Erdoğan’ın yazlık sarayına Dubai usulü plaj!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Cumhurbaşkanlığı tarafından Marmaris Okluk koyunda yaptırılan görkemli konuk evi için gemiyle kum püskürtülerek üç hilal biçiminde toplam 3 bin 600 metrekare plaj oluşturulacağı ortaya çıktı…
Marmaris Okluk Koyunda inşa edilen Cumhurbaşkanlığı yazlığına Dubai’de denizin doldurulmasıyla yapılan ünlü palmiye adasında uygulanan yöntemle plaj yapılacağı ortaya çıktı. Projeyle ilgili hazırlanan raporda yer alan plana göre birbirine bitişik üç hilal şeklinde olması planlanan plaj için kıyı alanı, özel donanımlı bir gemiyle püskürtülen tonlarca kumla doldurulacak. Bu yöntemle 3 bin 600 metrekarelik kumsal oluşturulması planlanıyor. Dubai’deki ünlü sahte cennet Palmiye Adası da, denizin benzer yöntem ile gemiden püskürtülen kumlarla doldurulmasıyla oluşturulmuştu.
 
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Karaca Mahallesi’nde bulunan Okluk Koyu’nda, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde inşa edilen ve 4 oda 1 salondan oluşan 230 metrekarelik mütevazı devlet konuk evinin yıklarak yerine görkemli tesislerin inşasına başlanması, ‘yazlık kaçak saray’ tartışmalarına neden oldu.
 
‘İKİNCİ KAÇAK SARAY’ BENZETMESİ
CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından yürütülen inşaat çalışmasının yasa dışı olduğunu öne sürerek, “İkinci kaçak saray” benzetmesi yaptı.
 
PROJE İÇİN ÇEVRE DÜZENİ PLANI DEĞİŞTİRİLDİ
Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) sınırları içerisinde bulunan Okluk Koyu ve çevresi, aynı zamanda doğal sit alanı olarak da koruma altında bulunuyordu. Yıkılan tek katlı eski konuk evinin arazisi, 16 dekarlık (16 bin metrekare) bir alanı kapsıyordu. Yaklaşık 113 dekarlık alana yayılması planlanan yeni projenin uygulanabilmesi için Aralık 2016’da Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ait çevre düzeni planında değişikliğe gidilerek arazinin niteliği ‘Kamu hizmet alanı’, ‘Yat yanaşma yeri’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları’ kapsamına alındı.
 
GEMİYLE KUM PÜSKÜRTÜLEREK YAPAY KUMSAL OLUŞTURULACAK
Geçtiğimiz Nisan ayında ÇED raporunun onaylanmasının ardından inşaat çalışmalarına başlanan ‘Marmaris Cumhurbaşkanlığı Devlet Konuk evi Dolgu ve İskele Projesi’ için, mega ve süper yatların yanaşabileceği büyüklükte iki ayrı iskelenin dışında kıyıya yanaşacak gemiden kum püskürtülerek yapay kumsallar oluşturulması planlanıyor.
Yaklaşık 11 dekarlık deniz yüzeyinin, kum ve çakıl gibi malzemelerle doldurulacağı belirtilirken bunun 3 bin 600 metrekaresi ise plaj olarak kullanılacak. Projeye göre üç hilal biçiminde oluşturulması planlanan kumsallar için kıyıya yanaşacak olan özel donanımlı bir gemiden tonlarca kum kıyıya doğru püskürtülerek alan doldurulacak.
 
‘İLGİLİ NOKTALARA BASILACAK VE PLAJLAR OLUŞTURULACAK’
Projeyle ilgili hazırlanan tanıtım dosyasında kumsalın nasıl oluşturulacağıyla ilgili bir çizime de yer verilerek şöyle denildi: “Proje sahasına deniz yolu ile getirilen dolgu malzemesi emici tarayıcı gemiden püskürtme yöntemi kullanılarak ilgili noktalara basılacak ve plajlar oluşturulacaktır.”
 
DUBAİ’DEKİ PALMİYE ADASI DA AYNI YÖNTEMLE OLUŞTURULDU
“Cumhurbaşkanları ve Misafirleri için Dinlenme Yeri Olarak Kullanılmak Üzere” inşa edilen tesis için uygulanan yapay plaj yöntemi, Dubai’deki sahte cennet Palmiye Adası’nı (Palm Jumeirah) akıllara getirdi. Yapımı 2008’de tamamlanan palmiye adası için deniz çölde taşınan milyonlarca ton kumla doldurulmuştu. Lüks villalar ve otellerle doldurulan sahte cennet 10 milyar doları bulan ekonomik maliyetinin yanında inşa edildiği bölgede deniz ekosistemine de önemli ölçüde zarar vermişti.
 
DEMİREL, SEZER VE GÜL KONUK EVİNİ KULLANMADI

1991 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından inşa ettirilen Okluk koyundaki tek katlı ‘devlet konuk evi’, en çok yine Özal tarafından kullanıldı. Dönemin BM Genel Sekreteri Perez De Cuellar, Yunanistan Başbakanı Konstantin Mitçotakis, İsveç, İtalya ve Rusya Başbakanları, Norveç ve Britanya Dışişleri Bakanları, Suudi Arabistan Kralı’nın kardeşi ve pek çok devlet adamını ağırlayan konuk evinin bulunduğu arazi 16 dekarlık bir alanı kapsıyordu. Küçük bir iskele ile helikopter pisti bulunan eski konuk evi eski Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül dönemlerinde kullanılmadığı belirtiliyor.
2099820cookie-checkErdoğan’ın yazlık sarayına Dubai usulü plaj!
Önceki haberCüppeli Ahmet hoca bir istisna değil
Sonraki haberHerşeye rağmen bir şey için….
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.