‘Esad’ı sadece ABD durdurabilir’

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Suriye’ye askeri müdahale olasılığı öncesinde Beyaz Saray’da ABD Kongresi başkanlarıyla görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Obama’nın Suriye’ye askeri müdahale çağrısına destek vereceğini söyledi.

ABD’nin Suriye’de kimyasal silah kullanılmasına karşılık vermesi ve müttefiklerine ABD’nin gerektiğinde ayağa kalkacağını göstermesi gerektiğini ifade eden Boehner, sadece ABD’nin Beşşar Esad’ı durdurma becerisine ve kapasitesine sahip olduğunu ve dünyayı bu tür eylemlere göz yumulmayacağı konusunda uyarabileceğini vurguladı. Boehner, “Başkan’ın eylem çağrısını destekleyeceğim” ifadesini kullandı.

Bu destek, ABD Başkanı Barack Obama’nın Kongre’den Suriye rejimine karşı askeri güç kullanmaya dönük izin talebinin geçmesi ihtimalini güçlendirdi.

OBAMA: İNANCIM TAM
Obama, ise Beyaz Saray’daki toplantıda, “Kongre’nin Suriye’ye askeri müdahale yapılmasına onay vereceğine dair inancının tam olduğunu” belirtti.

Obama, toplantıda Temsilciler Meclisi’nin Suriye ile ilgili oylamayı mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirmesini istedi. ABD’nin Suriye’ye askeri müdahalesinin sınırlı olacağını belirten Obama, savaşın Irak ve Afganistan’daki gibi uzun olmayacağını söyledi.

Obama, “Suriye’de sınırlı bir müdahale planlıyoruz. Orantılı bir operasyon olacak. Bununla Esad’ın askeri kapasitesini geriletmeyi hedefliyoruz” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’deki rejimin askeri kapasitesini geriletirken, aynı anda Suriyeli muhalifleri güçlendirecek bir stratejiye sahip olduklarını da dile getirdi.

‘MÜTTEFİKLERİMİZİ KORUMALIYIZ’
“Bölgedeki müttefiklerimiz olan Türkiye, Ürdün ve İsrail’i korumak için hareket etmeliyiz” diyen Obama, Suriye’ye kara harekatı planlamadıklarını vurguladı.

FRANSA TEK BAŞINA VURMAYACAK
Öte yandan olası Suriye operasyonuyula ilgili Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’dan bir açıklama geldi. Hollande, ABD Kongresi’nden Suriye’ye müdahale izni çıkmaması durumunda, müdahaleyi tek başlarına gerçekleştirmeyeceklerini söyledi.

1394770cookie-check‘Esad’ı sadece ABD durdurabilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.