Erdoğan Latin Amerika’ya Gitti

24 saate 4 ülke ziyaret eden Erdoğan’ın son durağı ise İspanya’da düzenlenen Latin Amerika zirvesi oldu. Erdoğan, bu yoğun diplomasi trafiğine Güney Amerika çıkarmasıyla devam edecek.

Başbakan, Brezilya, Arjantin ve Şili’yi kapsayan 8 günlük bir tura çıkıyor. Bu üç latin Amerika ülkesini kapsayan ziyaretler, Türkiye’den bu ülkelere Başbakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Ziyaretlerde, Türkiye’nin çok yönlü dış politika hedefleri ve son dönemde bölge ülkeleriyle gelişen işbirliğinin daha da derinleştirilmesi hedefleniyor. Erdoğan, temaslarına ilk olarak Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile bir araya gelerek başlayacak.

Görüşmelerde ikili ilişkiler ile G-20 ve aynı dönemde Türkiye’nin sürdürdüğü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği çerçevesinde, uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulacak.

Ayrıca İran’la yapılan tarihi nükleer takas anlaşmasının iki mimarı, konu üzerindeki son gelişmeleri de masaya yatıracak.

Başbakan Erdoğan, Brezilya temasları kapsamında Rio de Janerio’ya da geçerek eş başkanlığını yürüttüğü Medeniyetler İttifakı Üçüncü Forumu’nun açılış konuşmasını yapacak. Brezilya’nın ardından, Arjantin’e geçecek olan Erdoğan burada Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner ile görüşmelerde bulunacak.

Ziyaret nedeniyle Türkiye ile Arjantin arasında “Hava Ulaştırma” ve “Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım” anlaşmalarının da imzalanması planlanıyor.

Daha sonra Şili’ye geçecek olan Erdoğan, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile bir araya gelecek. Başbakan Erdoğan 8 gün sürecek Latin Amerika temaslarını, 2 Haziran Çarşamba günü tamamlayarak yurda dönecek.

GİDERAYAK “RECEP BEY”E YANIT

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunun hitabını Brezilya yolunda değerlendiren Başbakan Erdoğan, “Beni bu tür spekülasyonların içine çekemezsiniz” dedi.

Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayda kendisine “Recep Bey” diye hitap etmesini değerlendirdi.

Erdoğan, “Ben savunmada değilim, beni bu tür spekülasyonlara çekemezsiniz” dedi. Brezilya’ya giden Başbakan Erdoğan, uçakta konuya ilişkin soruları cevapladı.

Erdoğan, bir gazetecinin, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun söylemini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu, “Sen başbakanın söylemlerine bak, sen bırak başkalarını, başbakan ne diyor ona bak. Başbakanın birilerine cevap yetiştirme gayreti yok. Savunmada değilim, ben şu anda işime bakıyorum, Brezilya’ya gidiyorum, Arjantin’e gidiyorum, buralara ne kadar daha fazla mal satarız ben onun peşindeyim. Biz hakara-makara yapmıyoruz iş yapıyoruz. Beni bu tür spekülasyonların içerisine çekemezsiniz” diye yanıtladı.

1245240cookie-checkErdoğan Latin Amerika’ya Gitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.