Çernobil aynı şekilde tekrar edebilir

Rus bilim adamına göre, bu kabuğun çökmesi, hemen hemen 19 yıl önceki düzeyde bir faciaya yol açabilir.

Yablokov’a göre; “Eğer kabuk çökerse, bu bir bomba olmadığından patlama olmayacak. Ancak bir toz bulutu, yaklaşık 1 buçuk kilometre yükselecek ve rüzgarla çevreye yayılacak.”

Rus bilim adamı, santralın bulunduğu Ukrayna’nın yanı sıra, Rusya ve Belarus’un da bu toz bulutundan olumsuz etkilenebileceğini öne sürdü.

ANMA YIL DÖNÜMÜ 
 
Öte yandan Çernobil faciasının 19. yıldönümünde Kiev’de yüzlerce kişi, reaktörü söndürmeye çalışırken ölen itfaiyecilerin anısına dikilen anıta çiçekler bırakarak mum yaktı.

Çernobil nükleer faciasının 19. yıldönümü nedeniyle faciada hayatını kaybedenler Ukrayna’nın başkenti Kiev’de anıldı. Avrupa’nın büyük bölümünü radyasyonla kirleten nükleer felaketin 19. yıldönümünde yüzlerce kişi, reaktörü söndürmeye çalışırken ölen itfaiyecilerin anısına dikilen anıta çiçekler bırakarak mum yaktı.

Nükleer santral idaresinden yapılan açıklamada, ‘Ukrayna’nın onuru kabul edilen Çernobil santralı, insanın yol açtığı en büyük felaketin sembolü oldu’ denildi. 26 Nisan 1986’da Çernobil nükleer santralındaki 4. reaktör infilak ederek çevreye radyasyon yaymış ve çok büyük bir çevre kirliliğine yol açmıştı.

Çernobil faciasının anıldığı gün, tüm dünyada da radyasyon felaketlerinin kurbanlarını anma günü kabul ediliyor. Felaket, Ukrayna’da 4400 kişinin ölümüne yol açmıştı. Eski Sovyet cumhuriyetlerinde ise yayılan radyasyondan 7 milyon kişi hastalandı. 

İLGİLİ YAZILAR:

– Nükleer denemelerin faturası: Doğal felaketler

-Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!

1104740cookie-checkÇernobil aynı şekilde tekrar edebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.