Ergenekon’da tahliye yok

Davanın, Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi’ndeki duruşma salonunda gerçekleştirilen öğleden sonraki oturumunda Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın dönüşümlü olarak iddianameyi okumayı sürdürdü.


İddianamenin, sanıkların isim ve kimlik bilgileri gibi konuların yer aldığı ilk sayfaları okumayan savcılar, iddianameyi okumaya 31. sayfadan başladı. Savcılar, 3 saatte 73. sayfaya kadar geldi. İlk 30 sayfanın okunmadığı göz önüne alınırsa, savcılar bugün iddianameden toplam 42 sayfa okumuş oldu.


Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, saat 17.00 itibariyle iddianamenin okunmasına ara verildiğini belirterek, sanık ve avukatlarına taleplerini sordu.


Söz alan sanıklardan Behiç Gürcihan, duruşmanın dışarıda da internet ortamında Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ya da başkası tarafından izlenip izlenmediğini sorarak, eğer izleniyorsa Savcı Öz’ün de mahkemeye gelmesini talep etti.


Sanık Mehmet Zekeriya Öztürk de “power point” olarak gösterilen sunumun bazı gazetelerden alıntı gibi olduğunu söyleyerek, bir kopyasının kendisine verilmesini istedi.


Tutuklu sanık Bekir Öztürk de iddianamenin okunması sürecinde duruşmaya gelmek istemediğini bildirdi.


Tutuklu sanık Hayrettin Ertekin de 20 gündür doktor olmadığını ve ilaçlarının gelmediğini ileri sürerek, duruma tepki gösterdi.


Tutuksuz sanık Fuat Ermiş ise Ankara’dan gelip İstanbul’da ev tuttuğunu, ancak iddianamenin okunmasının uzun süreceğini ifade ederek, bu süreçte duruşmaya gelmek istemediğini anlattı.


Tutuksuz sanık Semih Tufan Gülaltay da başka bir suçtan halen Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunduğunu hatırlatarak, duruşmaya geliş-gidişlerinin sıkıntı oluşturması yüzünden bir an önce Silivri Ceza İnfaz Kurumu’na nakledilmesini istedi.


İDDİANAMENİN OKUNMASI 25 GÜN SÜREBİLİR


Tutuklu sanık Doğu Perinçek ve diğer bazı sanıkların avukatı Hasan Basri Özbey de iddianameden 3 saatte yaklaşık 40 sayfanın okunduğunu söyleyerek, buna göre iddianamenin 20-25 iş gününde okunacağının anlaşıldığını dile getirdi.
İddianamenin okunmasını isteyen bir avukatın da dinlemeden duruşma salonundan ayrıldığını dile getiren Özbey, iddianamede çok sayıda tekrar olduğunu söyleyerek, bir an önce esasa geçilmesini istediklerini anlattı.


MAHKEME BİR AN ÖNCE ESASA GEÇİLMESİNİ İSTİYOR


Bunun üzerine Başkan Şengün, “Mahkeme de aynısını istiyor” dedi.


Avukat Özbey’in, iddianamenin tekrarlar kaldırılıp özetlenip kısaltılarak 200-300 sayfaya indirilmesinin mümkün olduğunu savunması üzerine Başkan Şengün, savcılara ‘Mümkün mü?” diye sordu.


Savcı Mehmet Ali Pekgüzel de bu kadar olmasa da iddianamenin kısaltılabileceğini kaydetti.


İDDİANAMENİN OKUNMASI 6 GÜNE İNDİRİLEBİLİR


Avukat Hasan Basri Özbey de 300 sayfaya indirilmesi halinde iddianamenin okunma süresinin 5-6 güne ineceğini bildirdi.


Perinçek ile diğer bazı sanıkların avukatı Hüseyin Gökçeaslan da iddia makamının iddianameyi okurken “power point” sunumunda bazı silahlar gösterildiğini dile getirerek, savcıların bu sunumu kime yaptırdıklarının tespiti ve sunumun bir örneğinin kendilerine verilmesini talep etti.


Bir başka sanık avukatı da iddianamenin kısaltılarak okunmasını talep etti.


Tutuklu sanık Vedat Yenerer’in avukatı Vural Ergül de açacakları bir tazminat davası için “power point” sunumunun bir örneğinin kendilerine verilmesini istedi.


Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün avukatı Ülkü Ilıca da iddianamenin okunması sürecinde müvekkilinin cezaevinden duruşma salonuna getirilmemesini talep etti.


“İDDİANAMEYİ KİME OKUYACAĞIZ”


Başkan Köksal Şengün, bunun üzerine “İddianameyi kime okuyacağız?” dedi.


Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu, bu sırada söz alarak yarın saat 12.00’den itibaren Cumhuriyet Bayramı nedeniyle resmi tatil olduğunu hatırlatarak, saat 10.00’dan 12.00’ye kadar bu kadar kişinin burada bulundurulup bulundurulmayacağını sordu.


Başkan Şengün de “Tatil zamanında yargılama yapılmaz” dedi.


Hayrettin Ertekin’in avukatı Taner Uzun da müvekkilinin şeker ve kalp rahatsızlığı bulunduğunu ifade ederek, tahliyesini istedi.


Ertekin’in başka bir avukatı ise müvekkilinin tansiyonunun aşırı yüksek olduğunu, bir cankurtaranda müdahale yapıldıktan sonra yerine oturduğunu söyleyerek, sağlığı da dikkate alınarak müvekkilinin tahliyesini talep etti.


Bir diğer sanık avukatı, duruşma CD’lerinin kendilerine verilmesi ya da temin edecekleri hafıza kartlarına kaydedilmesi talebinde bulundu.


Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz’in avukatı Tolga Akalın ise tutuklamanın bir tedbir olduğunu vurgulayarak, başta müvekkili olmak üzere aynı koşullarda ve aynı isnatlarla yargılanan sanıkların ivedilikle tahliyesini istedi.


Sanık avukatlarından Özbey Demirel de savcılığının suçlamalara ilişkin olarak 200 sayfayı geçmeyecek şekilde iddianameyi kısaltabileceğini savundu.


TAHLİYE İSTEMLERİ REDDEDİLDİ


Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suçlamanın niteliği ve halen sorgularının yapılmamış olması dikkate alınarak, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini gerektiğini belirtti.


Savcı Pekgüzel, tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulması yönündeki taleplerin de reddedilmesini istedi.


Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, duruşmaya verilen aranın ardından iddianamenin kaldığı yerden okunmasının devamına, başka suçtan tutuklu sanık Semih Tufan Gülaltay’ın Silivri Ceza İnfaz Kurumu’na naklinin sağlanmasına karar verildiğini bildirdi.


Tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına hükmedildiğini belirten Şengün, duruşmayı yarın saat 09.00’a erteledi. Başkan Şengün, diğer talepler konusunda daha sonra karar verileceğini bildirdi.

1068800cookie-checkErgenekon’da tahliye yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.