Erdal Eren anılıyor

33 yıl önce 13 Aralık günü idam edilen Erdal Eren, yarın beş ayrı yerde düzenlenen törenle anılacak.

Erdal Eren 25 Eylül 1964, Giresun Şebinkarahisar, doğumluydu. 13 Aralık 1980’de asılarak idam edildiğinde 16 yaşını henüz bitirmişti.

Erdal ErenAnkara Yapı Meslek Lisesi öğrencisiydi ve Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesiydi. Bu derneğin üyelerinden Sinan Suner, 30 Ocak 1980’de Milliyetçi Hareket Parti’li (MHP) Bakan Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürülmesini protesto eden grubun içindeydi. 2 Şubat 1980’de düzenlenen bu gösteride gözaltına alınan 24 kişinin arasındaydı.Gösteri sırasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge öldürülmüştü. Önge’yi öldürmekle suçlanan Erdal Eren, bu suçlamayı kabul etmedi.

Eren, 19 Mart 1980’de idama mahkûm edildi. Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan karar, 13 Aralık 1980’de Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde infaz edildi.

Gören: Yüzünde yılgınlık görmedim

Erdal Eren yargılandığı süre boyunca suçlamayı reddetti, yaşının büyütüldüğünü söyledi ancak politik duruşunu hiç değiştirmedi. İdam kararının okunduğu duruşmada fotoğraflarını çeken Anadolu Ajansı foto muhabiri Caner Gören, son duruşmaya ilişkin izlenimlerini 31 yıl sonra şöyle anlatmıştı:

“Hakimin idam kararını açıklamasından sonra Erdal Eren kararı son derece sakin karşıladı ve slogan attı; ‘Faşizme ölüm halka hürriyet.’ Bunun üzerine hemen arkasındaki jandarmalar üstüne çullandılar. Ağzını kapatmaya, iteklemeye falan başladılar. Ama Erdal kurtuldukça slogana devam etti. Yüzüne karşı okunan idam hükmünü bu şekilde karşıladı. Zaten mahkeme süresince yüzünde bir yılgınlık görmedim. Son derece ciddi, sakin, yaşından beklenmeyecek bir olgunlukla mahkemede sorulara cevap verirdi. Bu kadar cesurca, bu kadar…

Katilleri hatırlamadı

12 Eylül Darbe döneminde Kenan Evren’in Erdal Eren için söylediği “Asmayalım da besleyelim mi?” sözü, 12 Eylül davasında Kenan Evren’e sorulduğunu tanımadığını söylemişti.

Erdal Eren için yapılacak olan anmalar:
12 Aralık Saat 19:30,

Esenyalı Halk Meclisi Erdal Eren ve Gezi şehitleri için anma etkinliği; Yer: Ahmet Yesevi Mah.Gül Düğün Salonu, Esenyalı, Pendik, İstanbul

13 Aralık Saat 14:30,

Devrimci Liseliler Birliği; Yer: Ankara Sıhhiye Köprüsü’nden kalkacak otobüs, Karşıyaka Mezarlığı’na hareket edecek.

13 Aralık Cuma, Saat: 15:30,
Emek Partisi Çiğli İlçe Binasında “Oğlunuz Erdal” Belgeseli Gösterimi, İzmir.
13 Aralık Cuma, Saat 19:00,
Yürüyüş, toplanma yeri: Altıyol Boğa Heykeli, Kadıköy, İstanbul
13 Aralık Cuma saat 12.00,
Yürüyüş, Sanat Sokağı, Dersim.
14 Aralık Saat 14.30,

Diren Bakırköy Çamlık Parkı Forumu; Yer: Bakırköy Meydanı, İstanbul

14 Aralık, Saat 16:00,

Lise-Der; Yer : Beşiktaş, Küçük Kartal (Beşiktaş Meydan), İstanbul
15 Aralık, Saat: 15:00,

Çevre Tiyatrosu ‘Oğlunuz Erdal’ belgeseli gösterimi / ücretsiz; Yer: Arabacı Bayezit Mh., Çevre Tiyatrosu Sk No:43, Fatih, İstanbul.(DBN/HK)

1557290cookie-checkErdal Eren anılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.