Ergin: Keşke bu ülkede kalsalardı

34 kişi, DTP seçim otobüsüyle Habur Sınır Kapısı’ndan çıktıktan sonra kendilerini bekleyenleri selamlayarak karanfil ve gül attı.

dalet Bakanı Sadullah Ergin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ergin, Mahmur Kampı’ndan Türkiye’ye gelen kişilerin bazılarının kampa geri dönmesi konusunda, ”… Bu ülke vatandaşlarının arzu etmeleri halinde kendi ülkelerinde yaşayabilecekleri vasatı oluşturmak yönetimlerin görevi. Bu noktada biz öyle bir seçeneği tercih etmeyiz.

… Türkiye’nin daha özgür, daha müreffeh, daha zengin, yaşanabilir bir ülke olması noktasında önemli gelişmeler varken bu ülkenin selametini isteyenlerin bu sürece katkı vermesini bekleriz. Elbette ki çözülmemiş sorun alanları vardır bu ülkede.

Bu alanların da azaltılması, minimize edilmesi için gayretler yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Gelenlerin tekrar yurt dışına çıkmasına ilişkin somut bilgi yok ama ajanslardan gelen bilgiye göre değerlendiriyorum, keşke kalıp bu ülkede bu sürece katkı verseydi bu arkadaşlarımız” şeklinde konuştu.

Ergin’e sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

— ”Terörle mücadele konusunda sınır birliklerinin oluşturulmasıyla ilgili özel düzenleme olacağı söylenmişti ancak bununla ilgili bir yasal düzenleme gerekiyor mu?”

“Bu konuyla ilgili çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın koordinasyonuyla yapılıyor. Bu çalışmaların bitiminde bir yasal düzenleme ihtiyacı hasıl olur ise Parlamento tatilde de olsa bu yasaları görüşmek üzere Parlamentonun toplanması mümkün olabilecek. Bu noktada Türkiye’nin bu ihtiyacını karşılamak için en seri şekilde gerekli çalışmalar yapılıyor.

Bu ayrı bir birlik olmayacak. Otorite olarak sınır güvenliğini sağlayan birliklere paralel olacak ama farkı şu olacak, 3-4 aylık temel eğitimden sonra hududa gönderilmeyecek. Bunlar son derece profesyonel, eğitilmiş elemanlardan oluşacak ve sınır güvenliği ve özellikle terörle mücadele konusunda hassas noktalarda daha eğitimli ve donanımlı elemanlarla mücadelenin yapılması öngörülüyor. Temel fark bu…”

— “400 sivil toplum yarın bir çağrıda bulunacaklar. Ateşkes anlamında bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?”

“Terör siyasi partilerin, kendi özel konuları değil, ulusal meselelerdir. Bu konu milli birlik içerisinde ortak reflekslerle karşılanması gereken bir problem, bu anlamda siyaset kurumu, sivil toplum, medya, herkes kendi üzerine düşen çalışmaları yapacaktır. Tabii bu akan kanın durdurulması noktasında yapılacak her girişim tarafımızdan pozitif algılanacaktır.”

— “TESEV’in bir açıklaması var, ‘Anayasa ve yasaların değişmesi gerekiyor’ diyor? Anayasa’da Türk ibaresinin kaldırılması gerekiyor’ diye bir değerlendirmesi var. Bu atmosferde böyle bir anayasal, yasal düzenleme gerekli midir? Buçağrıları nasıl değerlendiriyorsunuz?”

“TESEV’in yaptığı çalışmada, içeriğinde katıldığımız ya da katılmadığımız hususlar olabilir. Ayrı ayrı bunların değerlendirmesine girmeyeceğim. Ama bu Türkiye’nin meselesi, terör sorunu, bu sorunun çözümü noktasında fikirlerini paylaşan, öneri getiren herkesin, her sivil toplumu örgütünün önerisi içerisinde uygulanabilecek olanları elbette alır değerlendiririz. Ama bunun içinde katılmayacağımız, katılamayacağımız hususlar varsa bunları da elbette ki değerlendirme hakkımız var.”

1251890cookie-checkErgin: Keşke bu ülkede kalsalardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.