Ersöz’ün sağlığı sorulacak

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan kararlar, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu tarafından açıklandı.

Buna göre Mahkeme Heyeti, tutuklu sanıklar Fatma Cengiz ile Süleyman Solmaz’a avukat tayin edilmesi için İstanbul Baro Başkanlığı’na yazı yazılmasını kararlaştırdı.

İddianamelerdeki sıra takip edilerek, ikinci iddianamedeki tutuklu sanıklardan başlamak ve üçüncü iddianamedeki tutuklu sanıklarla devam edilmek suretiyle öncelikle tutuklu sanıkların sorgu ve savunmalarının alınmasına karar veren Mahkeme Heyeti, daha sonra tutuksuz sanıkların sorgu ve savunmalarına geçilmesini kararlaştırdı.

Sanık Levent Göktaş’ın talepleriyle ilgili olarak, kendisinde bulunduğu iddia edilen 51 no’lu DVD üzerinde gerekli parmak izi incelemesinin yaptırılmasını ve sanığın parmak iziyle mukayesesinin istenmesini hükme bağlayan Mahkeme Heyeti, sanık Hasan Ataman Yıldırım’ın talebi doğrultusunda, Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliğine yazı yazılarak, bu sanığa ait iş yerinden ele geçirildiği ileri sürülen dijital veriler içerisindeki askeri gizli belgelerin niteliklerinin, bunların sivil şahıslarda bulunmasının olağan olup olmadığının, bunların çalındığına dair herhangi bir bilgi olup olmadığının, ayrıca bu askeri gizli belgelerle ilgili herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığının sorulmasına, açılmışsa akıbetinin bildirilmesinin istenmesine karar verdi.

Mahkeme Heyeti, tutuklu sanık Mustafa Koç’un avukatı Hasan Gürbüz’ün talepleriyle ilgili olarak, mahkeme tarafından sanıkların sorgu ve savunmalarının hangi sırayla tespiti konusunda karar verildiğinden, ”Cumhuriyet Çalışma Grubu”nda yer aldıkları iddia edilen müvekkili Mustafa Koç’un da aralarında bulunduğu bazı sanıkların sorgularının peş peşe alınması yönündeki talebini kabul etmedi.

Yine avukat Gürbüz’ün talebinde belirttiği, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün tanık sıfatıyla dinlenmesi hususunun da savunmalar alındıktan sonra değerlendirilmesini hükme bağlayan Mahkeme Heyeti, özellikle ”Elba” isimli CD’ler içerisinde 157. klasör muhteviyatında gizli belge olduğunun bildirilmesi ve açılamayan şifreli belge bulunması nedeniyle, sanıklardan emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un avukatlarının bu CD örneğinin kendilerine verilmesi talebini reddetti.

Aynı avukatların dilekçesinde belirttikleri, CD’lerin oluşturulma tarihiyle ilgili olarak üye hakim Hüsnü Çalmuk’un naip hakim olarak görevlendirilmesini kararlaştıran Mahkeme Heyeti, tutuklu sanık Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın avukatlarının talebi doğrultusunda, Haberal’a ait tüm iletişim tespit tutanaklarına dayanak yapılan iletişimin dinlenmesine ilişkin kararların da istenmesini hükme bağladı.

Tutuklu sanık Yarbay Mustafa Dönmez’in Hasdal Cezaevi’nden Silivri’deki cezaevine nakledilmesine ilişkin talebinin de Hasdal Askeri Ceza ve Tutukevi Komutanlığına bildirilmesini kararlaştıran Mahkeme Heyeti, tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün hastanede uzun süreli sorgu ve savunmasının tespit edilip edilemeyeceği, buna sağlık yönünden elverişli olup olmadığının yattığı hastaneden sorulmasına, aynı zamanda bu yerde on-line bağlantı için teknik donanımın sağlanıp sağlanamayacağının bildirilmesinin istenmesine karar verdi.

Tutuklu sanıkların mevcut hallerinin sürdürülmesine karar veren Mahkeme Heyeti, duruşmayı yarına erteledi.

1223200cookie-checkErsöz’ün sağlığı sorulacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.