Erdoğan’ın aile dostlarından 30 milyon avroluk imar vurgunu!

Dönemin Başbakanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Futbol Federasyonu Eski Başkanı Hasan Doğan’ın oğlu Selim Doğan, Atasay Kuyumculuk’un sahibi Cihan Kamer ve Ramsey’in sahibi Remzi Gür’ün adının karıştığı akıl almaz rant vurgununda, doğal sit alanındaki zeytinli tarla niteliğindeki 120 dönümlük arazinin vasfı ‘tarla’ olarak değiştirildi. Bu yolla arazinin yapılaşmaya açılmasının önündeki engel kaldırılırken, 6 milyon Euro’ya satın alınan araziye bugün 30 milyon Euro fiyat biçiliyor. Selim Doğan adına kayıtlı olan araziye lüks bir otel, villalar ve kişiye özel bir liman yapılmak istendiği öne sürülürken, arazinin bulunduğu bölgenin 25 binlik planı Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylandı.

Bakir koyları, tarihi ve doğal dokusuyla Türk turizminin gözdelerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesi, son yılların en büyük imar rantlarından birine daha sahne oldu. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan yakınlığı ile bilinen Futbol Federasyonu Eski Başkanı Hasan Doğan’ın oğlu Selim Doğan, bir dönem Erdoğan’ın çocuklarıyla ortak mücevher işi yaptığı ortaya çıkan Atasay Kuyumculuk’un sahibi Cihan Kamer ve Erdoğan’ın çocuklarına burs verdiği iddia edilen Ramsey’in sahibi Remzi Gür’ün adının karıştığı imar vurgunu 2007 yılında başladı.

ERDOĞAN’IN AİLE DOSTLARINDAN AKIL ALMAZ İMAR GİRİŞİMİ

İddialara göre Hasan Doğan, Cihan Kamer, Remzi Gür ve üçlüye yakın olan Antalya’dan bir işadamı Çukurbağ Yarımadası’nda 150 dönümlük arazi satın aldı. Ancak dönemin başbakanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen işadamlarının 6 milyon Euro’ya satın aldığı arazinin 30 dönümü arkeolojik, geriye kalanı ise 3. derece doğal sit alanı ve zeytinlik niteliğindeydi. Bu haliyle imara açılması olanaksız olan arazinin niteliğinin değiştirilmesi için, bakanlardan üst düzey bürokratlara uzanan görüşmeleri de içeren uzun bir süreç başladı. Bu arada arazinin arkeolojik sit alanı olan 30 dönümlük kısmı, hazineye ait bir başka araziyle takas edilmek üzere ayrıldı. Ardından da ilgili kurumlar nezdinde imar girişimleri başladı.

PLANA ‘ORMAN DEĞİL, TERCİHLİ KULLANIM ALANI OLSUN’ İTİRAZI

Bu girişimlerin ardından Mart 2008’de Kaş Belediyesi ilgili kurumlara resmi yazı yazarak söz konusu arazide imar planı çalışması yapılmak istendiğini bildirdi. İlgili kurumlardan olumlu görüşler alınırken, bir yandan da bölgeyi içeren çevre düzeni planına yönelik itirazlar yapıldı. Çevre düzeni planına yapılan itirazda, söz konusu arazilerin ‘orman alanı’ değil, ‘tercihli kullanım alanı’ olarak plana işlenmesinin talep edilmesi dikkat çekerken, imar tartışmalarıyla geçen sürecin ardından yapılan yerel seçimlerde Kaş Belediye Başkanlığı’nı CHP’nin adayı kazandı. CHP’li belediye imar taleplerini üst ölçekli planların beklenmesi gerektiğini belirterek reddetti.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ‘ARAZİ TARIM DIŞI KULLANILAMAZ’ DEDİ

Belediyenin el değiştirmesiyle yavaşlayan imara açma girişimleri, 2014 yılındaki yerel seçimleri AKP’nin adayının kazanmasıyla yeniden hızlandı. Bu arada söz konusu arazinin imara açılmasına bir başka itiraz da Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden geldi. Müdürlük, zeytinli tarla niteliğindeki taşınmazların mevzuata göre zeytinliklerin korunmasını öngöre 3573 sayılı yasa kapsamında olmasını gerekçe göstererek alanın tarım dışı amaçla kullanılmasının mümkün olmadığını bildirirken arazinin ortaklarından biri olduğu öne sürülen Cihan Kamer hissesini devrederek girişimden çekildi. Arazinin büyük hissesi ise Temmuz 2008’de yaşamını yitiren Hasan Doğan’ın oğlu Selim Doğan’a geçti.

