Esir askerler ‘koz’ olarak Tahran’da

Esir askerler sorgulanmak üzere Haremüşehr’den Tahran’a götürüldü. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Tahran’ın Londra Büyükelçisi’ni ikinci kez makamına çağırarak esirlerin “derhal” serbest bırakılmasını istedi.

ORDULAR ALARMDA

İngiltere ve ABD, şüphelendikleri bir ticari gemide arama yaptıktan sonra iki zodyak botla gemilerine doğru dönüşe geçen askerlerin, yollarını kesen İran savaş gemisindeki İran Devrim Muhafızları tarafından esir alındığını belirterek, Tahran’ın sınır ihlali iddiasını yalanladı.

İran Dışişleri Bakanı ise olayı şüpheli bir olay olarak değerlendirdiklerini vurgulayarak, İngiliz askerlerinin sularına girmesini kınadı. İranlı General Ali Rıza Afşar, “Bahsi geçen askerler İran karasularına yasadışı yollardan girdikleri itiraf etmiştir” açıklamasında bulundu.

Basra Körfezi üzerinden Şii teröristleri Sünniler ve ittifak askerlerine karşı silahlandırmakla suçlanan İran’ın esir aldığı askerleri serbest bırakmaması krizi tırmandırdı. Bölgede ABD ve İngiltere’nin yanı sıra Suudi Arabistan da İran Devrim Muhafızları’nın benzeri girişimlerde bulunacağı istihbaratı üzerine ordusunu üst düzeyde alarma geçirdi.

İRAN’IN BM KOZU?

İngiltere’de yayınlanan The Times gazetesi, esir alınan askerlerin BM’nin İran’ın nükleer programına yönelik ek yaptırım kararına karşı Tahran yönetimi tarafından pazarlık konusu yapılabileceğini yazarken, yüksek tirajlı The Sun ise “İngiltere’nin aşağılandığını” vurguladı. The Times, askerlerin planlı bir eylem sonucu esir alınmış olabileceği belirtilerek Tahran yönetiminin Batı ile arasında artan gerilimde bunu elinde koz olarak tutmak isteyeceği kaydedildi. The Guardian ise bu durumun iki ülke arasında büyük krize neden olacağını duyurdu.

1148570cookie-checkEsir askerler ‘koz’ olarak Tahran’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.