Erbil’den bakana “haklı” sitem

Türkiye ‘nin Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış, İngiltere Parlementosu’nda katıldığı toplantıda İngiltere’de yaşayan toplum temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantıda Egemen Bağış ile görüşen İAKM-C Başkanı İsrafil Erbil, geçen hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) tarafından kimliklerden “İslam” bölümünün kaldırılması kararına atıfta bulunarak, Türkiye’de Alevilere yapılan benzer ayrımcılıkların Avrupa Mahkemeleri’nin yeni kararlarına gerek kalmadan ortadan kaldırılmasını istedi.
Erbil, şunları söyledi,

”Sayın Bağış, biz Aleviler Avrupa mahkemelerinde Türkiye’yi benzer davalarda mahkum ettirmek istemiyoruz. Türkiye’de Aleviler çeşitli baskı ve ayrımcılığa tabi tutuluyor, Örneğin zorunlu din derslerini kaldırılmalıdır, Alevi köylerine cami yapmaktan vazgeçilmelidir, Hacı Bektaşi Veli Derğahı Alevilere verilmelidir, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldırılması gerekir ve Madımak’ı müze yapılmaması Türkiye’nin ayıbıdır…”

Bağış’a, Avrupa’nın çeşitli ülkerinde örgütlü yüzlerce Alevi kuruluşunun bulunduğunu hatırlatan Erbil, “Türkiye’nin demokratikleşmesi ve AB’ye girmesi için baskı gurubu oluşturarak, lobi faaliyetlerinde bulunabilecek bu kuruluşları, davalar açarak Türkiye aleyhine kararlar çıkartmak zorunda bırakmayın” diye sitem etti.

Başmüzakereci Egemen Bağış da, Cumhurbaşkaını Abdullah Gül’ün cemevlerini ziyaret ettiğini ve bunun tarihta ilk olduğunu belirterek, bu konuda adımlar atıldığını ve açılımlar yapıldığını söyledi. Yardımcılarına talimat veren Bağış, bir sonraki Londra gezin de proğrama Londra Cemevi’ninde alınmasını istedi.

Kısa görüşmede son kez söz alan Erbil, kendilerini kurumlarında ağırlamaktan memnun olacaklarını ancak, ziyate ve “açılımların” artık yeterli olmadığını, somut adımlar beklediklerini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAF: Bakan Egemen Bağış, Liberal Demokrat politikacı Meral Ece ve Başkan İsrafil Erbil

829360cookie-checkErbil’den bakana “haklı” sitem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.