“Ercan çok başarılı bir proje”

** “Bu proje zor bir proje ama çok güzel bir şartname hazırlandığını söyleyebilirim. Bu projeye tüm deneyimlerimizi aktardık. Dolayısıyla gönlümüz çok müsterih”
** “KKTC yetkilileri vatandaşının hakkını korumak adına çok hassas davranıyor. Tabi bu tür ihaleler öncesi kamuoyu baskısı olacaktır. Bizde de olmuştur”
** “Güzel bir çalışma taslağı ortaya çıktı. Şartnamede KKTC vatandaşlarının istihdam konusu korundu, kollanıldı. ‘Kıbrıslı firmalar kazanan firmanın yanında olsun’ dendi”

Ercan Havalimanı işletme hakkının 25 yıllığına özel kişilere devredilmesi projesine muhalefet cephesinden tepkiler sürüyor. Havalimanının işletme hakkının devredilmesini “peşkeş” olarak nitelendiren muhalefet milletvekilleri, Pazartesi günü de bu iddialarını sürdürürken DHMİ Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Funda Ocak Haberdar Gazetesi’ne konuştu.

Yap-işlet-devret modelini Türkiye’de ilk kez uygulayan ve TAV ihalesinde devlete milyonlarca lira kazandırması dolayısıyla kamuoyunda “kahraman bürokrat- ihaleler kraliçesi” olarak anılan Ocak, Ercan Devlet Havalimanı için tüm bilgi ve deneyimlerini ortaya koyduklarını kaydetti.

Haberdar Gazetesi muhabirinin “KKTC’de özelleştirme ve işletme hakkı muhalefet tarafından peşkeş olarak nitelendiriliyor. Ercan Devlet Havalimanının özelleştirilmesinde (işletme hakkının devrinde) hangi hassasiyetlere uyulması gerekiyor” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Ocak, bir yıldan bu yana KKTC için mesai harcadıklarını söyledi.

Sürekli “en doğrusu nedir” in hesabını yaptıklarını kaydeden Funda Ocak, bu tür projelerde aslolanın taraflar arasındaki risk paylaşımın doğru ayarlanması olduğunu dile getirdi.
“Çok ciddi bir ekip çalıştı”

Ercan Devlet Havalimanının işletme hakkının özel bir şirkete verilmesi çalışmaları için çok ciddi bir ekibin oluşturulduğunu vurgulayan Ocak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben belki 20 kez toplantılara katıldım. Bakanlara bu konuda brifing verdim. Bizim söylediğimiz, bu işin hukuki altyapısının hazırlanmasıydı. Bu olmadan hayata geçirmek sıkıntı yaratırdı. KKTC’de de konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Sanırım bu konuyu çözdüler.”

“Zor bir proje”

Funda Ocak Ercan Havalimanı Projesinin çok büyük bir proje olduğunu belirtti. İhaleyi kazanan firmanın 100 milyon Euro gibi bir nakit para yatırması gerektiğini anımsatan Ocak, piyasanın durumunun kötü olmasından dolayı başvurularda sıkıntı yaşanabileceğine işaret etti. “Euro bölgesi battı. Bankalar kredi veremiyor. KKTC’nin konumu nedeniyle Türk bankaları da kararsız kalabilir. Dolayısıyla yatırımcı yönünden zor bir proje” diyen Ocak şunları söyledi:

“Gönlümüz çok rahat”

“Bu proje zor bir proje ama çok güzel bir şartname hazırlandığını söyleyebilirim. Bu projeye tüm deneyimlerimizi aktardık. Dolayısıyla gönlümüz çok müsterih. Gördüğümüz kadarıyla da KKTC yetkilileri halkın hakkını korumak adına çok hassas davranıyor. Tabi bu tür ihaleler öncesi kamuoyu baskısı olacaktır. Bizde de olmuştur.
“Biz çok artı değer kazandık, umarız KKTC’de kazanır”

Biz yaptığımız çalışmada (Türkiye’deki özelleştirmelerden söz ediyor) çok artı değerler kazandık. İnşallah Ercan içinde aynı sonuç olur.”
KKTC’li yetkililerin çok güzel bir çalışma yaptığına dikkat çeken Funda Ocak, “kafalarında tereddütlerle geldiler. Biz kendilerine ‘endişeleriniz neyse belirtin’ dedik. Tüm teknik, mali detayı sorguladılar, tartıştılar. Şunu söylemeliyim ki ben bu kadar büyük bir performans beklemiyordum. Konularına vakıflar. O yüzden çok güzel sonuç alınacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“KKTC’linin istihdamı kollandı”

Ocak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığınca yaptıkları çalışmalar sonucu güzel bir şartname taslağı ortaya çıktığını belirterek şöyle dedi: “Güzel bir şartname taslağı ortaya çıktı. Yeter ki özel sektör tereddütlerini atsın ve ilgi göstersin. Şartnamede KKTC vatandaşlarının istihdam konusu korundu, kollanıldı. ‘Kıbrıslı firmalar kazanan firmanın yanında olsun’ dendi. Tabi bunlar yabancı yatırımcı için handikaptır. Yatırımcı kendi ekibini çalıştırmak ister ama KKTC yetkilileri şartnamede bunlara yer verdi. Dolayısıyla Ercan Havalimanında da KKTC vatandaşı istihdam edilecek. Konunun kamuoyunda tartışılması da normaldir. Tartışılacaktır da. Daha öncede söylediğim gibi çok güzel bir sonuç alınacağını düşünüyorum.”

“Gelmiş geçmiş en büyük proje”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ise Haberdar Gazetesi’ne yaptığı açıklamada Yeni Ercan Havalimanı projesinin bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük proje olduğunu söyledi. “Su getirme projesi var ancak o Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi projesidir” diyen Saner, Ercan Havalimanının 350 milyon Euro’luk bir proje olduğunu kaydetti. Ercan Havalimanından 2010 yılında 35 milyon TL, 2011 yılında ise 51 milyon TL brüt gelir elde edildiğine işaret eden Saner, 2010 yılında devletin net kazancının eksi 1 milyon TL, 2011 yılında ise 12 milyon 500 bin TL olduğuna dikkat çekti.

Yeni havalimanı nasıl olacak?

Ercan Havalimanının içerisinde bulunan 18 adet kontrol yerinin 62’ye, 12 adet olan polis kabininin 24’e, ticari alanların 14 bin metrekareye çıkarılacağını ve 8 körükle 5 milyon yolcuya hizmet verme kapasitesinde olacağını kaydeden Saner, “Ercan Havalimanımız şu anda 20 bin metrekarelik kapalı bir alana sahip. Tamamen yeni yapacağımız ve mevcut Ercan Havalimanının 850 metre Güneyinde inşa edilecek Yeni Ercan Devlet Havalimanı 152 bin metrekare büyüklüğünde kapalı bir alana sahip olacak. Bu mevcudun 7 buçuk katı büyüklüğündedir. Buraya 2. bir pist yapılacak. Ercan’daki 400 metre olan apron bin 140 metreye çıkacak. Bu da mevcudun 3 katı büyüklüğündedir” ifadesini kullandı.

“İhaleye dört başvuru oldu”

Hamza Ersan Saner, dün itibariyle ihaleye dört başvurunun yapıldığını sözlerine ekledi.

1540850cookie-check“Ercan çok başarılı bir proje”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.