Erdoğan’dan Annan’a Filistin telefonu

Başbakan Erdoğan, bir İsrail askerinin kaçırılması ile başlayan gerginlikle ilgili olarak Annan ile telefon görüşmesi yaptı. 


Edinilen bilgiye göre, görüşme, Erdoğan’ın talebi üzerine gerçekleşti. Erdoğan, Annan ile bazı temaslar için bulunduğu Erzurum’dan görüştü.


Annan, Erdoğan’ın, İsrail’in orantısız güç kullanma konusunda duyduğu endişeyi paylaştığını ifade etti.


Erdoğan, kendisinin de çok kaygılı olduğunu ifade eden Annan’a, sorunun giderilmesi yönündeki çabaları hakkında bilgi verdi.


Annan da kendi temasları hakkında Erdoğan’a bilgi verirken, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Lideri Mahmud Abbas ile yaptığı temaslar ve çabaları aktardı.


Erdoğan ve Annan’ın, İsrail’in biran önce Gazze’ye yönelik orantısız güç kullanmayı bırakması gerektiği konusunda görüş birliğine vardıkları öğrenildi.


Genel Sekreter Annan ve Başbakan Erdoğan’ın, bu konuda uluslararası toplumun harekete geçirilmesi ve birlikte hareket etmek için irtibat halinde kalarak çaba gösterilmesi konusunda görüş birliğine vardıkları belirtildi.


Başbakan Erdoğan, bir İsrail askerinin kaçırılması ile tırmanan gerginliğin sona erdirilmesi konusunda İsrail Başbakanı Olmert, Filistin Lideri Abbas ve ABD Başkanı Bush ile daha önce telefon trafiği gerçekleştirmişti.


OLMERT: SALDIRILAR SÜRECEK 
 
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistinli militanların kaçırdıkları İsrailli askeri serbest bırakıncaya kadar Gazze saldırılarının süreceğini ve Gazze’de ”küçük bir rahatsızlık” bulunduğunu söyledi.


Olmert, kabine toplantısında yaptığı konuşmada, ”Gazze’de olanların sorumluluğunu kişisel olarak üstleniyorum. Gazze’de gece kimse uyumasın istiyorum. Ne hissedildiğini bilmelerini istiyorum” dedi.


İsrail Başbakanı Olmert, ayrıca Gazze Şeridi’nde Filistinliler için ”hafif bir rahatsızlık” yaşandığını, ancak insani krize izin vermeyeceklerini söyledi.


Filistinlilerin elektriksiz kalmaları konusunu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a anlattığını, bunun rahat bir durum olmadığı söyleyen Olmert, ”Ama, kimse elektrik olmadığı için ölmedi. Bu hafif bir rahatsızlık… Bir insani kriz yaratmayacağız” dedi.


Gazze’deki hastanelerin jeneratörlerle çalıştığını belirten Olmert, ”Onlar, bize Gazze’deki halkın rahat olmadığını anlatıyor. Kimse elektrik yok diye ölmedi ama onların Kassamlarından öldü” diye konuştu.


Olmert, ayrıca ”Hastaneler, jeneratörlerden elektrik sağlıyor. Bu nedenle bize diyaliz yapılamadığı için ölümler olduğu anlatılmasın” dedi.


Ehud Olmert’in, kabine toplantısının başında da kaçırılan İsrailli askeri bulması için orduya ”tam yetkiyle harekete geçme” talimatı verdiği belirtilmişti.


PERES: BAKANLAR YARGILANACAK 
 
Öte yandan İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, tutuklanan Hamaslı bakanların terörist eyleme karıştıkları gerekçesiyle yargılanacaklarını belirtti.


Peres, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ”Onlar hükümet yetkilileriydi ve daha sonra terörist eylemlere katıldılar. Yargılanacaklar ve ceza davasına tabi tutulacaklar. Onlar, sivil bir hükümete karşı terörist eylemlere katılmak ve desteklemekle suçlanacaklar. Mahkemeler bir karar verecek” dedi.


Şimon Peres, başka Hamas yetkililerinin tutuklanma olasılığının bulunup bulunmadığı konusundaki bir soruya verdiği cevapta, ”Terörist eylemlere karışan başka kişilerin bulunması durumunda, evet olacak. Masum olan veya terörist eylemlere katılmayanları tutuklamayacağız. Bunu yapmaya hakkımız yok” dedi.


Peres, Filistinlilerin kaçırılan askeri serbest bırakması durumunda, ”askeri operasyonun derhal durdurulacağını, kararın Filistinlilere ait olduğunu” belirtti.


İsrail, Filistinli grupların İsrailli asker Gilad Şalit’i 25 Haziran’da kaçırması üzerine, Gazze Şeridi’nde geniş çaplı operasyon başlatmış ve 64 Hamaslı bakan, milletvekili ve diğer yetkiliyi tutuklamıştı.


Şalit’in kaçırılmasını, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Halk Direniş Komiteleri ve İslam’ın Ordusu adlı gruplar üstlenmişti.

1031770cookie-checkErdoğan’dan Annan’a Filistin telefonu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.