Eski bir ‘ülkücü’ olarak konuştu

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Demokratik açılım sürecine ilişkin bir soru üzerine Bakan Çağlayan, ”İhtilal sonrası 1982’de yapılan bir Anayasa’ya sahibiz. Sağından, solundan yama yapılmış durumda. Türkiye’nin o zamanki ekonomik şartlarına, demokratik standartlarına, gelişmişlik endeksine, kişi başı milli gelirine bakın, bir de bugüne gelin. O gün Türkiye 46 bedendi, bugün 54 beden, 56 beden. Bizim insani, sosyal, siyasi, ekonomi standartlarımızın da bu beden ve yarın hedefimiz olan bedene uygun olması lazım” dedi.

Bu sürecin Türkiye’ye herkesin bildiği ama konuşmaya korktuğu, halının altına süpürdüğü şeyleri yeniden konuşma imkanı getirdiğini vurgulayan Çağlayan, kendisinin de ”Kürt orijinli” olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

”Biz diyoruz ki önce bir üst kimlik var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Tek vatan, tek devlet olmalıyız ve bunda hiçbir taviz yok. Anayasa’nın değişmez ilk 3 maddesi kimsenin bunu tartışmaya dahi gücü yetmez, zaten kimse de tartışmaz.

Türkiye demokratik açılımı yapmak ve başarmak zorunda ve başaracak. Şu anda bakmayın siz siyaseten insanların karşı çıktığına, bunlar kendileri 5 sene, 6 sene, 10 sene evvel bununla ilgili çalışmalar yapmış, Türkiye’nin gündemine getiriyorlardı.

Biz konuşulmaya, söylenmeye cesaret edilmeyen konuları gündeme getirdik, pandoranın kutusunu açtık, halının altındaki pislikleri ortaya çıkardık. Ne kadar daha saklayacağız? Bundan 30 sene önce olan eski bir devlet başkanının, ‘Efendim Kürt yoktur, kışın karda yürürken kart kurt sesi…’ demesi. Buna inanmak mümkün mü, böyle bir şekilde meseleyi ortadan kaldırmayı düşünmek mümkün mü?”

Demokratik açılımın Türkiye’ye ciddi yararları olacağı kanaati bulunduğunu belirten Çağlayan, ”Eski bir ülkücü olarak bunları söylüyorum” dedi.

İSTEDİĞİN KADAR REDDET…

Çağlayan, Kuzey Irak konusuna da değinerek, ”İstediğin kadar reddet orada bir olgu var. Ticaret münasebetlerimiz var, yaklaşık 8 milyar dolarlık mal satıyoruz. Bu çerçevede değerlendirmek lazım” şeklinde konuştu.

ERKEN SEÇİM YOK

Çağlayan, erken seçimin söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de, Meclis’te çoğunluğun kendilerinde olduğunu belirterek, hiç kimsenin ”erken seçim” diye bir rüya içine girmemesi gerektiğini söyledi.

”Şu anda erken seçimi gerektirecek ne var?” diye soran Çağlayan, ”Türkiye artık bunlara alışacak. ‘Erken seçim’ diye bir şey Türkiye’nin gündeminde yok, herkes bunu unutsun. Bunu söyleyenler de Türkiye’ye yapılacak yatırımların önünü kesmek için yapıyorlar” diye konuştu.

1236890cookie-checkEski bir ‘ülkücü’ olarak konuştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.