Esad, Arınç’ı kabul etti

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye’deki resmi temasları çerçevesinde Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi.

Esad’ın makamında basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesi görüntü alınmasına izin verildi.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmeye, Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Reşat Yazak ve Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon da katıldı.

Arınç, Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal’in daveti üzerine ziyaret ettiği Suriye’nin Başkenti Şam’da, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile sabah saatlerinde yaptıkları görüşmenin içeriğinin sorulması üzerine Arınç, Esad’ın kendilerini kabulünün Türkiye ve Türk milleti adına büyük bir onur olduğunu söyledi.

Arınç, Esad ile iki ülke ilişkilerini konuştuklarını belirterek, Beşşar Esad’ın Türkiye ile ilişkilere fevkalade önem verdiğini ve iki ülkenin her konuda işbirliği yapmasını arzu ettiğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, birçok bakan ile Aralık ayı içerisinde Suriye’yi ziyaret ettiğini anımsatan Arınç, bu ziyaretler sırasında 50 civarında anlaşma imzalandığına dikkati çekti.

Bunlardan ikisinin TRT ve Anadolu Ajansı ile imzalandığına işaret eden Arınç, ”Sayın Cumhurbaşkanı’nın bizden ısrarla istediği bu anlaşmaların mutlaka hayata geçirilmesi, Türkiye’nin Suriye’de daha çok yatırım yapması, ekonomisine katkıda bulunması, kültürel alanda, turizm alanında, eğitim alanında ve enerji başta olmak üzere tüm ekonomik sahalarda Türkiye’den yatırımcıların, iş adamlarının Suriye’ye gelmesi isteğinde bulundu” diye konuştu.

Bülent Arınç Beşşar Esad’ın, ”yatırımcılara her türlü kolaylığın tanınacağını” söylediğini belirterek, görüşmede bölgesel konuların da ele alındığını bildirdi.

TÜRKİYE’NİN TAVRI

”Sayın Cumhurbaşkanı, Suriye-İsrail ihtilafında, Filistin ihtilafında Türkiye’nin takındığı tavrı her zaman sitayişle anlatıyor” diyen Bakan Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

”(Özellikle Gazze ve Filistin konusunda Türkiye’nin tavrının övgüye değer olduğunu) söylüyor. İsrail’in bu ihtilafın içerisindeki olumsuz tavırlarına dikkat çekiyor.

Şüphesiz, iki ülke arasında vizelerin de kalkmasıyla çok büyük ölçülerde ziyaretler ve ekonomik gelişmeler birbiri ardınca görülmeye başlandı. Bildiğiniz gibi THY, İstanbul’dan günde 2 sefer yapmaktaydı, şimdi bu 3 sefere çıkacak. Yine Ankara’dan haftada 2 gün olmak üzere Ankara-Şam arasında Anadolujet uçuşları başlayacak. Yine biliyoruz ki İstanbul ile Halep arasında direkt uçuşlar var. Aynı zamanda Hatay ve Gaziantep istikametlerinden Suriye’ye girişler var.
Suriye bizim 870 kilometre uzunluğunda en uzun sınıra sahip bir komşumuzdur. Aynı zamanda tarihten gelen bir kültür ve medeniyet işbirliği tüm ilişkilerimizin en üst noktada olmasını gerektiriyor. Sayın Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye’nin atacağı her adımda kendilerine kolaylık tanınacağını ve hiçbir sıkıntının olmayacağı şeklinde bize söz verdiler.”

ZİYARETLER KOMŞU KAPISI ŞEKLİNE DÖNÜŞTÜ

Suriye Halk Meclisi Başkanı Mahmud Abraş’ı da ziyaret etiğini anımsatan Arınç, Abraş ile TBMM Başkanlığı döneminden başlattıkları bir dostluk ve arkadaşlık ilişkileri bulunduğunu anlattı.

Bakan Arınç, Suriye Parlamentosu ile parlamentolar arası ilişkilerin çok güçlü olduğunu belirterek, her iki ülke parlamentolarında dostluk grupları bulunduğuna dikkati çekti.

Abraş’ın görüşmede,Türkiye’nin Suriye hayatındaki etkin rolünü ortaya koyduğunu ifade eden Bülent Arınç, dış politika ve bölgesel barışın sağlanmasında iki ülkenin birlikte hareket ettiğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Suriye’de Türkiye’ye karşı Sayın Cumhurbaşkanı’ndan başlayan ve sokaktaki vatandaşa kadar büyük bir dostluk ve kardeşlik var. Bunu sadece dostluk ve kardeşlik olarak bırakmıyoruz. Bunu sosyal, ekonomik ve kültürel hayata da yansıtmak istiyoruz. Yansıdığını da görüyoruz. Çünkü herkes Suriye’de ‘Türkiye’ denildiği zaman gururla, gözleri yaşararak sizi kucaklayabiliyor. Geçtiğimiz yıl 500 bin civarında Suriye vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etmişti. 400 bin civarında da Türkiye vatandaşı Suriye’ye gelmişti. Vizelerin de kalkmasıyla bunun birkaç kat artacağını da biliyoruz. Özellikle Güneydoğu illerimizin vizelerin kalkması sebebiyle çok büyük ekonomik zenginliğe kavuştuğunu ve ziyaretlerin artık bir komşu kapısı şekline dönüştüğünü görüyoruz.”

Suriye’de pek çok Türk iş adamıyla karşılaştıklarını dile getiren Arınç, ”Uçağımız zaten onlarla doluydu. Şu anda da kaldığımız otelde Türkiye’den gelen yüzlerce iş adamı var. Bu, Türkiye açısından da çok önemlidir. Çünkü Türkiye, başta enerji olmak üzere tüm müteahhitlik hizmetlerinde ve hizmet sektöründe çok başarılı bir ülke. Bu başarılarını Suriye’de de aksettireceğine inanıyoruz” dedi.

Bir başka gazetecinin, ”Sayın Esad ile güvenlik, PKK konusunu görüştünüz mü?” sorusuna Arınç, ”Hayır, bu konuya girmedik, ancak kendileri Türkiye’ye her konuda destek vereceklerini ifade ettiler. ‘Türkiye’nin güvenliğinin çok önemli olduğunu, bunu Suriye’nin güvenliği gibi düşündüklerini’ ifade ettiler” yanıtını verdi.

TRT Türk’ün Şam Ofisi’nin hizmete açılacağını anımsatan Arınç, dünyanın birçok merkezinden yapılan yayınlara Şam’ın da ekleneceğini söyledi. Bu çalışmayı illetikleri Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın memnuniyetlerini dile getirdiğini bildirdi.
Bülent Arınç, Mart ayı sonunda TRT’nin Arapça yayın yapacak kanalının açılacağını da hatırlatarak, ”Arapça kanalı sadece Türkiye’de bu dili bilen ve takip etmek isteyen yurttaşlarımıza değil, Arap dünyasına da iki uydu vasıtasıyla yayın yapacak. Bunları Sayın Cumhurbaşkanı’na ifade ettiğimde fevkalade sevindiler” dedi.

Arınç, Suriye Halk Meclisi Başkanı Mahmud Abraş ve Suriye Devlet Televizyonu’nda Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal ile ayrı ayrı bir araya geldi.

1235570cookie-checkEsad, Arınç’ı kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.