Rotaryan’ın üyesi, 2018’den bu yana da Southgate Rotary Club’un başkanı olarak gönüllü yardım çalışmalarını profesyonelce sürdürüyor. Kannur, toplumdaki gençlere de “Ne meslek seçerse seçsinler mutlaka eğitimini alsınlar. Kendi kültürlerini ve dillerini unutmadan Londra’daki eğitim olanaklarından yararlansınlar” diye sesleniyor. Sosyal çalışmalarıyla tanınan Kannur, başka hayatları da düşünen içimizden birisi…”

2374880cookie-checkEnver Kannur’a “Freeman”’ Onur Payesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.