Eroğlu’na mektup

“Mektuplar hazırlanıyor. Bu haftadan itibaren alıcılara -BM, AB ve Eroğlu- gönderilecekler” diyor Rum basını. Görüşmemek için ayak direyen, bir yemek için bile kırk bahane öne süren Anastasiadis bu hafta oturup Kıbrıs sorununa ilişkin mektup yazacak. Düşüne taşına yazacağından ancak önümüzdeki hafta hazır olacak bu mektubu BM Genel Sekreterine, AB’ye ve Derviş Eroğlu’na gönderecek.
Rum siyasilerin her konuştuğu anında medyaya düştüğü için bu mektubun içeriği de sır değil.
Karar verme noktasında yetkilendirildiklerini sanan Anastasiadis’in mektubunun içeriğinin Kıbrıs sorununda atılacak adımlarla ilgili hareketler çerçevesini belirleyeceği söyleniyor.
“Ben böyle istiyorum, bu, bu, bu şartlarda oturacaksak oturalım, yoksa yok!” diyecek Anastasiadis.
Ne mi bu şartlar?
Müzakerelerin yeniden başlama şartlarını gündeme getirmeden, doğru süreç meselesini ortaya koyacak!
Maraş’ın iadesi önerisini sunacak!

Aleksander Downer’in kaydettiği yakınlaşma belgesi, ne ara anlaşma ne müzakere zemini, ne de herhangi yararlı bir malzeme teşkil edecek!

Kıbrıs Rum tarafının doğrudan müzakerelerdeki önerileri-tavizleri (?) geri çekilecek ve hiçbir zaman sunulmamış olarak kabul edilecek!
Gelecekteki müzakerelerde herhangi bir takvim kabul edilmeyecek! (Ben sıkıya gelemem…)
Kıbrıs sorununun çözümü için öngörülen beşli konferans reddedilecek!
Kıbrıs sorununa ilişkin kapsamlı bir çözüm taslağı hazırlayacaklar!
Görüldüğü gibi Derviş Eroğlu’na gelen mektupta ipe serilen undan Eroğlu’nun helva yapması beklenecek. Geçmişte verilen bir taviz yokken, “Kıbrıs Rum tarafının doğrudan müzakerelerdeki önerileri-tavizleri geri çekilecek” ve “Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs sorununa ilişkin kapsamlı bir çözüm
taslağı hazırlayacak!” sözlerini sarf etmekten zerre imtina etmeyen Rumlar, gasp ettikleri Kıbrıs Cumhuriyetinin referansıyla, Kıbrıs Türkünü eşit görmeyecekleri bir evrene davet edecekler.
“Ben bu adanın sahibiyim, şartlarım bu, işine gelirse” özgüveniyle yazılmış, egoyla süslenmiş, post feodal kaprislerle ulaştırılmış bu mektubun, Kıbrıs Türkünün vekili konumundaki alıcısı da eminim güzel bir yanıt hazırlıyordur.
***
ÜS KONUSUNA TEPKİ VAR

Filelefteros gazetesi Güney Lefkoşa’nın Suriye’ye karşı olası bir saldırıda Üslerin kullanılmasıyla
ilgili beklenmedik sürprizlerin bulunmayacağı yönünde güvenceler verdiğini belirtse de muhalefetin bu konuda tedirginlik duyduğunu kaydediyor.

Muhalefet partileri, dolaylı yoldan da olsa, ülkenin savaşa müdahil olma yolunun açıldığını düşünerek İngiltere’yi bu konuda kışkırtıcı olmakla suçluyor. AKEL, Dışişleri Bakanının, açıklamalarıyla Kıbrıs’ın Suriye’ye karşı gözdağı verme savaşına katılma zeminini hazırladığı değerlendirmesinde bulunuyor. EDEK ise bildirisinde, hükümeti, İngilizleri, Kıbrıs’ın savaşa müdahil olmasına rızası olmadığı yönünde bilgilendirmeye davet ediyor.

İngilizlerin, üslerin kullanılmasıyla ilgili niyetini yorumlayan EVROKO üyesi Theodoros Efthimios da ‘Hükümetin yapması gereken şey, protesto ederek ve Suriye krizinde Üslerin rolüne ilişkin Londra’dan ikna edici yanıt isteyerek, İngiliz kışkırtmalarını kınamaktır’ diyor.

Çevreciler, İngiliz Üslerinin kullanılmasını yasadışı olarak düşünüyorlar, çünkü Kıbrıs’ın güvenliğiyle ilgili olmayan hedeflerde saldırılar için Üslerin kullanılmasının şartlar tarafından yasak olduğunu ve bunun İngilizlere ve müttefiklerine netleştirilmesi gerektiğini kaydediyorlar.

Suriye’ye karşı saldırılarda savaş uçaklarının havalanmasına ilişkin İngiliz Üslerinin kullanılmasıyla ilgili ısrarlı söylentiler, EDEK AP üyesi Sofoklis Sofokleus’un protestosuna neden olmuş durumda.
EDEK AP üyesi, AB Konseyi’ne sunduğu soruda, Suriye topraklarına hava saldırıları için İngiliz Üslerinin kullanılmasının, Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenliğini tehdit ettiğini ve Kuruluş Anlaşmasını büyük oranda ihlal ettiğini ifade ediyor. Sofoklis Sofokleus, Kıbrıs’ın geçmişte, bölgede önemli bir güvenlik ve istikrar faktörü teşkil ettiğini kanıtladığını, Suriye topraklarına olası müdahaleye herhangi bir şekilde katılmaması gerektiğini kaydediyor.

1621250cookie-checkEroğlu’na mektup

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.