Erdoğan, Suriye’de IŞİD’den geriye ne kaldıysa yok edeceğini söyledi

Trump’ın tweetinde şu ifadeler yer aldı: “Cumhurbaşkanı @RT_Erdogan, Suriye’de IŞİD’den geriye ne kaldıysa yok edeceği bilgisini verdi …. o bunu yapabilecek biri, üstelik Türkiye bizim ‘kapı komşumuz’. Askerlerimiz evlerine dönüyor!”

AFP’ye konuşan Amerikan ordusu sözcüsü, askerlerin çekilmesiyle ilgili bir soru üzerine “Suriye için kararname imzalandı” dedi.

CNN’in haberinde de ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin ‘Suriye kararnamesinin imzalandığını söylediği’ belirtildi. Aynı habere göre Bakanlık’tan ikinci bir yetkili CNN’e ‘kararnameyi istifa eden Savunma Bakanı James Mattis’in imzaladığını’ söyledi.

Yetkililer kararnameye ilişkin ayrıntı vermedi.

CNN, Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilme sürecinin ‘gelecek birkaç hafta içinde başlamasının beklendiğini, tamamen çekilmenin de birkaç hafta süreceğini’ aktardı.

Erdoğan ile Trump telefonda görüştü

Twitter hesabı üzerinden konuşmayı duyuran Trump, “IŞİD ve Suriye’deki ortak ilgi alanlarımızı konuştuk, Amerika askerlerinin bölgeden, yavaş ve son derece koordineli bir şekilde çekilmesini konuştuk” dedi.

Başkan Trump, görüşme ile ilgili mesajını, “Ticaretin genişletilmesini de konuştuk” cümlesiyle bitirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamayla, çekilme kararı sonrası, Fırat’ın doğusuna yakın zamanda başlaması planlanan operasyonu “bir müddet geciktireceklerini” söylmişti.

Erdoğan bu konuşmada, 14 Aralık’ta yapılan görüşmeye ilişkin de bilgi vermiş, Trump’ın “IŞİD’i siz temizler misiniz?” diye sorduğunu, kendisinin de olumlu yanıt verdiğini söylemişti.

Erdoğan, Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Başından beri Trump’la yüz yüze, telefonla pek çok görüşmemizde Suriye meselesinde birçok noktada aynı fikirleri paylaştığımızı gördük. Ancak bu görüş birliğinin sahaya yansıması oldukça geç ve güç oldu, ama oldu.” ifadesini de kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de hem PKK hem DEAŞ’ı ortadan kaldıracak bir harekât tarzı izleyeceğiz” demişti.

 

BBC Türkçe

2257030cookie-checkErdoğan, Suriye’de IŞİD’den geriye ne kaldıysa yok edeceğini söyledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.