Ermenistan’dan Gence’ye füze saldırısı: 12 sivil öldü, 40 sivil yaralı

Ermenistan Ordusu Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence ve Mingeçevir’e füze saldırısı düzenlerken, saldırı sonucu yıkılan iki binanın altında çok sayıda sivilin bulunduğu kaydedildi.

Azerbaycan Başsavcılığı 12 sivilin hayatını kaybettiğini, 40 sivilin de yaralandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev hayatını kaybedenlerden ikisinin çocuk olduğunu duyurmuştu.

Fransız haber ajansı AFP’nın aktardığına göre Dağlık Karabağ yönetimine bağlı milis güçleri, Azerbaycan ordusunun Cuma akşamı Hankendi ve Şuşa kentine yönelik bombardımanını artırdığını, buna son verilmesi için böylesi bir yanıt verdiklerini açıkladı.

20’den fazla binanın yıkıldığını açıklayan yetkililer, daha fazla kişinin hayatını kaybetmiş olmasından endişeleniyor. Azeri kaynakları Mengeçevir kentine düzenlenen saldırının füze savunma sistemleriyle etkisiz hale getirildiğini bildirdi. AFP saldırıların Cuma akşamı Azerbaycan’ın, Dağlık Karabağ’ın başkenti Hankendi’ye yönelik bombardımanı sonrası gerçekleştiğini aktardı. Reuters, Cumartesi sabahı da Hankendi’de patlama seslerinin duyulduğunu yazdı.

Hacıyev, “Ermenistan, zalimce sivillere saldırmaya başladı. Bu Ermenistan’ın terör politikasının göstergesidir. Ermenistan yeni füze sistemleri getirdi ve Azerbaycan şehirlerine saldırdı. Saldırıda can kayıpları var” açıklamasında bulundu. Hacıyev son açıklamasında saldırıda 40 civarında sivilin yaralandığını ve ikisi çocuk 10’dan fazla sivilin de hayatını kaybettiğini duyurdu. Hacıyev kurtarma çalışmalarının hala devam ettiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ayrıca, Azerbaycan Mayın Temizleme Kurumu ANAMA’ya göre, Gence’ye atılan füzelerin SCUD/Ebrus Taktik Balistik füzeleri olduğunu söyledi.

Olay yerinden toplanan parçaların bunu kanıtladığını bildiren Hacıyev “Yoğun sivil nüfusun bulunduğu bir bölgeyi SCUD füzesiyle hedef almak, Ermenistan’ın siyasi ve askeri liderlerinin ahlaksızlığını ve şizofrenik kafa yapılarını gösteriyor” dedi.

Türkiye’den tepkiler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan’ın ateşkese rağmen savaş suçu işlediğini söyledi ve “Ermenistan’ın saldırılarına sessiz kalanlar ve onları cesaretlendirenler savaş suçlarına ortak olmaktadırlar. Ermenistan ve destekçileri bu katliamların hesabını mutlaka vereceklerdir” dedi.

Saldırıya sert tepki gösteren AKP Sözcüsü Ömer Çelik “Ermenistan ve destekçileri savaşın bile hukukunda olmayan katliam şebekesi gibi davranıyor. Bu saldırılar ve katliamlar cezasız kalmayacak. Ermenistan insanlığa karşı suç işlemekten suçludur. İnsanlık ve hukuk adına Ermenistan mahkum edilmelidir” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından “Azerbaycan’ın Gence ve Mingeçevir şehirlerine gerçekleştirdiği saldırılarla savaş ve insanlık suçu işleyen Ermenistan’ı şiddetle kınıyorum. Kardeş Azerbaycan halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, haklı davalarında yanlarında olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum” açıklamasında bulundu.

2461050cookie-checkErmenistan’dan Gence’ye füze saldırısı: 12 sivil öldü, 40 sivil yaralı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.