Erdoğan-Koç grubu gerginliği

Financial Times’ın Türkiye gündemiyle ilgili haberinde, internette yayımlanan ses kayıtlarının iş dünyasının “üzerine ışık tuttuğu” belirtiliyor.

Daniel Dombey ve Funja Guler imzalı haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile sanayici Metin Kalkavan arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmeleri kaydı konu ediliyor.

Erdoğan’ın, Koç Holding’e verilen 1,5 milyar Euro değerindeki ihaleye itiraz etmesi için Kalkavan’a yol gösterdiği ve yenilenecek ihaleye nasıl katılması gerektiği konusunda tavsiyede bulunduğu iddia ediliyor.

Haberde, Başbakan Erdoğan’ın daha önce benzer bir ses kaydını “montaj” diye nitelendirdiği hatırlatılarak, polis içinde yapılanan grupların gizlice dinlemeler yapmakla suçlandığı belirtiliyor.

Financial Times muhabirleri, Türk ekonomisinin devlerinden Koç grubunun “ülkenin eski laik elitin simgesi” olarak görüldüğü ve Erdoğan ile gerginlikler yaşadığını ifade ediyor.

SÜRPRİZ GÖRÜŞME

Öte yandan Erdoğan’ın hafta sonu Ankara’da Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç ile görüştüğü öğrenildi.

Koç Grubu, Gezi süreciyle birlikte Başbakan’ın eleştiri oklarının yönettiği kesimlerden biri olmuş, 17 Aralık’tan sonra Başbakan ‘ananas’ üzerinden Koç Grubu’na yüklenmişti. Edinilen bilgiye göre görüşme gerginlikten uzak bir ortamda geçti.

Koç Grubu’ndan üst düzey bir yetkili görüşmeyi doğruladı.

Gezi olaylarından sonra Koç Grubu, siyasi tartışmaların merkezinde yer aldı. Başbakan, Divan Oteli’nin kapılarını gaz yiyen göstericilere açmasını sert bir dille eleştirmişti. 17 Aralık sürecinden sonra ortaya çıkan tapelerde de Koç isminin geçmesi bir başka polemiğe yol açmıştı. Gülen cemaatine yakın iş dünyası örgütü TUSKON, Koç’un da aralarında olduğu bir grup iş adamına Uganda’dan ananas hediye etmiş, Gülen de Koç’a tespih göndermişti. Erdoğan da seçim meydanlarında hem ananası hem de tespihi dile getirmişti.

Mustafa Koç, kamuoyunda da uzun süren sessizliğini pazar günü Hürriyet’e bozmuştu. Koç, son dönemdeki tüm iddialara açık cevaplar vermişti. Bu ortamda Ankara’da Koç Ailesi’nin iki önemli isminin Başbakan’la görüşmesi ortamın yumuşatılmasına yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

1411940cookie-checkErdoğan-Koç grubu gerginliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.