Erdoğan: İşçilerin çadırlarını yıkacağız

Erdoğan, Show TV’de katıldığı bir programda gazetecilereni Tekel işçilerinin eylemiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Erdoğan, kendilerinin bir adım daha atmış olduklarını, uygulamada 4/C’ye müracaat edenlerin sayısının bugün itibariyle 900’ü aştığını vurgulayarak, ”Ay sonuna kadar bu işin mühleti var. Ay sonuna kadar müracaatını yapanlar yapıyor, ay sonuna kadar müracaat etmeyenler ne yazık ki üzülürüm, onlar da işsiz kalmış olacaklar. Veya gidip başka yerden kendilerine iş bulacaklar” şeklinde konuştu.

‘GERÇEKÇİ OLMAMIZ LAZIM’

Erdoğan, şöyle devam etti: ”Burada bizim biraz gerçekçi olmamız lazım. Vaka neyse, bunun tespitini iş hukukuna göre yapmamız lazım. Burada yapılan bu. Kaldı ki, burası üreten, çalışan bir yer değil. Şimdi ayda 40 trilyon bunlara ödeme yapıyorsunuz. Kimin hakkını kime veriyorsunuz? Ve biz bunun önüne geçebilmek için yine bir 4/C uygulaması getiriyoruz. Niye? Diyoruz ki hiç olmazsa bunlar dışarda kalmasın. Biz öyle bir adım attık ki, geçici işçi statüsüyle 10 ay, 6 ay mevsimlik işçiler çalışıyordu. 230 bin işçiyi geçici işçi statüsünden kadrolu işçi statüsüne geçirdik. Bunu da yapan bu iktidar. Bakın ben her zaman söylüyorum. 13,5 katrilyon zorunlu tasarrufu bu iktidar ödedi. Bunu memura, işçiye ödedik. 3 katrilyon KEY ile ilgili parayı memura, işçiye biz ödedik. Bu denli memurun, işçinin menfaatlerini koruyan bir hükümet olarak bunları yaptık. Burada biz şimdi niye kalkıp onlara zulmedecek bir adımın içerisinde olalım. Gerçekçi olalım.”

Bu olayın aslında bir kırılma noktası olduğunu dile getiren Erdoğan, ”Burada belli bir sendika her ay 600-650 milyarlık bir geliri kaybediyor. Tabii bu gizleniyor, söylenmiyor ayrı mesele… İşin aslı bu. Yılda bu yaklaşık 7-7.5 trilyon yapıyor. Böyle bir kaynak gidiyor” dedi.

‘HAK NEYSE KAVGASI YAPILIR’

En sonunda bu işçilerin aynı statüyle değişik kamu kurumlarına gönderilmesinin istendiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: ”Orada da tabii farklı bir şey, ‘biz istediğimizi istediğimiz gibi yaptırırız’. Nedir o? 4/C. ‘Ben tanımıyorum 4/C’. Bunu söylemeye, dillendirmeye başladılar. Şimdi bir ülkede idareyle böyle adeta çelik çomak oynanırcasına oynanmaz. Burada bir hukuk devletiysek, hukuk devletinin içerisinde hak neyse bunun alınmasının kavgası yapılır. Eğer burada hakikaten bir hak söz konusuysa bunu vermekten biz hiçbir zaman imtina etmeyiz, veririz bunu. Burada bizim en ufak bir çekincemiz yok. Ama biz bir emanetçiyiz. Ülkemizde attığımız her adımda dikkatli, adil olmaya mecburuz. Burada da biz yaprak tütün işleme atölyelerinde çalışan arkadaşlarımıza ihbar ve kıdem tazminatlarını vermek suretiyle, ondan sonraki süreçte de iş sonu tazminatları dahil olmak üzere ödemek suretiyle, belli ücretlerini alacaklar. Onlara belli bir iş imkanı da doğuruyoruz. Diyoruz ki; ‘Hiç gecikmeden süratle müracaatınızı yapın ve önümüzdeki ay itibarıyla de yeni yerlerinizde işe başlayın.”

