Erdoğan: OHAL ilan edildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 4 saat süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Anayasa’nın 120’nci maddesinde yer alan Olağanüstü Hal’in (OHAL) hükümete tavsiye edildiğini, hükümetin de 3 aylık OHAL kararı aldığını açıkladı.

Erdoğan, “Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında darbecilerin silahları da tankları da helikopterleri de uçakları da işe yaramamıştır. Asker elbisesi giymiş teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca kahramanlık destanları yazmıştır” dedi.

Erdoğan, “Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlı darbe girişimi milletin bizzat kendisi tarafından akamete uğratılmıştır. Türkiye, demokrasi ve hukuk devletine olan bağlılığını vatandaşlarının canı pahasına ispat etmiştir” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.

DARBENİN BİLANÇOSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu sivil vatandaşlarımızdan, polislerimizden ve askerlerimizden şu an itibarıyla 246 masum insan hayatını kaybetmiş, bin 536 masum vatandaşımız da yaralanmıştır.” şeklinde konuştu.

Olağanüstü hal ilanının kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı olmadığını belirten Erdoğan, “Tam tersine bu, değerleri koruma ve güçlendirme amacına yöneliktir” dedi.

DEMOKRASİ NÖBETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savaş uçakları, helikopterler tepesinde dolaşıp bombalar atmasına, ağır silahlarla ateş etmesine rağmen sokakları, asker kılıklı teröristlerin hedef aldıkları yerleri boşaltmayan kardeşlerimin kahramanlığını ifade edecek kelime bulamıyorum. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından başka birileri yeniden aynı cüreti gösteremesin diye günlerdir tüm şehirlerimizin meydanlarında demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımızın her biri, isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdıklarını bilmelidirler.” ifadesini kullandı.

Ağır saldırılar altında kalmalarına rağmen görevlerinin başına koşan polislerin fedakarlıklarının her türlü takdirin üzerinde olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ankara’da Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü binalarında görev yapanlar başta olmak üzere, darbe girişiminde bulunanların ağır saldırıları altında kalmalarına rağmen bir an olsun tereddüt göstermeden görevlerinin başına koşan, mücadele eden polislerimizin fedakarlıkları, her türlü takdirin üzerindedir.”

“TÜRKİYE İLE SENİN NE ALAKAN VAR?”

S&P Türkiye’nin notunu indirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var. Türkiye senin üyen değil. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Yani ben bunu açıklarsam Türkiye’de yatırımla durur mu? S&P boşuna uğraşma bizimle hele hiç uğraşma. Biz kararlı bir şekilde ayırımlarımıza nasıl devam edeceğimizi göreceksin. Böyle dönemlerde bunlar bunu yapar. Yarın bakarsınız bunlar piyasaya bol bol virüs de yayarlar.

OHAL İLE NELER OLACAK?

Milletime şunu söylüyorum “Eyvah olağanüstü hal ilan edildi. Valiler devreden çıkın TSK mı devreye girecek. Tam aksine valilerimizin yetkisi daha da artacak. TSK valilerimizin emrinde bu süreci sürdürecektir. Demokrasiden taviz vermedik vermeyeceğiz. TSK da kesinlikle hükümetin emrindedir. Hükümetle hareket etme noktasındadır. Bu milletin seçmiş olduğu cumhurbaşkanı başkomutan olarak bizler de TSK’nın içindeki virüsler temizleme mücadelesini sürdüreceğiz.

Emniyet ve diğer kurumlarda da virüsleri temizleme süreci devam ediyor ve kararlı bir şekilde sürecek.Milletime şunu anlatıyorum, sakın endişeye kapılmayın. Türkiye bu badireyi atlattı ve yatırımlarıyla beraber güçlenerek devam edecektir.

 BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen toplantı, saat 19.45’te başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi 4 saat 40 dakika süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına da başkanlık etmişti.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına ilişkin basın açıklamasının, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yapılacağı bildirildi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Mustafa Şentop da OHAL ilan edildiği taktirde vatandaşın sokaktaki hayatının etkilenmeyeceğini söyledi.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı 4 saat 40 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Beştepe’deki MGK toplantısının sona erdiğini, MGK Genel Sekreterliğinin toplantıya ilişkin yazılı açıklamasının ise Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, yapılacağını kaydetti.

Bakanlar Kurulu toplantısı 23.00 sularında sona erdi.

BAKANLAR KURULU TOPLANDI

MGK toplantısına ilişkin basın açıklaması, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Bakanlar Kurulu toplantısı akabinde yapılacak. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Beştepe’deki MGK toplantısının sona erdiğini; MGK Genel Sekreterliği’nin toplantıya ilişkin yazılı açıklamasının ise Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yapılacağını kaydetti.

Bakanlar Kurulu toplantısı MGK’nın sona ermesinden yaklaşık 2 saat sonra başladı.

Toplantıda 15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminde alıkonulan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da hazır bulundu. Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi’nin kalp krizi geçirmesi üzerine yerine vekaleten atanan Korgeneral İbrahim Yaşar da toplantıya katıldı.

1649660cookie-checkErdoğan: OHAL ilan edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.