Eroğlu görevi iade ediyor

CTP’nin ardından parlamentonun kilit partisi Demokrat Parti de anamuhalefet partisi UBP’nin koalisyon teklifini reddetti. Böylece UBP’nin 50 sandalyeli parlamentoda 26 milletvekiline ulaşacak ortak bulma ihtimali de ortadan kalkmış oldu.


Derviş Eroğlu, kendi aralarında durum değerlendirmesi yaptıklarını ifade ederek, “Cumartesi günü parti meclisini toplantıya çağırdım. Parti meclisinde görüştükten sonra hükümeti kurma görevini iade edeceğim” dedi.


Eroğlu, “Daha önceki açıklamanızda, ‘CTP ile DP’nin seçim tarihinde bile anlaştıklarını biliyoruz’ demiştiniz. Hükümeti kurma görevini alırken sonucun böyle olacağını biliyor muydunuz?” sorusu üzerine şunları söyledi:


“Biliyorduk, tahmin ediyorduk. Bizimle hükümet kurma düşüncesinde olmadıklarını biliyordum. İki parti 2003 yılındaki seçim öncesinde, seçimden sonra hükümet kurma konusunda da anlaşmışlardı. Serdar beyle Talat, ikili anlaşma. Şimdi istifa ederken, bir gün önce cumhurbaşkanlığında bir görüşme oldu, o gün istifaya karar verdiler ve ertesi sabah da Yılanadası’na gidip istifalarını verdiler.”


Hükümetin kurulamadığı takdire seçime gidileceğini belirten Eroğlu, istifa eden CTP-DP hükümetinin, hükümetteyken seçime gidilmesi ve seçim tarihinin de 23 Ocak olması yönünde plan yaptığını, CTP-DP hükümetinin stratejisinin bu olduğunu kaydetti.


KKTC anayasasına göre, 60 gün içinde meclisten hükümet çıkmaması halinde Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın erken seçim ilan etme yetkisi bulunuyor. 60 günlük süre 20 Aralık’ta sona eriyor. 60 günlük süreyi beklemeden meclisin de erken seçim kararı alabileceği belirtiliyor. CTP ve DP daha önce erken seçim teklif etmiş ancak meclis teklifi reddetmişti.


 

676380cookie-checkEroğlu görevi iade ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.