Çernobil mağduru çocuklara yemek

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Çernobil Nükleer Santrali’nin 25 Nisan 1986 yılında patlamasından dolayı çevreye yayılan radyasyondan etkilenen çocuklara dün Kermiya Niyazi’s restorantta yemek verdi.


TAK’ın haberine göre yemeğe Beyaz Rusya’tan gelen 24 çocuk, öğretmenleri, doktorları, Kuzey Kıbrıs’ta bulunan bazı çocuk kanser hastaları ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği yetkilileri katıldı. Çernobil çocukları neşe içinde basına görüntü verirken, görüntülenmek istemeyen KKTC’li bazı kanser hastası çocukların restoranttan ayrılması dikkat çekti. Kameramanlar, restoranı terk etmeyen ancak görüntüde yer almak istemediklerini ifade eden bazı gençlerin bu isteğini da saygıyla karşıladı.


Yemek sırasında konuk çocuklara, refakatçilerine ve KKTC’li gençlere dernek tarafından küçük hatıra armağanları da verildi. Konuklar da Kanser Hastaları Yardım Derneği’ne ülkelerden getirdikleri armağanlar takdim ettiler.


Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail yaptığı konuşmada, her yıl Çernobil faciasından etkilenen çocukların KKTC’ye geldiğine işaret ederek, Çernobil çocuklarının ülkelerinde kazandıkları haklar hakkında bilgiler aldıklarını ve bunun KKTC’deki kanser hastası çocuklara da uygulanması gerektiğini vurguladı.


Hükümet yetkililerine çağrıda bulunan Kocaismail, kanser hastası çocukların devlet tarafından koruma altına alınmasını ve bu çocukların özellikle okullarda yaşadıkları sınav stresine veya okul bittikten sonra yaşadıkları işsizlik sorunlarına çare bulunması gerektiğini vurguladı.


Çernobil çocuklarının ülkelerinde okudukları okullarda strese girmesinler diye sınava tabi tutulmadıklarını söyleyen Kocaismail, kanser hastası olan çocukların bazı ayrıcalıkları olması, tedavi süresince özellikle stresten uzak tutularak tedavilerine yardımcı olunması gerektiğini belirtti. KKTC’deki kanser hastası çocukların okullarda yaşadıkları benzeri problemleri çözümlemek için okul müdürlükleri nezdinde girişimler yaptıklarını anlatan Kocaismail, “Eğer bunu devlet sahiplenir ve kanser hastalarına yardımcı olursa, sorunları azalacaktır” dedi.


Çernobil çocuklarının devlet tarafından bakıldığını, kendilerine ücret ödendiğini ve en önemlisinin ise kanser hastası bu çocuklara devlet tarafından sahip çıkılarak koruma altına alındığını vurgulayan Kocaismail, KKTC’de de, mezun olan kanser hastası gençlere, devletin sahip çıkması, iş sorunlarını yasayla çözmesi ve bazı haklar verilmesi gerektiğini vurguladı.

692180cookie-checkÇernobil mağduru çocuklara yemek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.