Ermeni Terörü Kurbanları Anısına Konferans

Bu yıl altıncısı gerçekleşecek olan ‘Türk –Ermeni İlişkileri’ başlıklı etkinlikte Ermeni terörü kurbanları anılacak ve tarihsel gerçekler tartışılacak. 15 Mart, Cuma akşamı London School of Economics’de gerçekleşecek olan konferansın konuk konuşmacıları Polonyalı Amerikan tarihçi Profesör Tadeusz Swietochowski, İrlandalı tarihçi Dr Patrick Walsh ve Fransız tarihçi Maxime Gauin olacak. Konferansın oturum başkanı ise İngiliz yazar ve tarihçi Dr Andrew Mango yapacak.

Azerbeycan ve Kafkaslar konusunda uzman tarihçi Profesor Swietochowski Ermenilerin 1905 – 1907 yılları arasında Kafkaslarda uygulamış olduğu etnik temizlik politikalarını irdeleyerek bunun Azerbaycan’da yarattığı politik uyanış ve sonuçlarını dile getirecek. Prof Swietochowksi Ermeni Taşnak Partisi’nin Kafkaslarda edindiği tecrübenin Osmanlı İmparatorluğu’nun varlığı ve siyaseti üzerinde önemli etkileri olduğunu söylüyor.

‘Unutulan Yönleriyle İrlanda’nın Türkiye’ye Karşı Büyük Savaşı: 1914–1924’ adlı kitabın yazarı İrlandali tarihçi Dr Walsh da konuşmasında İngiltere Hükümeti’nin I. Dünya Savaşı döneminde yürüttüğü politikaların 1915 olayları üzerindeki etkilerini anlatacak. Dr Walsh 1915 olaylarında Türklerin ve Ermenilerin belirleyici rolü olmadığını ve kendilerinin kontrolü dışında gelişen olayların kurbanı olduğunu iddia ediyor.

Fransız tarihçi Maxime Gauin’in ise 1972’den günümüze Ermeni terörizmi ve propaganda yöntemlerini anlatacak. Maxime Gauin 2010 yılında kendisine hakaret eden Fransa Devrimci Ermeni Federasyonu üyesi Movses Nişanyan’a karşı kazandığı davayla Türk kamuoyunun gündemine girmişti.

Oturumun başkanlığını yürütecek olan Dr Andrew Mango konferansta Zürih Protokolu sonrasında gelinen nokta, Türk- Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi yolunda gösterilen çabalar ve çözüm önerilerini dile getirecek. Dr Mango’nun Atatürk, Türkiye ve Türkler üzerine önemli eserleri bulunuyor.

AMAÇ: OLUMLU KATKI

İTDF Yönetim Kurulu adına Başkan Timur Doğruyol tarafından yapılan açıklamada konferansın amacı hakkında şöyle denildi;

“ Bu yıl altıncısını düzenleyeceğimiz konferansta geçmiş yıllarda olduğu gibi, Ermeni sorunu konusunda Batı dünyasında gözardı edilen tarihsel gerçekleri sunmaya çalışacağız. 1915 dönemi hem Ermeni hem de Türk toplumunun büyük acılar çektiği bir dönemdir. Amacımız geçmişten ders alarak Türk- Ermeni ilişkilerine olumlu katkıda bulunmaktır.”

Bilindiği gibi, 1973 ve 1994 yılları arasında yurtdışında görev yapan 34 Türk diplomatı başta ASALA olmak üzere çeşitli Ermeni terör örgütleri tarafından katledilmişti. 4 kıta ve 17 ülkede gerçekleştirilen 27 saldırıda ağırlıklı olarak Türk diplomatlar ve onların aile fertleri olmak üzere 70 kişi öldürülmüş ve 500’den fazla kişi de yaralanmıştı.

“New Academic Building, Lincoln’s Inn Fields, London WC2A 2AE” adresindeki LSE’de 15 Mart, Cuma akşamı İngilizce olarak gerçekleşecek konferansa katılmak isteyenlerin 077 8890 8803 ’u arayarak ya da [email protected] adresine e-mail atarak isimlerini kaydettirmeleri gerekiyor.

846850cookie-checkErmeni Terörü Kurbanları Anısına Konferans

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.