Esad: ABD’nin kimyasal saldırı kanıtı yok

Esad, Amerikan PBS televizyonunda bugün yayımlanacak mülakatında Batı’nın Suriye’ye askeri müdahalede bulunması halinde Şam’ın müttefiklerinin karşılık vereceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çıktığı dört günlük Avrupa turunda Avrupa Birliği ve Arap Birliği dışişleri bakanlarından olası bir Suriye operasyonuna destek istedi.

ABD Kongresi, Suriye’ye müdahale konusunda oylama yapacak.

Senato’daki oylamanın Çarşamba günü yapılabileceği belirtiliyor. Temsilciler Meclisi’ndeki oylamanın zamanı ise henüz netleşmedi.

ABD, 21 Ağustos’ta Beşar Esad’a bağlı güçlerin başkent Şam civarında düzenlediği “kimyasal saldırıda” aralarında yüzlerce çocuğun da bulunduğu 1429 kişinin öldüğünü savunuyor.

Esad hükümeti ise, saldırıdan isyancıları sorumlu tutuyor.

Birleşmiş Milletler’e göre Suriye’de 2,5 yıldır devam eden savaşta 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Bu arada, isyancı güçlerin Şam’ın kuzeyindeki Hristiyan kasabası Maalula’nın denetimini ele geçirdikleri haber veriliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı muhalif gruptan Abdül Rahman, AFP ajansına Beşar Esad’a bağlı güçlerin kasabadan çekildiğini söyledi.

‘Halkıma karşı kimyasal silah kullanmadım’Esad PBS televizyonuna açıklamalarında ABD’nin Şam’da ordunun kimyasal silah kullandığını kanıtlaması gerektiğini söyledi, “Benin kendi halkıma karşı kimyasal silah kullandığıma dair hiçbir kanıt yok” dedi.

Beşar Esad, mülakatta ordunun elinde kimyasal silah olduğunu ne reddetti ne de doğruladı, “Eğer varsa bu silahlar merkezi bir sistemin kontrolün altındadır” dedi.

Esad, bir saldırı olması durumunda müttefiklerinin misillemede bulunacaklarını savundu. Suriye’nin müttefikleri arasında Çin ve Rusya’nın yanı sıra İran ve Lübnan’daki Hizbullah hareketi de bulunuyor.

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Dennis McDonough, saldırıda Esad’ın rolü olduğuna dair “çürütülemez” bir kanıt olmadığını kabul etmiş ancak “istihbarattan bağımsız olarak aklı selimin” ordunun sorumluluğuna işaret ettiğini söylemişti.

Dennis McDonough, “saldırıyla ilgili video kanıtlarını” izlediklerini belirtmişti.

1395400cookie-checkEsad: ABD’nin kimyasal saldırı kanıtı yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.