‘Esad’ın kaderini Türkiye çizecek’

Uluslararası toplumun Suriye konusunda derin görüş ayrılıkları içinde olduğunu belirten Williams, şöyle devam etti:

”Rusya dün Batı’yı Suriye muhalefetinin ‘silahlı, aşırı gruplarını’ kınamaya çağırdı. Meşru bölgesel sesler olarak Türkiye ve Arap Birliği’nin Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika, ayrıca Rusya ve Çin’i Esad’ın bir geleceğinin olmadığı konusunda ikna etmeleri gerekir. Orta Doğu’da az sayıdaki seküler rejimlerden birinin devrilmesi, özellikle de siyasal İslamın yükselişte olduğu bir dönemde çok çetrefilli. Ancak Esad işbaşında kaldıkça halkına ve bölgeye mirası daha büyük ızdırap olacaktır.”

“TÜRKİYE ÖRNEK OLAMAZ”

Türkiye iki komşusu nedeniyle de Financial Times’ın haber ve yorum sayfalarında yer aldı.

İran’ın Türkiye’yi ”laik yapısı” nedeniyle Arap baharını yaşayan ülkelere örnek oluşturamayacağını öne sürdüğü kaydedilen iç sayfalarındaki haberde, bu açıklama iki bölgesel güç arasındaki gerilimin son işareti olarak değerlendiriliyor.

Dini lider Ali Hamaney’in danışmanı Ali Ekber Velayeti’nin dün düzenlediği basın toplantısında dile getirdiği ”Türkiye’deki seküler İslam’ın Batı liberal demokrasisinin bir türü olduğu” ve kendi ifadesiyle ”İslami uyanış yaşayan ülkeler için kabul edilemez olduğu” görüşüne yer verilen haberde, iki ülke arasında Türkiye’nin Suriye politikası ve füze kalkanı projesine evsahipliği yapma kararı nedeniyle ağız dalaşı yaşandığı aktarılıyor.

İran parlamentosundan bir milletvekili Hüseyin İbrahimi, iki gün önce ”Eğer İran saldırıya uğrarsa ilk hedefimiz Malatya’da inşa edilmekte olan üs olacak” demişti.

İki ülkenin ayrıca Irak konusunda da bir nüfuz mücadelesi içinde olduğuna dikkat çekilen haberde görüşlerine yer verilen eski Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinden Suat Kınıklıoğlu’nun, ”Bu ay sonunda Amerikan ordusunun da çekilmesiyle Irak’a ilişkin rekabetin tırmanması muhtemel. Eğer Esad devrilirse, Türkiye ile İran arasındaki gerilim daha da artabilir” görüşü aktarılıyor.

1322220cookie-check‘Esad’ın kaderini Türkiye çizecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.