Eşcinsel karşıtı hutbe kriz çıkardı

AKP kanadından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, eşcinselliği lanetleyen hutbesine destek ve “Sesi çağlar öncesinden gelen ses” diye eleştiren Ankara Barosuna tepkiler, şimdi de yargıya taşınıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş cuma hutbesinde İslam’ın eşcinselliği lanetlediğine değinerek, “Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.” demişti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi de Erbaş hakkında, LGBT’lilere yönelik nefret söyleminde bulunduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara Barosu da yazılı açıklamasında; Ali Erbaş’ın eşcinsellere karşı hutbesini “Sesi çağlar öncesinden gelen ses” diye tanımlamıştı.

BAROYA SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Barosu hakkında “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama” suçu işlediği gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, “Ankara Barosu’nun 26.04.2020 tarihli ve ‘Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın insanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıp kitlelere hedef gösterdiği konuşmasıyla ilgili basın açıklaması’ başlıklı açıklaması nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığımızca, Ankara Barosu hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlatılmıştır” denildi.

SİYASİLERDEN HUTBEYE DESTEK, BAROYA TEPKİ

AKP kanadı ve hükümet üyelerinden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın hutbesine destel ve Ankara Borusu’na sert tepkiler geldi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter’dan yaptığı açıklamada tepkisinde çıtayı yükselterek Ankara Barosunun açıklamasını “faşist”likle suçladı.

Çelik, Twitter’dan yaptığı açıklamada, İslami değerleri dile getirdiği için “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında, Ankara Barosunun yaptığı faşist açıklamanın ‘tam bir terbiyesizlik olduğunu’ savundu.

“Faşizmin en küstah ve terbiyesiz hallerinden birinin bir baro adına yapılan açıklamada görülmesi ibretliktir” ifadelerini kullanan Çelik, insanların inandıkları değer sistemine göre konuşmasının en doğal hakkı olduğunu belirtti.

AKP Sözcüsü şunları söyledi:

“Ankara Barosundan kafasını uzatan faşist zihniyet, Ali Erbaş’ı en temel haktan mahrum etmeye çalışan küstahça bir saldırganlık sergilemektedir. Ali Erbaş hocamıza ‘Sesi çağlar öncesinden gelen bu şahıs’ diye hitap ederek güya değerlerin zamana bağlı olarak kıymet sahibi olacağına inanan bir kafa her şey olur ama hukukçu olmaz. Zamanın geçmesine bağlı olarak insan haklarının ve hukukun itibarsız olacağını düşünen bir kafa bu. Asıl mesele bu baronun geçmişinin ve bugünün hukukun prensipleriyle ve demokratik değerlerle ne kadar uyuştuğudur. Her türlü vesayeti, hukuku ve demokratik değerleri ayaklar altına alırcasına destekleyen bir yapıdır bu.”

2410340cookie-checkEşcinsel karşıtı hutbe kriz çıkardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.