Ergenekon davaları?

Ergenekon davaları kapsamında bugüne kadar 100 yıllık yargılama yapıldı.

1. Ergenekon davasında 192. duruşma yapıldı. Diğer davalarda 3 ayda bir yani yılda 4 duruşma yapıldığı dikkate alındığında, Ergenekon davaları kapsamında bugüne kadar 100 yıllık yargılama yapıldı.

Ümraniye Çakmak Mahallesi’ndeki bir gecekondunun çatı katında 27 el bombasının bulunmasının üzerinden 4 yılı aşkın süre geçti. Adı Ergenekon soruşturması olarak tutanak ve iddianamelere geçen şu ana kadar 16 ayrı iddianame hazırlandı. Binlerce sayfadan oluşan bu iddianameler 6 ayrı davada toplanmış durumda.
25 Temmuz 2008’de açılan 1. Ergenekon davasında 192. duruşma yapıldı. Diğer davalarda 3 ayda bir yani yılda 4 duruşma yapıldığı dikkate alındığında, Ergenekon sürecinde açılan davalar kapsamında bugüne kadar 100 yıllık yargılama yapıldı. Toplam sanık sayısı 545’e, iddianamedeki sayfa sayısı ise 8 bin 166 sayfaya yükseldi. Ek klasörlerin sayısı ise 3 bini geçti. Davalarda durum özetle şöyle:

– 1. Ergenekon davası:
20 Ekim 2008’dela başlayan davada 192. duruşma görüldü. 86 sanıkla açılan davaya Danıştay baskını davası, Vatansever Kuvvetler Güçbirliği davası, Cumhuriyet gazetesine molotof kokteyli atılması davası, Patrik Bartholomeos’a suikast hazırlığı davası gibi çok sayıda iddianame eklendi. Yaklaşık 50 yıla denk gelecek duruşmanın görüldüğü davada henüz sanıkların sorguları tamamlanamadı.

– 2. Ergenekon davası:
58 sanıklı 2. iddianame 25 Mart 2009 da kabul edildi. Buna Ağustos 2009’da hazırlanan 3. iddianame eklendi. Avukat Yusuf Erikel, Sivas Ermeni Cemaati lideri Minas Durmazgüler’e suikast hazırlığı gibi davalar eklendi. Davanın temelini, Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven darbe planları oluşturdu. 2. Ergenekon davasında 130 duruşma görüldü. Yaklaşık 35 yıla denk gelen yargılamaya rağmen sanıkların sorguları tamamlanamadı.

-Poyrazköy davası:
27 Ocak 2010 kabul edilen iddianame ile 17 sanık hakkında dava açıldı. 33 sanıklı Kafes Eylem Planı davası ile 19 sanıklı amirallere suikast davası ile birleştirildi. Bu davaya 2011 yılında hazırlanan 10 sanıklı Poyrazköy ek iddianamesi ve Amirallere Suikast iddialarına ilişkin olarak Koramiral Deniz Cura ve Kurmay Albay Ümit Metin hakkında hazırlanan iddianameler ile birleştirildi. Şimdiye kadar 13 duruşma görüldü. Amirallere suikast ile ilgili dava da açıldı.

– İrtica İle Mücadele Eylem Planı Davası: 29 Nisan 2010 tarihinde kabul edilen iddianame ile Kurmay Albay Dursun Çiçek ve Bedrettin Dalan’ın da aralarında bulunduğu 7 sanık yargılanıyor. 22. duruşmada Temmuz 2011’de Ege Ordu Komutanı Nusret Taşdeler ve eski 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız’ın da aralarında bulunduğu 22 sanık hakkındaki İnternet Andıcı İddianamesi kabul edildi ve bu dava ile birleştirilmesi istendi.

– Balyoz Davası:
2003’te 1. Ordu’daki seminerde darbe planlandığı öne sürüldü. Emekli Org. H.İbrahim Fırtına, emekli Ora. Özden Örnek ve emekli Org. Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 162’si tutuklu 196 sanık yer aldı. 43 duruşma görüldü. Org. Bilgin Balanlı’nın da aralarında bulunduğu 15’i tutuklu 28 sanık hakkında açılan davanın bu dava ile birleştirilmesi bekleniyor.

– ÇYDD ve ÇEV’in yöneticileri hakkındaki dava:
ÇYDD ve ÇEV’den 8 kişi hakkında açılan davada 2 duruşma görüldü.

– Odatv davası:
Tutuklanan gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ve Soner Yalçın’ın da aralarında olduğu 12’si tutuklu 14 şüpheli hakkındaki soruşturma tamamlandı. Şener ile Şık’ın 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianame mahkemeye gönderildi.

– Devam eden soruşturmalar:
Eski Kuvvet Komutanları Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek hakkındaki darbe soruşturması, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın da şüphelileri arasında bulunduğu adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs soruşturması, eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş’in de aralarında bulunduğu soruşturmalar ise sürüyor.

ESRA ALUS/Milliyet

859130cookie-checkErgenekon davaları?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.