Ergenekon’da tahliye yok

Mahkeme heyeti, Bora Ballı, Hayretttin Ertekin ve Muzaffer Şenocak’ın ise tahliyesine karar verdi. Tutukluluk hallerinin devamına karar verilen sanıklardan Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, Tuncay Özkan ve Erkan Önsel karara tepki gösterdi. Tuncay Özkan, “Bizim suçumuz ne, suçumuzu söyler misiniz” diyerek mahkeme başkanına bağırdı. Kararın açıklanmasının ardından Mehmet Haberal da fenalaşırken, sanık yakınları da duruşma salonu dışında oturma eylemi yaparak, 10. Yıl Marşını söyledi.

Davaya bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 68 tutuklu sanığın 3. Yargı Paketi ile ilgili tahliye taleplerini değerlendirdi. Yaklaşık 1,5 saat süren karar okunması işlemi ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ında aralarında bulunduğu 65 sanığın tahliye talebini reddetti. Mahkeme heyeti, davanın tutuklu sanıklarından Bora Ballı, Hayretttin Ertekin ve Muzaffer Şenocak 3. Yargı Paketi kapsamında tahliyesine karar verdi.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ında aralarında bulunduğu 65 sanığın tahliye talebi reddedildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası’nın 68 tutuklu sanığının “Denetimli serbestlik uygulanarak serbest bırakılma” taleplerini değerlendirdi. Mahkeme heyeti 58 sayfalık kararında 65 sanığın tahliye talebini reddetti. Mahkeme heyeti, davanın tutuklu sanıklarından Bora Ballı, Hayretttin Ertekin ve Muzaffer Şenocak’in ise 3. Yargı Paketi kapsamında tahliyesine karar verdi. Mahkemenin tahliye taleplerinin reddine ilişkin kararında şu gerekçelere yer verildi: “Sanığın atılı şuçları işlediğine dair kuvvetli şuç şüplesinin bulunduğu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamalarında, tutukluluk için makul suç şüphesinin yeterli görüldüğünün mahkeme içtihatlarında da belirtildiği, bu nedenle atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüplesi bulunduğu, sanık hakkında daha hafif koruma tedbiri olan Adli Kontrol Tedbiri uygulamasının yetersiz kalacağı anlaşıldığından isnat edilen suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunması nedeniyle tahliye taleplerinin reddine tutukluluğunun devamına oybirliğiyle karar verildi.”

Kararın ardından sanıklar ve yakınları tepki gösterdi. Duruşma salonunda karara tepkisini gösteren Tuncay Özkan, “Bizim suçumuz ne, suçumuzu söyler misiniz” diyerek mahkeme başkanına bağırdı. Özkan, bunun üzerine jantarma tarafından salondan çıkarıldı. Tutuklu sanık Mehmet Demirtaş da “Mağrur olmayın Allah var” diye bağırması ve sinirli hareketleri nedeniyle duruşma salonundan çıkartıldı. Tutukluğunun devamına karar verilen Mehmet Haberal da fenalaştı. Haberal’a ilk müdahaleyi tutuklu sanıklardan Fatih Hilmioğlu yaptı. Daha sonra da duruşma salonu önünde bekleyen 112 sağlık ekibi duruşma salonuna alınarak Haberal’a müdahale etti.

Doğu Perinçek’de “Burası mahkeme değil” diyerek karar tepkisini gösterirken, Erkan Önsel de “Bu karar göstermiştir ki bizim özgürlüğümüz Türkiye’nin özgürlüğüdür” dedi. Önsel de tepkisini bağırarak gösterdiği için jandarma tarafından mahkeme salonundan çıkarıldı. Salonda yaşanan gerginlik nedeniyle Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk duruşmaya kısa bir ara verdi. Ara verilmesinin ardından Mustafa Balbay’ı dışarı çıkartmak isteyen jandarma görevlileri ile Balbay arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Diğer sanıklarda bu tartışmaya müdahil olunca duruşmayı izlemeye gelenler alkışlarla protesto ettiler. CHP milletvekilleri, bazı avukatlar ve izleyiciler de duruşma salonu binası dışına çıkarak oturma eylemiyle kararı protesto etti. Topluca okunan Gençlik marşının ardından CHP milletvekili Birgül Ayman Güler, karara karşı protestolarını içeren basın açıklaması yaptı.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti duruşmayı 30 Temmuz 2012 tarihine ertelendi.(CZülfikar Ali AYDIN / AHT)

1349980cookie-checkErgenekon’da tahliye yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.