Erdoğan, kendisine ifşa etmek istemediği bir teklifin de yapıldığını belirterek, ”Eğer İzmir’de çalışıyorsa, gönderin Muş’a, gönderin Hakkari’ye’. Bana bunu diyen sendikacı ‘Zaten oraya gitmez’ diyor. Müracaatını yapmayacak, işsiz kalacak. Ben de diyorum ki adalet anlayışımda bu yok. Ben İzmir’de çalışan birini İzmir’deki kamu kuruluşlarında istihdam etmeye çalışırım. Oralarda yer bulamazsam, oraya en yakın il neresiyse orada istihdam etme gayreti içinde olurum” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Türk-İş yetkilileriyle 4 kez görüştüğünü, arkadaşlarının da görüşmeler yaptığını belirterek, bu noktaya onlarla beraber gelindiğini kaydetti.

‘BAZI ŞEYLER SAPTIRILIYOR’

Kendisinin de eski bir sendikacı olduğunu ifade eden Erdoğan, ”Belediye-İş’te… Belediye başkanı olduğumda ciddi manada yine orada nasıl zam yaptığımı Sayın Kumlu çok iyi bilir. Nasıl onlara açığı kapayalım noktasında yüksek bir zam verdiğimi gayet iyi biliyor. Zaten kendisi teyit ediyor” dedi. Bazı şeylerin iyice saptırıldığını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Örneğin çıkıyor diyorlar ki, Kocaeli Belediyesi uygulama yaptı, aynı uygulamayı şimdi de yapsınlar. Kocaeli Belediyesi AK Partili bir belediye. Bu süre içerisinde SEKA’nın olduğu alanın tümünü bizden istedi. İsterken, aynı zamanda ‘SEKA’daki bütün işçileri alırım’ dedi. Kocaeli Belediyesi SEKA’nın çalışanlarını belediyeye aldı. SEKA’nın olduğu bütün alanı da biz Kocaeli Belediyesine devrettik. Orada SEKA Parkını yaptı. Bizim bütün derdimiz Kocaeli halkının gezineceği, eğlenebileceği bir alana çoluğuyla, çocuğuyla sahip olması. Çünkü merkezde böyle bir yer yoktu. Bunu sağladık, karşılıklı başardık. Aynı şekilde İzmir’de Büyükşehir Belediyesinin, Karşıyaka Belediyesinin mensupları arasında ise -Cumhuriyet Halk Partili belediye, açıkça söylüyorum- orada işten çıkarıldılar. İşten çıkarılan bu işçiler taşeron olur, o olur bu olur vs. Bunlarla ilgili mesela herhangi bir hamle yapmadığı gibi, Sayın Baykal buraya geldi gitti, adamları geldi gitti, ama burada böyle bir duyarlılığını görmedik. Aynı şekilde Diyarbakır. Diyarbakır Belediyesi yapsın böyle bir uygulamayı. Dışarda olanları alsınlar. Bizimle olan bir alakası yok. Belediye kendisi böyle bir tasarrufta bulunabilir. Diyarbakır’da bulunabilir, diğer illerde bulunabilir. Mersin’de bulunabilir. Buyursunlar, alsınlar.”

‘ORAYA GİTMEM HİÇ DOĞRU OLMAZ’

Erdoğan, ”İşçi kardeşlerime ne anlatılıyor bilmiyorum’ dediniz. Siz kendiniz TEKEL İşçilerine bizzat gidip anlatmayı düşündünüz mü?” sorusuna karşılık da ”Oraya gitmem hiç doğru olmaz. Ben ne Sayın Baykal’ın durumuna düşmek isterdim, ne diğerlerinin durumuna düşmek isterdim” dedi.

Eylemler konusunda endişesi olmadığını söyleyen Erdoğan, “Burada dikkat ederseniz Türk-İş’in kendisi bile burada bu işe yürekten sahip çıkamıyor. Diğer yanına gelen sendikalar belli. Gelen sendika DİSK, gelen sendika memur sendikalarının içerisinde Kamu-Sen, KESK… Bunların durumu, konumu da belli. Ve ‘eylem’ dediler.”

Erdoğan, ”Bu iş maaşta mı düğümleniyor? Ortalama bin 800 çıplak maaş alırken, bunun ortalama 800’e inmesi gibi bir durum mu var?” sorusuna karşılık da ”Çıplak maaşları bin 400. Onların isteği 4/C statüsünde değil, 4/B statüsünde olmak” dedi.

İLGİLİ HABER:
– 4/C Danıştay yolunda
– Tekel işçisinin talebi ve verilen

1233990cookie-checkErdoğan: İşçilerin çadırlarını yıkacağız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.