Erdoğan istedi suçlama değişti

Gezi Parkı protestolarının İzmir ayağında yaşananları önce terör saymayan savcı Kılıç, Erdoğan’ın açıklamalarının ardından düşüncesini değiştirdi.

Gezi Parkı protestolarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Afrika’da olduğu sırada terör suçu kapsamında değerlendirmeyen savcıların, Başbakan’ın yurda dönmesinin ardından benzer olayları terör kapsamına almaya başladığı ortaya çıktı.

Gezi protestolarının İzmir bölümünde, 2 Haziran 2013’te Karşıyaka AKP İlçe Binası önünde toplanan yaklaşık 2 bin 500 kişi, hükümeti protesto etti. Akşam gerçekleşen gösteri, TOMA’lı çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesiyle karşılaştı. Olayların ardından Karşıyaka İlçe Emniyet Müdürlüğü savcılıktan talimat istedi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nda, TMK 10. maddeyle görevli savcı Zafer Kılınç, Emniyet’in sorusuna 3 Haziran 2013’te şu yanıtı verdi:

“Olayların herhangi bir terör örgütünün çağrısı çerçevesinde gerçekleşmediği, organize eden herhangi bir terör örgütünün tespitinin yapılmadığı, terör örgütleri arasında herhangi bir somut bağlantının kurulmadığı, herhangi bir terör örgütünün propagandası yapıldığına dair bulguya rastlanmadığı, bu haliyle olayların terör olayı olduğuna dair herhangi bir somut delil ve tespit bulunmadığı, cumhuriyet başsavcılığımızın görev alanına giren herhangi bir eylemin de söz konusu olmadığı, evrak içeriğinden toplantı ve gösteri sırasında işlenen suçların, toplu işlenen suçlar niteliğinde bulunduğu anlaşıldığından, bu konuda TMK 10. maddesiyle görevli cumhuriyet başsavcılığımız tarafından herhangi bir talimat verilmesine yer olmaması nedeniyle, gerekli talimatın mahalli cumhuriyet başsavcılığından alınması rica olunur.”

İzmir’de farklı noktalarda da protestolar sürdü. Polis kamerası tarafından kayıt altına alınan çok sayıda kişi, dalga dalga operasyonlarla gözaltına alındı. Bazıları tutuklanarak cezaevine konuldu. Erdoğan, Afrika gezisinden 7 Haziran gece yarısı saat 01.40’ta döndü. Başbakan havaalanına indiğinde ve takip eden günlerde yaptığı açıklamalarda, protestoların arkasında illegal örgütlerin olduğunu öne sürdü. Ozan Yayman / Cumhuriyet

Savcı aynı, karar farklı!

Aynı savcı hazırladığı iddianamede, sanık konumundaki Gezi Parkı protestocularının “terör örgütü” bağlantısına dikkat çekti. Söz konusu iddianamenin hazırlanıp mahkemeye sunulduğu tarih ise 17 Temmuz 2013.

1396710cookie-checkErdoğan istedi suçlama değişti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.