Esir olayı ‘Kostümlü piyes’ti…

İngiliz basını, İran’ın gözaltına aldığı 15 İngiliz askerini serbest bırakmasıyla ilgili gelişmelere geniş yer verdi.


The Times, Tahran’da yaşananları “kostümlü piyes” olarak nitelerken, dünkü gelişmelerle Körfez’de yeni bir savaşın patlak vermesi korkularının sona erdiğini yazdı. Gazete, askerlerin serbest bırakılmasında İngiltere’nin yürüttüğü müzakerelerden ziyade Tahran’da rejim içindeki bazı siyasi çekişmelerin etkili olduğu görüşüne de yer verdi.


Gazetenin dış politika yazarı Bronwen Maddox ise askerlerin serbest bırakılmasının ardında, İran’ın batıyla büyük bir kavgaya girmeme isteği, Tahran yönetiminin iç çekişmeleri ve yaşananların iç politikada yönetime puan kazandırması isteğinin etkili olduğunu öne sürdü.


The Daily Mail gazetesi, askerlerin serbest bırakılmasının İngiliz halkına rahat bir nefes aldırdığını, ancak şimdi “askerlerin tutuklandıklarında gerçekten İran karasularında olup olmadıkları, serbest bırakılmaları için ne tür bir anlaşma yapıldığı ve sonucun İngiltere için bir aşağılanma mı yoksa bir diplomatik zafer mi olduğu” şeklindeki çok sayıda sorunun yanıtlanması gerektiğini yazdı.


The Independent, ilk sayfasını bir iskambil kağıdı gibi dizayn ederken, sayfanın üst tarafında, durumu kendisi açısından bir zafer olarak yorumlayan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, alt tarafında da barışçı bir çözüme kavuşulmasını sevinçle karşılayan İngiltere Başbakanı Tony Blair’in fotoğrafını kullandı. Krizden kimin karlı çıktığı sorusuna yer veren ve yanıtın da “olaya nereden baktığınıza bağlı” olduğunu belirten Independent, İran Cumhurbaşkanının dün bütün dünyayı bir sahne haline getirip, kendi oyununu sergilediğini yazdı.


Gazetenin köşe yazarları da köşelerini gelişmelere ayırdı. Başyazar, sonucun “eski moda diplomasi anlayışı için bir zafer sayılabileceğini” belirtirken, yazar Adrian Hamilton da İran’ın yaşananları bir zafer olarak kabul edebileceğini, ancak askerlerin salıverilmesinin ardındaki anlaşmaları kimsenin bilemeyeceğini kaydetti.


The Guardian gazetesi de dünkü gelişmelerin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın “bir demagogdan şovmene dönüştüğünün göstergesi” olduğunu, Suriye’nin krizin sona erdirilmesinde önemli rol oynadığını yazdı.


Guardian başyazarı da yaşananların tümüyle kötü olduğunu, ancak iyi sona ermesinden mutluluk duyulması gerektiğini kaydetti.


The Daily Telegraph da kriz sona ererken, İran ile İngiltere arasında askerlerin serbest bırakılması için gizli bir anlaşma yapılıp yapılmadığı sorusunu sordu.


Gazete, ilk sayfasında yer verdiği yorumda da “diplomatik çabaların İngiltere’ye yönelik psikolojik aşağılanmayla yara aldığı, ancak hiç kimsenin 1979’dan bu yana diplomatik normlardan uzak bir milletle anlaşmaya çalışmanın kolay olduğunu söyleyemeyeceği” ifade edildi. Her şeye rağmen 23 Martta 15 İngiliz askerinin gözaltına alınmasına yol açan gelişmelerin İngiliz hükümeti tarafından detaylı biçimde soruşturulması gerektiğine dikkat çeken Telegraph, bu süreçte Kraliyet Donanmasının yanıtlaması gereken çok sayıda soru olduğunu yazdı.


 

801460cookie-checkEsir olayı ‘Kostümlü piyes’ti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.