Esad ulusal diyalog istedi

Esad ödenen bedele rağmen halkın karşıçıkımının öğretici olduğunu belirterek “Geleceğimizin kendimizin belirlemesi gerekir. Olup bitenden ders çıkararak kazanca dönüştürmeliyiz” dedi… Esad, “yurtdışı kaynaklı ve mikrop” diye tanımladığı komplolara izin verilmemesini isteyerek bu kirizi de aşacağını söyledi…

Devlet televizyonunundan halka seslenen Esad göstericilerin 3 talebi olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Talepleri olan göstericiler var bir de Suriye’yi karıştırmak isteyenler var. Meşru talepleri olanları bu isyancılardan ayırıyorum. Adalet, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden söz ediliyor. Bu yıl da Adalet Bakanlığı’na devletin çıkarlarına zarar vermeden geniş kapsamlı bir af çıkarılması talimatı verdim… İkinci olarak legal talepleri illegal yöntemlerle elde etmek isteyenler var. Meşru talepleri olanları kullanmak isteyen 64 bin kişilik bu gruptakilerin çoğu aranan isimler… Eğer silahlanırlarsa ülkenin geleceğini tehlikeye sokabilirler… Üçüncü grupta radikal entellektüellerin yer alıyor. Bu gruplar din ve özgürlük gibi tamamen farklı maskelerin altına saklanarak ortaçağ dönemini savunuyorlar…”

“İsyancılar yalnız kamu malları ve ülke ekonomisine değil psikolojik saldırıda da bulunmuştur” diyen Esad, “Bunlar bizim düşmanlarımızın istediği şeyler. Hukuka ve devlete saygı gösterilmemesinin bedeli çok ağır ödeniyor. ‘Bu karışıklık daha mı iyi oldu?’ sorusunu sormalıyız. Bu ana kadar verilen zararı bir kenara bırakarak bütün Suriye halkıyla vatandaşların isteği doğrultusuyla kurumları yeniden yapılandırmalıyız…” dedi.

Esad, halkı aracısız dinlemek istediğini vurgulayarak “Şimdiye kadar görüştüğüm bazı vatandaşlardan hayalkırıklığı yaşamama karşın vatansever yurttaşların samimiyetime inanmalarına da sevindim. Acılarını, kaygılarını ve onur kıraklıklarını anlatan vatandaşlar, adaleti ve fırsat eşitliğinin sağlanması, yolsuzluk, rüşvet ve adam kayırma gibi topluma zarar veren olgulara karşı bir an önce harekete geçmemiz gerektiğini biliyorum. Bunun için uygun yöntemleri uygulamak zorundayız… Bütün bu yeni yapılanma süreci ne yazık ki zaman ve sabır istiyor” diye konuştu…

“Gelin hep birlikte ulusal diyalog sürecini başlatalım” diyen Esad şöyle devam etti:

“Merkezi diyalog yaratmak için otorite yalnızca denetim görevi görecek ve başkanı kararları uygulanmak üzere hükümete iletecek. Bu diyalog için toplumu temsil eden 100 temsilciden oluşacak. Olağanüstü ve DGM’leri kaldırdık. Göstericilerin ifade özgürlüklerini yasal güvence altına aldık. Gözaltı süresini indirdik ve yargısız tutuklama süreci sonlandı. Bu Ulusal Diyalog Merkezi’nde herkes kendisini özgürce ifade edebilecek. Adalet, eşitlik ve şeffaflık ilkesine bağlı kalarak halkın parlamento ile farklı konsey ve komitelerde temsil edilmesi için yasa tasarısı hazırladık. Bütün vatandaşların yönetime katılması için medyaya büyük görev düşüyor. Medyayı çağdaşlaştırmak amacıyla bir çalıştay düzenlenecek…”

1296600cookie-checkEsad ulusal diyalog istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.