Erdal Eren’i anıyoruz

Henüz 17 yaşındayken 12 Eylül cuntası tarafından 13 Aralık 1980’de idam edilen Erdal Eren, ölümünün 32. yıldönümünde Ankara Karşıyaka Mezarlığındaki mezarı başında anılacak. Anma programı saat 15.00’te başlayacak.

***

NE OLMUŞTU?

Erdal Eren, 2 Şubat 1980’de ODTÜ Öğrencisi Sinan Suner’in öldürülmesinin protesto edildiği eylemde er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiası ile tutuklandı. Eren’in öldürdüğü iddia edilen erin otopsi raporlarında, ölüme neden olan kurşunun G-3 piyade tüfeğinden çıktığına dair görüşler yer almasına rağmen otopsi raporları karartıldı.

Askeri Yargıtay 3. Dairesi’nin, önce “delillerin noksanlığı” nedeniyle esastan, ardından da idamın müebbet hapse çevrilmesini gerektiren TCK’nin 59’uncu maddesinin uygulanmaması” nedeniyle usulden bozmasına rağmen, Daireler Kurulu iki kararı da reddetti. Bu süreçte ağır işkenceden geçirilen Eren, Türkiye tarihinin en hızlı yargılanan ismi olarak tarihe geçti ve Kenan Evren’in Eren için söylediği “Asmayalım da besleyelim mi?” sözlerinden sonra 13 Aralık 1980’da idam edildi.

1545070cookie-checkErdal Eren’i anıyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.