Eski ajanlar listesinde Türk isimleri…

Polonyalı gazeteci, sosyalist dönemde istihbarata çalışan 249 bin ajanın listesini internette yayınladı. Listede Fahri Öz, Abdullah Hüseyin Hicaz, Ali Zuhir ve İbrahim Kadim Cevahir gibi Türk isimleri de yer alıyor.

Polonya’nın önde gelen gazetelerinden Rzeczpospolita Gazetesi’nde çalışan gazeteci Branistaw Wildstein, 1956 1990 arasındaki sosyalist dönemde Polonya İstihbarat Servisi (Sluzba Bezpieczenstwa-SB) için ajanlık yaptığını öne sürdüğü 240 bin kişinin adını internet yayınladı. Listede hala Polonya’da üst düzey görevde bulunan asker, bürokrat ve politikacının adının yanısıra pek çok yabancı da yer alıyor.

KOVULDU

Wildstein, listenin kaynağı olarak Polonya Ulusal Arsiv Enstitusu’nü (IPN) gösterdi. Yayınlanan ajan listesindeki isimlerin önünde IPN adı ve kod numaraları yer aldı.

“HER DÖNEMİN ADAMI MI?”

Wildstein’in listesinde göze çarpan en önemli ajanlarlar arasında halen aktif görevde olan Polonya Askeri İstihbarat Şefi Marka Dukaczewski’nin yer alması Polonya kamuoyunu şaşırttı.

Ajanlar Listesi’nde “IPN BU 001134/3046  Walaszek Lech” kod numarası da eski cumhurbaşkanı Lech Walesa’ya mı ait olduğu tartışmasını yarattı.

“IPN BU 0314/6 Dukaczewski” seri numarasiyla listede yer alan Dukaczewski, konuyla ilgili olarak bir açıklama yapmaktan kaçınırken Basbakan Marek Belka basına yaptığı yazılı açıklamada listenin araştırıldığını belirtti.

 BAŞSAVCI, GAZETECİNİN PEŞİNDE

Gazeteci Wildstein, listeyi yayınladıktan sonra işinden atıldı. Bassavci Olejnik Kazimiers de ülkeyi karıştıran genç gazetecinin sorgulanması için arama emri çıkardı.

Öte yandan konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan IPN Başkanı Lenon Kieres, listenini nasıl elde edildiğinin araştırıldığını ve bütün sorumluluğun kendilerinde olduğunu söyledi.

LİSTEDEKİ TÜRK VE ARAPLAR

Listede “IPN BU 00277/1411  OZ FAHRI” koduyla Fahri Öz ile Nuri Mehmet Erol, Haluk Mehmet Demirer, Azem Yılmaz, Adil Yüceer, Abdullah Hüseyin Hicaz, Ali Zuhir ve İbrahim Kadim Cevahir gibi Türk isimler de yer aldı. Polonyalıların yanısıra yabancıların da yer aldığı listede pek çok Muhammed isimli Arap’ın da bulunduğu dikkati çekti.

1098790cookie-checkEski ajanlar listesinde Türk isimleri…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.