Erenköy direnişinin 40’ncı yılı kutlanıyor

Kıbrıs Türk Halkı’nın bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktalarından biri olan Erenköy Direnişi’nin 40’ıncı yıldönümü bugün (08.08.2004) kutlanıyor.

Törende, direniş sırasında şehit olanlar da anılacak.

21 Aralık 1963’te Rumlar’ın Akritas Planı çerçevesinde Kıbrıs Türk Halkı’nı Ada’dan yok etmek için silahlı saldırıya geçmesinden sonra özellikle Türkiye ve diğer ülkelerde okuyan Kıbrıslı gençler vatan savunmasına koşmuşlardı.

İngiltere’den de öğrenciler Rum saldırılarına karşı Erenköy’e gitmişti. O dönemin öğrencileri Londra Erenköy Mücahitleri Derneği çatısında toplandı. Fotoğrafta Derneğin Fahri Başkanı Orhan Nazım görülüyor.

Köhne balıkçı sandallarıyla Erenköy’e çıkan Kıbrıslı Türk öğrenciler, burada Rum saldırılarına karşı destan niteliğinde bir direniş savaşı vermişlerdi.

Rum saldırılarının artması üzerine Türkiye garantör devlet statüsünden doğan haklarını kullanarak Ada’ya sınırlı bir müdahalede bulunmuştu.

Türk jetlerinin Ada üzerinde uçması sonucu Rum birlikleri geri çekilmek zorunda kalmış ve Dillirga bölgesi halkı ile Erenköy’e sığınmış yüzlerce öğrenci katliamdan kurtulmuştu.

Türkiye’nin müdahalesi sırasında Yüzbaşı Pilot Cengiz Topel’in uçağı Rum gemilerinden açılan ateş sonucu düşürülmüş, uçaktan atlayarak sağ olarak kurtulan Cengiz Topel, Rumlar’ın işkenceleriyle öldürülmüştü.

Anma törenleri için bugün (08.08.2004) çok sayıda kişi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları dışında kalan Erenköy’e gidecek.

Kıbrıs Rum Yönetimi, geçtiğimiz günlerde, Türk toprağı olan ancak Kuzey Kıbrıs’la kara sınırı bulunmayan Erenköy’e karadan ulaşıma izin verdiğini açıklamıştı.

Bu yılki anma törenlerinde, köyde oluşturulan müzenin açılışı da yapılacak.

1093560cookie-checkErenköy direnişinin 40’ncı yılı kutlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.