‘Erdoğan kolajı’ mahkemeye taşındı

Michael Dickinson, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret etmekle suçlanıyor.

Dickinson 20 yıldır İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. İngiliz sanatçı, yine Erdoğan’a hakaret suçuyla yargılanan savaş karşıtı Erkan Kara’ya destek amacıyla, onun yargılandığı mahkemeye gitmişti.

Polisin Michael Dickinson’dan, mahkemenin önünde sergilediği bir kolajı kaldırmasını istediği belirtiliyor.

Kolajda Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush’un rozet taktığı bir köpek olarak gösteriliyor. Bu kolajın bir benzeri, Kadıköy Rıhtımı’nda kurulan Barış Çadırı’nda sergilenmişti. Etkinliği düzenleyen Barış ve Adalet Komisyonu üyesi Erkan Kara bu nedenle yargılanıyor.

Michael Dickinson ise gözaltına alınması sonrası karakoldaki ifadesinde şunları söyledi:

“Esasında kolajı açmak gibi bir niyetim yoktu. Ama sonra başladığım işi şartlar zorlaşsa da tamamlamam gerektiğini düşündüm. ‘Ben ifade özgürlüğü için buradayım’ dedim kendi kendime.”

Michael Dickinson sergideki kolajını da, Barış ve Adalet Komisyonu yetkililerinin onayı olmaksızın astığını söyledi. Savcılık ise ‘delil yetersizliği’ gerekçesiyle Dickinson hakkında dava açılmasına gerek görmedi.

İfade Özgürlüğü Girişimi adlı gruptan Hasan Güngör, “Bence savcı dışardan bazı güçlerin, hükümetin baskısı altındaydı” diyerek gazeteye şunları söyledi:

“Türkiye ifade özgürlüğü konusunda Avrupa Birliği’nin büyük baskısı altında. Bu nedenle hükümet, davanın yabancı medya kuruluşlarınca işlenmesini istemedi.”

Bu arada Guardian dünkü duruşmada, Barış ve Adalet Komisyonu üyelerinin Michael Dickinson’a tepki gösterdiklerini de aktardı.

Gazete bir grup üyenin Dickinson’a, kolajı yüzünden insanların Barış ve Adalet Komisyonu’ndan uzaklaştıklarını söylediğini yazdı.

FOTOĞRAF: Başbakan Tayyip Erdoğan’ın karikatürlere karşı hoşgörüsüzlüğü daha önce de İngiltere basınında eleştirilmişti.

 

1136540cookie-check‘Erdoğan kolajı’ mahkemeye taşındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.