TARIM İLÇE UYGUN BULMAYINCA DEVREYE SİYASİLER GİRDİ

Tarım il müdürlüğünün olumsuz görüşüne rağmen Selim Doğan’ın araziyi imara açma girişimleri durmadı. Bu kez de Tarım ilçe müdürlüğüne yapılan başvuruda, söz konusu arazide cins değişikliği yapılması talep edilerek, ‘zeytinli tarla’ vasfındaki arazinin ‘tarla’ olarak değiştirilmesi istendi. Ancak tarım ilçe müdürlüğü 25 Ağustos 2014 tarihli yanıtında, talep edilen cins değişikliğinin uygun görülmediğini bildirdi. İddialara göre AKP’li Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’in girişimiyle aynı kuruma yeniden yapılan başvurunun ardından bu kez Kaş Tarım İlçe Müdürü Gökhan Göktaş imzasıyla 24 Eylül 2014 tarihinde verilen yanıtta, arazinin cins değişikliğiyle ilgili talebin ‘uygun’ bulunduğu kaydedildi.

25 BİNLİK İMAR PLANINDA ARAZİ SAHİPLERİNİN İSTEDİĞİ OLDU

Bu işlemin ardından ise tapu şerhiyle birlikte Çukurbağ Yarımadası’ndaki arazinin imara açılmasının önündeki engel de kaldırılmış oldu. İddiaya göre usulsüz yapıldığı öne sürülen işlemlerin ardından Tarım İl Müdürlüğü tarafından açılan soruşturma ise kapatıldı. Ardından da milyonlarca Euro’luk imar vurgununun yaşandığı arazinin de içinde olduğu bölgeyi kapsayan 25 binlik imar planı geçtiğimiz aylarda Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onandı. Planda, Erdoğan’ın aile dostlarının arazisinin bulunduğu alan, tıpkı talep edildiği gibi tercihli kullanım alanı olarak belirlenmesi dikkat çekiyor. Şimdi sıra nazım imar planının araziyle ilgili beklentilere uydurulmasında. İddiaya göre bununla ilgili ihale, Ankara merkezli bir firmaya verildi.

ARAZİYE LÜKS OTEL, VİLLALAR VE LİMAN YAPILACAK

2007’de 6 milyon Euro’ya satın alınan arazinin imarla ilgili sorunları ‘siyasi’ ilişkilerle çözüldükçe fiyatı da dudak uçuklatan biçimde arttı. Bugün 30 milyon Euro değer biçildiği belirtilen arazinin arkeolojik sit alanı olan 1 milyon TL değerindeki 30 dönümlük bölümünün ise 9 milyon TL tutarındaki bir başka hazine arazisiyle takas edilmek istendiği iddia ediliyor. Geriye kalan yaklaşık 120 dönümlük alanda ise lüks bir otel ile çok sayıda villa ve kişiye özel bir liman yapılmak istendiği öne sürülürken, yarımada yolunda dolmuşçuların kullandığı durağın da kaldırılacağı belirtiliyor.

BELEDİYE BAŞKANI KOCAER: ‘İDDİALARLA İLGİMİZ YOK’

İddialar hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, bu konuda çeşitli söylentiler olduğunu ancak söz konusu araziyi kapsayan alanda bir imar planı çalışması yapmadıklarını dile getirdi. Yalnızca Yeniköy, Çukurbağ ve Gökseki gibi mahallelerde planlama çalışması yaptıklarını kaydeden Kocaer, “belediye olarak bizim Çukurbağ Yarımadası’nda yaptırdığımız ya da ihale ettiğimiz bir imar planı çalışması kesinlikle yoktur. Bununla ilgili söylentilerle de hiçbir ilgimiz yoktur” diye konuştu.

Zeytinli tarla iken tarla vasfına dönüştürülen arazinin büyük bölümü Yunanistan’a ait Meis adasına bakıyor

Bucak denizi bölümündeki koyda kişiye özel liman yapılmak isteniyor

liman yapılmak istenen koy

Sit alanı olan arazi Çukurbağ Yarımadasının yapılaşmadan korunmuş bölümünde yer alıyor

Ant. Büyükşehir belediyesince hazırlanan ve onanan 25 binlik imar planında Selim Doğan’a ait arazinin olduğu bölge tercihli kullanım alanı olarak ayrıldı

Selim Doğan ve ortaklarının bu araziye otel ve villalar yapmak istediği öne sürülüyor

Tartışmalı arazi, geçtiğimiz yıllarda hizmete giren marinanın hemen karşısında yer alıyor

1577500cookie-checkErdoğan’ın aile dostlarından 30 milyon avroluk imar vurgunu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.