Erdoğan’ın ‘çözüm süreci’ paniği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzleme Heyeti oluşturulmasına olumlu bakmadığını açıklaması, AKP’de çözüm süreciyle ilgili krizi ortaya çıkardı. Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun süreci yürütme yöntemini doğru bulmadığı, AKP’nin seçmen kitlesinde kaymalar olacağı düşüncesiyle seçim öncesinde hızlı adımların atılmasını istemediği belirtiliyor. Davutoğlu’nun bu itirazları nedeniyle Dolmabahçe’deki açıklamayı Erdoğan’ın yurtdışı gezisi sırasında yaptırdığı öğrenildi. Erdoğan’ın karşı çıktığı İzleme Heyeti’nde 6+3 olarak basına yansıyan isimlere de itiraz eden HDP heyeti, 8 kişiden oluşacak heyette ilk listede yer alan Kadir İnanır ve Deniz Ülke Arıboğan’a olumlu baktı. Abdullah Öcalan’ın bugün Diyarbakır’da okunacak Nevruz mesajı konusunda da taraflar arasında kriz çıktı. Hükümetin, Öcalan’ın bazı ifadelerine karşı çıkarken, HDP heyeti ise mesajı hiç değiştirmeden okutma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzleme Heyeti ile ilgili açıklamaları AKP’de yeni bir kriz yarattı. Kulislerde, Erdoğan’ın çözüm süreciyle ilgili yaşanan gelişmelerden memun olmadığı, Davutoğlu’nun süreci yönetemediğini düşündüğü, seçim öncesinde hızlı adımlar atılmasından rahatsız olduğu belirtiliyor. Erdoğan’ın dünkü çıkışının da bunun yansıması olduğu belirtiliyor.

MHP’ye oy kayması

Yaşanan gelişmeler ve atılan adımların HDP’ye yaradığını düşünen Erdoğan’ın, AKP’nin seçmen kitlesinden MHP’ye kayma olacağı kaygısı yaşadığı, tüm bu nedenlerle sürecin yönetiminin kendisinden bağımsız yürütülmesini istemediği dile getiriliyor. Erdoğan’ın, “Kürt sorunu yoktur” açıklaması da buna bağlanıyor. HDP heyeti ile görüşmeleri sürdüren Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın ise Erdoğan ile Davutoğlu arasında kaldığı, bu nedenle sıkıntı yaşadığı ifade ediliyor.

Tesadüf değil

Yöntem konusunda Erdoğan’dan farklı düşünen Başbakan Davutoğlu’nun tarzının ise, HDP’ye daha yakın durduğu kaydediliyor. Dolmabahçe’de 28 Şubat’ta yapılan açıklamanın Erdoğan’ın yurtdışında olduğu sırada yapılması iki isim arasındaki görüş ayrılığının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. HDP kulislerinde de bu durumla ilgili olarak “28 Şubat’taki Dolmabahçe açıklaması öncesinde hükümet kanadında ‘aman dönmeden bu açıklama yapılsın’ telaşı vardı. O nedenle metin üzerinde belki biraz daha tartışılabilirdi ama biran önce olsun diye çok uzatmadılar” görüşü dile getiriliyor.

Heyet değişti

İzleme Heyeti’nin 6 asıl 3 de yedek isimden oluşacağına ilişkin basına yansıyan listenin eski liste olduğu, bu listenin hükümet ve HDP arasında yapılan son görüşmenin ardından değiştiği öğrenildi. HDP kulislerine göre, eski liste Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün açıklama yapabilmesi için özellikle Köşk kaynaklarından sızdırıldı. HDP’liler, “Bunu nereden anlıyoruz 6+3’de ilk gündeme gelen listeden isimler var. Oysa o isimler değişti. Bazılarına HDP olarak itiraz edildi. O isimlerden yalnızca Deniz Ülke Arıboğan ve Kadir İnanır yeni listede var. Heyetin de 8 kişi olması konusunda mutabakata varıldı” bilgisini verdi.

Mesaj krizi

HDP heyetinin önceki gün İmralı ziyareti sırasında Abdullah Öcalan’dan aldığı Nevruz mesajının içeriği konusunda da taraflar arasında kriz yaşandığı öğrenildi. Öcalan’ın bugün Diyarbakır’da Türkçe ve Kürtçe okunacak mesajındaki bazı ifadelere hükümetin itiraz ettiği ve ifadelerin değiştirilmesini ya da tamamen çıkarılmasını istediği kaydedildi. HDP heyetinin ise “Başkan’ın bizzat ifade ettiği tarzda bu ifadeler yer alacak” diye direttiği ve bu biçimde mesajı okutma kararı aldığı, Kürtçe çeviriyi de buna göre yaptırdığı öğrenildi.

Zarfı Önder götürdü

Öcalan’ın mesajının yer aldığı mektup, bir zarf içinde Sırrı Süreyya Önder tarafından dün karayoluyla Diyarbakır’a götürüldü.

5 KAVGA NEDENİ

Erdoğan ile Davutoğlu arasında 7 aylık süreçte pek çok konuda görüş ayrılıkları ve ciddi krizler yaşandı.

Yüce Divan: 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamasında Erdoğan ile Davutoğlu arasında görüş ayrılığı yaşandı. Davutoğlu, “Yüce Divan’da aklanmayı kendileri istesin” diyerek bakanların Yüce Divan’a sevki yönünde görüş bildirdi. Devreye giren Erdoğan’ın dediği oldu ve 4 eski bakan AKP oylarıyla kurtarıldı.

Merkez Bankası: Erdoğan, sık sık Merkez Bankası’nı hedef alarak faiz indiriminde bulunmadığı için eleştirirken, Davutoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya sahip çıktı.

Saray’da Bakanlar Kurulu: Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesi de iki isim arasında görüş ayrılığına neden oldu. Davutoğlu’nun bu durumdan rahatsız olduğunu belirtmesine karşın Erdoğan’ın, Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesini engelleyemedi.

Şeffaflık Paketi: Davutoğlu- ’nun “Şeffaflık Paketi”ne de Erdoğan’dan itiraz geldi. Erdoğan, bazı partii yöneticilerine özellikle mal bildirimi ve imar alanındaki düzenlemelerden rahatsızlığını iletti. Ardından da “Şeffaflık Paketi” rafa kalktı.

Fidan’ın adaylığı: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Erdoğan’a rağmen Davutoğlu’nun desteğiyle aday oldu. Erdoğan, bu konuda sık sık rahatsızlığını dile getirerek Fidan’ın milletvekili olmasına onay vermediğini açıkladı. Fidan’ın kabinede yer almasına vize vermeyebileceği mesajları üzerine Fidan, adaylıktan çekilmek zorunda kaldı. Emine Kaplan / Cumhuriyet

1448000cookie-checkErdoğan’ın ‘çözüm süreci’ paniği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.