Eski askerin ABD eleştirisi ortalığı karıştırdı

Savunma Bakanlığı eleştirilere katılmadığını yansıtırken muhalefet partileri Jackson’un sözlerine destek çıktı…


Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Jackson’un eski görevine ilişkin kendi görüşlerini belirtme hakkı olduğu belirtilerek kurumu bağlamadığı yansıtıldı.


MUHALEFET ELEŞTİRİLERE KATILDI


Tartışmaya katılan Muhafazakar Parti’den eski dışişleri ve savunma bakanlarından Sir Malcolm Rifkind de Rumsfeld’in çok beceriksiz olarak niteleyerek, Başkan George Bush’un sıradışı bir kararla savaş sonrası ülkeyi yeniden inşa politikasının başına getirdiğini söyledi… Rifkind Kuzey İrlanda örneğini vererek, savaşan askeri aynı bölgeye yeniden inşa için göndermenin anlamsız olacağını söyledi. 


Muhalefetteki Liberal Demokratların lideri Sir Menzies Campbell de eleştirilere hak vererek İngiliz askerlerinin en kısa zamanda Irak çekilmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.


Uzmanlar Jackson’un eleştirilerinin Irak’taki iki müttefik gücü ileride karşı karşıya getirmesine yol açmasından kaygı duyduklarını dile getirdi.


ABD’DEN YANIT


ABD Savunma Bakanlığı da eleştirilere ilişkin olarak demokratik toplumlarda farklı görüşlerin dile getirilebileceğini açıklamakla yetindi.


ABD’nin eski BM büyükelçisi John Bolton da eski genelkurmay başkanının açıklamasını basit ve kendine özgü olarak niteledi. Bolton, Jackson’un eleştirilerinin somut verilerle desteklenmediğini dile getirdi.


SIR JACKSON NE DEMİŞTİ?


Irak’ın işgal edildiği 2003’de İngiltere Genelkurmay Başkanı olan Sir Mike Jackson, Irak’ın bugünkü durumundan ABD’nin yanlış politikası ve dönemin ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i sorumlu tutmuştu. ABD’nin Irak’ta uyguladığı savaş sonrası stratejilerin tümüyle yanlış olduğunu savunan Jackson, Rumsfeld’in uyguladığı politikayı da “aklın iflası” olarak nitelemişti.


Sir Mike Jackson, Rumsfeld’e yönelttiği başlıca eleştiriler şöyleydi:
–  Saddam rejiminin devrilmesinden sonra bölgeye yeterli sayıda asker konuşlandırmadı ve otorite boşluğu yaratıldı…
–  ABD’nin küresel terörle mücadele yöntemi çok fazla güce dayandırıldı…


 



 

804700cookie-checkEski askerin ABD eleştirisi ortalığı karıştırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.