Erdoğan, Straw’u kabul etti

Esenboğa Havalimanı’nda yapılan görüşmenin başında basına herhangi bir açıklama yapılmazken, görüntü alınmasına izin verildi.


Başbakan Erdoğan’ın, bu görüşmenin ardından Dünya Ekonomik Forumu için İsviçre’nin Davos kasabasına hareket etmesi öngörülüyor.


STRAW’DAN PLANA DESTEK
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili olarak açıkladığı son önerileri, çözüm yolunda ilerleme sağlayabilecek “önemli bir girişim” olarak niteledi.
 
Türkiye ve Yunanistan’la birlikte Kıbrıs’ın üç garantöründen biri olan İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs ve Türkiye’deki temasları ardından, bugün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü ardından da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le bir basın toplantısı düzenledi.


Başbakan Erdoğan’la görüşmesi ardından Straw, “Çıkmazın kimseye faydası yok. Şu anki durum Kıbrıs için kötüdür, Doğu Akdeniz için kötüdür, Avrupa Birliği için kötüdür” dedi.


Başbakan Erdoğan da Dünya Ekonomik Forumu için Davos’a hareket etmeden önce “Türkiye’nin Kıbrıs’ta yapıcı tutumunu sürdüreceğini” ancak Rumların adım atması gerektiğini söyledi, “Aksi halde hiçbirşeyin anlamı kalmaz” dedi.


Abdullah Gül’le yaptığı görüşmenin ardından Straw, Annan Planı’nın kabul edilmemiş olmasının yarattığı sorunların devam ettiğini belirtti ve uluslararası toplumun, Kıbrıs’ın birleştirilmesi için gereken çabalara destek verdiğini söyledi.


Straw, Türkiye tarafından açıklanan yeni ‘hareket planı’ konusunda şu görüşleri dile getirdi:


“Bir anlaşmaya varılması için daha fazla çaba gösterildiğini görmek istiyoruz. Bu çerçevede, benimle birlikte, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği de Sayın Gül’ün açıkladığı planı memnuniyetle karşıladık. Umuyorum bu, başkaları tarafından da yapıcı bir adım olarak değerlendirilir. Bu elbette son söz demek değildir ama ilerleme sağlamak için önemli bir girişimdir.”


Ankara’nın önerileri, Türkiye’nin liman ve havaalanlarını Rumlara açması karşılığında Kıbrıslı Türkler’in ekonomik izolasyonuna son verilmesini öngörüyor. Kıbrıslı Rumlar önerileri reddetmişti.


İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw dün adada düzenlediği basın toplantısında bu önerilerin ciddiyetle ele alınmasını istemişti.


İLGİLİ HABER: Papadopulos, Straw’u kabul etmedi



 

1028050cookie-checkErdoğan, Straw’u kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.