‘Ermenistan ile barışın getirisi çok’

The Times yazarlarından Bronwen Maddox bugünkü makalesinde, Türkiye ve Ermenistan’ın diplomatik ilişki kurmak amacıyla görüşmelere başlama konusunda uzlaşmasını yorumladı.

Maddox, Türkiye ve Ermenistan arasındaki görüşmelerin içeriğinden çok sembolik tarafının önemli olduğu görüşünü savundu.

Maddox, görüşmelerin soykırım iddialarının ateşli bir şekilde tartışıldığı ABD’de etkisi de olacağını ve son yıllarda bozulan AB-Türkiye ilişkilerinde gerilimi azaltacağını öne sürdü.

‘Sınır panzehir olur’

“Şimdiye kadar atılan adımların küçük olduğunu düşünen Bronwen Maddox şöyle devam etti;

“İsviçreli yetkililerin arabuluculuğuyla yapılan anlaşma, geçen Nisan’dan bu yana şekilleniyor. Anlaşma, tarih, soykırım ve Türkiye bu konuda paralel gelişmeler kaydedilmesi gerektiği konusunda ısrar etse de, dondurulmuş Dağlık Karabağ meselelerini açıkça bir kenara bırakıyor. Buna yapıcı bir kaçınma denilebilir. En azından sınırı açabilmelerini umalım. Halkların her gün temas etmesi, yüz yıl önce kimin kimi katlettiğini unutma konusundaki anlaşılabilir sıkıntıya panzehir olabilir. “

ABD’deki yansımaları

Bronwen Maddox sınırın açılmasının, ülkedeki büyük Ermeni toplumunun etkisiyle Amerikan siyasetinde bu konuda tekrar tekrar yaşanan patlamaların etkisini azaltacağını şöyle belirtti:

“Eski Başkan Bush, iki yıl önce, Demokratların öncülüğündeki bir Temsilciler Meclisi komisyonuyla çatışmıştı. Komisyon, bazı eski dışişleri bakanlarının önemli bir müttefik olan Türkiye’yle ilişkilere olumsuz etkisi konusundaki uyarılarına karşın, 1915’teki ölümleri soykırım olarak tanımlamıştı. Ermenistan ve Türkiye bu eski anlaşmazlığın kuşatmasından çıkmaya ikna oluyorsa, Amerikan Kongresi’nin bile sonunda bunu yapması mümkün.”

1496010cookie-check‘Ermenistan ile barışın getirisi çok’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.